PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142433
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna

Nasłuchałam się o tym filmie mnóstwo, niezwykle pozytywnych opinii, nawet przyjaciółka,
która była na nim w kinie, mówiła, że dawno nie było tak świetnego filmu produkcji Disney'a.
Cóż, nie zastanawiając się za długo, włączyłam film i zaczęłam oglądać. Powiem szczerze.
Nie było się ani przy czym pośmiać, ani przy czym wzruszyć, ani czym pozachwycać...
Jedyne, co mi się w tej bajce podobało to, przede wszystkim, muzyka i włosy głównej
bohaterki. Tyle. Żadna przełomowa fabuła, bohaterowie sztampowi, tacy 'jak zawsze',
zakończenie przewidywalne od początku. Żadna nowość w świecie filmu animowanego.

KaizokuKuma

Włączyłaś? Jak chcesz ocenić film po obejrzeniu go wersją z internetu? Zakończenie prawie każdego filmu animowanego można przewidzieć, więc żadnej nowości nie odkryłaś.

bartekbasista

Włączyłaś? Jak chcesz ocenić film po obejrzeniu go wersją z internetu? Zobaczyłem twoją ocenę i jest strasznie naciągana, w tę złą stronę.3???!!! No sory oceniasz na 3 film dlatego że nie jest niczym wyjątkowym? Błagam cię. Rozumiem jakby nie dało się go oglądać, ale bez przesady. Ja na przykłada nie znoszę Madagaskaru, a dałem 5 bo jest kilka nie złych żeczy. Moja droga zastanów się.

bartekbasista

Drogi kolego. zamiast siedzieć na forum zajmij się lepiej ortografia pisanie "żeczy" nie przystoi nawet 3-klasiście (podstawówki ;D)

Ambasador2

Drogi kolego/ droga koleżanko, pokazać ci moje stopnie z języka polskiego? Każdemu się może trafić jak piszę na szybko. Mój post nie był do prezydenta.

bartekbasista

Skąd wiesz ;D

Ambasador2

Dobre :D A co do płci to niezauważyłem kolego.

bartekbasista

Co do mojej płci to jest wyraźnie zamieszczona na moim profilu wiec nie rozumiem Twojego "rozdrabniania się" jeśli tak to w ogóle można nazwać...

bartekbasista

A co do filmu, był beznadziejny...

Ambasador2

Jak dla mnie nie był beznadziejny.

jezdzec2000

To co Ci się w tym filmie podobało? Może wyjątkowo fascynująca i wcale nie schematyczna treść?

Ambasador2

To, co mi się podobało, to moja słodka tajemnica.
Ale jak bardzo chcesz ją znać, to ci powiem: podoba mi się drugie dno tej bajki i to, że nad nią trzeba pomyśleć, und to, że ja poprostu uwielbiam piosenki Disney'a.
A tak na marginesie: ja do bajek Disney'a mam wielki, powtarzam wielki sentyment.

jezdzec2000

Ja też, dlatego też jestem Disney'em niezmiernie zawiedziony po seansie "Meridy".

Pozdrawiam

MarekAntonivsz

Ja tam wręcz byłem uradowany, a nie zawiedziony.

bartekbasista

Przepraszam za ton, mam gorszy dzień. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
bartekbasista

Same efekty wizualne to nie wszystko, ten film jest tego dobrym przykładem.

Pan_Zarowka

Zgadzam się z Tobą w stu procentach.

Pan_Zarowka

Zgadzam się z Tobą. Film pod względem efektów wizualnych był bardzo dobrze zrobiony jednak za same efekty wizualne dam maksymalnie ocenę 4. Filmowi ostatecznie dałem 5 bo jeszcze była przyzwoita muzyka ;D

Pan_Zarowka

A gdzie ja mówiłem, że tylko wizualność mi się spodobała?

ocenił(a) film na 5
bartekbasista

W zasadzie to była odpowiedź do wątku, nie dotyczyła wyłącznie Twoich wypowiedzi także sorry.

bartekbasista

Rozbawiłeś mnie. Chciałabym Cię poinformować, iż właśnie od tego jest skala ocen od 1 do 10, aby wyrazić swój zachwyt, lub przeciwnie, zawód, dotyczący filmu. Film mi się nie podobał, a do wyrażania swojego zdania, mam największe prawo. Owszem, inni użytkownicy również mogą komentować moją opinię, jednak Ci, którzy ją podważają, mają wyjątkowy tupet..

KaizokuKuma

Ja bardzo szanuje twoją opinię, z resztą jak każdego, a jeśli ktoś myśli inaczej to z góry przeprasza. Jestem, jak to kiedyś ktoś na forum mnie nazwał fanboyem Disneya i Pixara :D Twoja niska ocena trochę mnie oburzyła i stąd te złości.

ocenił(a) film na 6
KaizokuKuma

Zgadzam się. Film bardzo przeciętny. A miał taki obiecujący trailer. No i te wspaniałe rude włosy... Ani mnie nie wzruszył, ani szczególnie nie rozbawił. A fan Disneya powinien trzy razy czytać to co wypisuje, jeśli chce żeby go traktować poważnie. Mnie aż skręca, gdy widzę jego osąd "nie złych żeczy".

JonaszNiewasz

A CO CIE TO INTERESÓJE!? MOGE SE PISAC JAK HCE! Miało być niezłych rzeczy, ale pisałem już- to było na szybko.

ocenił(a) film na 7
JonaszNiewasz

Zrozumcie jedno to jest film PIXARA a nie Disneya, to że PIXAR należy do disneya nie znaczy że to film disneya. Disney ma studio "Wolt Disney Animation Studios" i tworzą filmy na wzór disneya jak ostatnia roszpunka. Merida to film pixara i jak najbardziej w jego stylu. Piosenki też nie są w stylu disneya jak to ktoś tu pisał błędnie. Zacznijcie to rozróżniać a wiele zrozumiecie w temacie animacji jak i ich fabuły i tego że bajka jest taka a nie inna. Gdyby Brave robił Disney była by zapewne z wątkiem miłosnym oraz śpiewanymi piosenkami przez bochaterów itp czyli po Disney-owsku. Jak by ją robił DREAMWORKS to było by jak w madagaskarze czyli sporo humoru, tę animację robił PIXAR stawiający na głębię fabuły piękną animację i świetną muzykę, humor może nie rozwinięty jak to dreamworks robi ale za to ten klimat którego żadne studio animacji nie potrafi uchwycić tak jak robi to pixar . Więc chcecie po disneyowsku to roszpunka, z humorem i żartami sytuacyjnymi to dreamworks a głębia klimat i fabuła to do pixara. Swoją drogą nieźle się podzieliły te studia rolami tak że zamykają całe koło możliwości animacji :)

KaizokuKuma

Według mnie film był fajny. Muzyka ok, głosy postaci świetne. Może nie było się z czego pośmiać,ale bajka była interesująca.Chociaż z księżniczek pozostanę wierna Roszpunce ;)