PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142433
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna

jestem zawiedziona tym faktem ..... i to strasznie - ten film trzeba zobaczyc w oryginale, ten akcent , ten klimat .... tego nie ma w naszym dubbingu :/

ocenił(a) film na 6
anis69a

Pomijając kwestie poruszone powyżej, które zapewne mają słuszność... Nie jestem w stanie ocenić tego filmu po obejrzeniu go z polskim dubbingiem, gdyż wersja ta ma wiele błędów i niejasności. Obawiam się, że zaburza przesłanie i sprawia, że fabuła jest nielogiczna :/. Nie polecam dubbingu - tłumacze się nie popisali.

ocenił(a) film na 9
anis69a

Wiesz, nie chcę nic mówić, ale ten film przeznaczony jest dla dzieci a im, że tak powiem, wisi czy będzie szkocki akcent (którego osobiście nie trawię) czy nie będzie. Ma być humor, kolorowo i zrozumiale. Z punktu widzenia dystrybutora wypuszczanie wersji z napisami dla małego grona ludzi chcących usłyszeć to w oryginale jest nieopłacalne. Jak ktoś chce wersje oryginalną to niech poczeka na DVD.

Shadow_5

ok ja sobie mogę poczekać na wersje DVD, niemniej jednak to nie to samo co wyprawa dużą paczką znajomych do kina... mniejsza o to , ale co jeśli ktoś ma dzieci dwujęzyczne ? jak na przykład moi znajomi ... oni wolą chodzić do kina na bajki czy filmy w oryginalnej wersji językowej.Takich dzieci jest bardzo dużo, szkoda że się o tym nikt nie pomyślał .... poza tym wersje oryginalne są dużo lepsze od naszych, ciągle te same osoby robią dubbing to raz a dwa są kiepskie tłumaczenia

ocenił(a) film na 9
anis69a

Ja rozumiem. Miałem taki sam problem ale z 3D bo nie było wyboru a od 3D po 10 min miałem taki ból głowy że odrobina światła sprawiała mi okropny ból. Dlatego był rok że w kinie byłem chyba 3 razy. Niestety dystrybutor patrzy tylko na dane finansowe i frekwencje, a ta przemawia przeciwko napisom w bajkach animowanych.