PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142433
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna
Meg8024

racja:)

ocenił(a) film na 8
Meg8024

Popieram ;) Moim zdaniem wspaniały film. Przepiękne scenerie, wspaniały klimat, ładna opowieść z morałem. Ciesze się, że od czasu do czasu powstają animacje podobne do tych na których ja się wychowałem, tzn mniej do śmiechu a więcej do wzruszeń (co nie oznacza, że Merida nie jest filmem zabawnym). Wydaje się że obecny trend stawia raczej na szalone, mega kolorowe animacje przesycone głupkowatym humorem (patrz Madagaskar), ale na szczęście zdarzają się perełki i moim zdaniem Merida jest jedną z nich. Polecam ;)

ocenił(a) film na 10
Curt90

Zgadzam sie calkowicie, choc Madagskar bardzo mi sie podobal. To jednak inna liga. Tak jak piszesz, Merida to film, ktory nie tylko bawi, ale tez wzrusza i uczy. A sama animacja i klimat zwyczajnie powalaja. Oby wiecej takich bajek/filmow bo w dzisiejszych czasach ciezko o takie, a szkoda.

ocenił(a) film na 7
Meg8024

Popieram w 85% bo Madagaskaru, mimo iz inna liga, nie strawiłam

ocenił(a) film na 7
Meg8024

wiecej celtyckiego klimatu jak dla mnie bylo w jak oswoic smoka :)
a do tego jechali akcentem z highlandu zamist z glasgow i okolic

ocenił(a) film na 10
lysysloik

"Jak wytresować smoka" jest osadzony w czasach i kulturze Wikingów (Celtowie to z deczka inna historia), a Ci, o ile mnie pamięć nie myli, byli SKANDYNAWSKIMI wojownikami (czyli nie inaczej jak z terenów Norwegii i Szwecji oraz Danii). Przy okazji, też nie bez powodu pojawia się w tej animacji motyw smoka, który Wikingowie wykorzystywali w swojej kulturze (np. długie, wąskie łodzie z kadłubami wykończonymi na podobieństwo smoczej głowy), jako swoisty totem. Podobnie z resztą jak motyw niedźwiedzia w "Brave", o którego niesłusznie się tu co niektórzy czepiają ];)

ocenił(a) film na 7
lepakkomies

ktorzy to skandynawowie kolonizowali polnocna czesc szkocji, gdzie dalej (na szetlandach) prawo jest pewnej czesci oparte na prawie norweskim :)
poza tym sporo slow szkockich jest zapozycznonych z norweskiego: chociazby firth-fjord itd. do tego dochodzi czysty highlanderski szkocki uzyty jako jezyk bohaterow. szkocja ma wiecej wspolnego ze skandynawia niz sie koledze wydaje :)

i wlasnie dlatego jak oswoic smoka bardziej mi sie kojarzy ze szkocja niz merida.

lysysloik

Wiking w językach nordyckich oznaczało kupców morskich i rozbójników. Wiking to nie narodowość czy grupa etniczna, wiking to profesja.
Słowa zapożyczone z norweskiego? I co z tego? Wszędzie są zapożyczenia. Szkocja jest jak najbardziej kulturowo celtycka, a i genetycznie rażąco różni się od Skandynawii. "Jak wytresować smoka" bardziej kojarzy się ze Szkocją? Waść raczy żartować.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

wasc raczy mieszkac w szkocji i widziec na wlasne oczy co jest bardziej podobne do szkocji i szkotow: merida czy smocza tresura :)

lysysloik

Merida, bo smocza tresura się dzieje w Islandii ;)

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

i mowia tam po angielsku? :)

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

ze szkockim akcentem (zapomnialem dodac)

lysysloik

W obu mówią po angielsku, i co z tego? Chodzi o odwzorowanie, krajobrazy, klimat itp. Wybacz, ale "Jak wytresować smoka" nijak ma się do Szkocji, a zamierzeniem twórców było stworzenie filmu o islandzkich wikingach.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

krajobrazy i klimat? miejsce oswajania smoka wypisz wymaluj szkocja :D
islandia to bazaltowe pustkowie (cus jak wyspa smokow) a nie gorzysta wyspa porosla lasem. toz to wypisz wymaluj grampian albo okolice zachodnie wybrzeze.
podpowiedz: ksiazke napisala brytyjka Cressida Cowell.
Pierwsze FAQ z jej strony internetowej:
Q. What inspired you to create this world of dragons and Vikings?

I spent a great deal of time as a child on a tiny, uninhabited island off the west coast of Scotland. The island had no roads, houses or electricity.
dziekuje, dobranoc :)

lysysloik

Pisałem jedynie w odniesieniu do Meridy.
Nie obchodzi mnie książka, mówimy tutaj o filmie.
Merida ma szkockie krajobrazy, szkocki klimat, szkocką muzykę, kilty, dudy itd. - Rzeczywiście nie ma w sobie nic szkockiego, rzekłbym że przypomina mi Mongolię, gdzie to przez urokliwe stepy przetaczają się majestatycznie niczym jeden mąż stada wyniosłych, szlachetnych kóz i owiec.
Co do "Jak wytresować smoka" -
Czkawka nazywa złapaną przez siebie rybę islandzkim dorszem.
Ze Szkotami też bardzo się kojarzy - szczególnie te norskie imiona typu Starkard czy Astrid, i typowo norski wygląd bohaterów. Plus ubiór i uzbrojenie typowe dla Skandynawów. Oprócz hełmów z rogami, bo te noszono tylko odświętnie, na co Czkawka i jego kompani zdają się mieć wyrąbane.
Inspiracja to tylko inspiracja, nie należy się podniecać. "Jak wytresować smoka" jest o wikingach i nie jest celtycki, tylko typowo o skandynawskich wikingach.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

toc powtarzam koledze/kolezance do znudzenia. klimat szkocki jest lepiej oddany w smoku. rzeklbym ze merida bardziej przypomina anglie, gdzie ludzie chasaja na koniach z lukami, zamiast po katolicku (jak to w szkocji) popylac na piechte z claymorem.
ale kolega wie lepiej, kolega mieszka w szkocji od 10 lat i zjechal ja rowerem wzdluz i wszerz stukrotnie.
ps. "Nie obchodzi mnie książka, mówimy tutaj o filmie." mnie nie obchodzi ze film jest o wikingach. moglby rownie dobrze byc o karlach z wysp komodo. oddaje klimat szkocji lepiej niz merida i tak.

lysysloik

Być może mieszkam i od dwudziestu. "oddaje klimat szkocji lepiej niz merida i tak" - To jest opinia, nie fakt. Dla mnie klimat Szkocji na jednakowym poziomie oddają pustynie Egiptu.
No widzisz, a powinno bardziej przypominać Walię, bo długi łuk to wynalazek walijski. Z resztą Merida nie używa długiego łuku, a z claymorem jakoś sobie jej nie wyobrażam.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

odd tego cala ta rozmowa sie zaczela :
wiecej celtyckiego klimatu jak dla mnie bylo w jak oswoic smoka :) a do tego jechali akcentem z highlandu zamist z glasgow i okolic
rozmawiamy od samego poczatku o mojej opinii. popartej - jak sie pozniej okazalo faktami.(nie wiedzialem ze autorka jest brytyjka ktora spedzala corocznie wakacje na szkockiej wyspie i ktora przyznala ze lokacje tejze wyspy opisanej w ksiazce w znakomity sposob odwzorowali autorzy filmu)
co do dlugiego luku- uzylem slowa dlugi luk? nie. pisalem o luku. ale kolega lubi sobie dopowiedziec to i owo zeby wyszlo na jego :)
dobranoc.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

ps. kolega byc moze- a nawet z cala pewnoscia nie byl nigdy ani w szkocji ani w islandii.

lysysloik

Długi łuk czy nie, wszystko jedno. W Szkocji też byli łucznicy. I jakim claymorem? W tamtych czasach nie używano tego typu broni. Claymore'a używali szkoccy górale w okresie od XV do XVII wieku. Nawet William Wallace tego nie używał, to jedynie wymysł filmowców.
Nie mówi tyle razy dobranoc, tylko idzie spać jak chce. I może sobie gdybać gdzie byłem, a gdzie nie, ja nie napiszę, bo to nie koncert życzeń.

ocenił(a) film na 7
Barrow_wight

"Długi łuk czy nie, wszystko jedno" podejrzewam ze w szkocji tez bylo pare grankow z rogami, pare lodzi a mezczyzni nosili brody.
to zadziwiajace, jak w niektorych przypadkach jestes precyzyjny az do granic pedanterii,a w innych jest zupelne wsio radno. zadziwiajaca rowniez jest z ta przypadkowoscia, ze wszystko jedno zawsze przypada moim argumentom :)
popraw to prosze bo po skonczeniu gimnazjum z kazdych przyzwoitych studiow cie za to wyrzuca.
bez odbioru

lysysloik

Pewnie, że było. Mongołowie równie dobrze takie nosili, przecie mogli zdobyć. A jak oglądam western z Indianami to zawsze kojarzą mi się z Angolami i Anglią, przecież hasają na koniach z łukami i przeważnie posługują się językiem Jasia Fasoli.
Nie posiadasz argumentów. Jeden jedyny to taki, że wyspa z filmu była wzorowana na szkockiej wyspie.
I tak, wnioskuję, że jeszcze siedzisz w gimnazjum, pokazując brak znajomości tematu w co drugim zdaniu.
Btw - Polecam naukę ortografii i poprawności pisowni. W sumie może to nie wina piszącego, tylko odległe dymy z Eyjafjallajökull wypalają z mózgu takie rzeczy.

ocenił(a) film na 10
Barrow_wight

Swoją drogą, z tym łukiem i mieczem jest dosyć ciekawa sprawa... (tak wiem, lubię się czepiać i wiercić dziurę w całym ];P )
Odnośnie łuków, podczas "castingu na męża", widać wyraźnie, że kandydaci strzelają z typowych longbowów, natomiast w przypadku łuku Meridy wydaje się (i to bardzo), że jest stylizowany na 'hun bow' (łuk refleksyjny):
http://images6.fanpop.com/image/photos/32000000/Brave-Wallpaper-brave-32098600-1 920-1181.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-HNpd2Nb9-6k/T-eOhtdYUCI/AAAAAAAABXg/_n4N7r2UjME/s1600/ brave2.jpg

Co do miecza, w "Brave" wygląda jak średniowieczny, do XI-XII w., wg klasyfikacji Oakeshotta:
http://dawncompk.files.wordpress.com/2012/06/brave-6701.jpg?w=670&h=350
http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz6e.gif
http://www.oakeshott.org/typo.html

Chociaż z drugiej strony, ten fotos z filmu, sugerowałby miecz wczesnohistoryczny, tzw. wikiński (źródło: http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz6.html - klik na dany rysunek):
http://images5.fanpop.com/image/photos/31700000/-Brave-brave-31719360-630-421.jp g

No, ale to nie film historyczny, tylko osadzony w jakichś czasach historycznych, do tego animacja, więc twórcy nie musieli trzymać się sztywno faktów i szczegółów, a koniec końców mogli się inspirować kilkoma typami i stylami broni, charakterystycznych dla tamtych czasów - zwłaszcza, że sami Normanowie, podczas najazdów na Wyspy Brytyjskie, siłą rzeczy musieli pozostawić też coś ze swojej kultury.

lepakkomies

No tak, wygląda na refleksyjny.

Wikiński na pewno nie. Już prędzej normański. Wszystkie do XI-XII w. odpadają, chyba że znaleźć jakąś odmianę z innym jelcem.
To na przykład jest XI z Oakeshotta - http://sbg-sword-store.sword-buyers-guide.com/media/Darksword/ss_size1/DSA-Norma n-Large.jpg Norman z XI wieku. Pojawia się choćby na tkaninie z Bayeux.
Najbardziej pasuje ten norman (Xa) - http://www.roninswords.com.au/new%20art%20ronin/Albion%20swords/next%20gen/Med-s inglehand/Norman.jpg
Jest prawie taki sam jak Meridy, różni się tylko minimalnie głownią i grubością jelca - http://www.3dworldmag.com/files/2012/08/brave-merida-sword-cu.jpg
Normańskie miały najczęściej prosty jelec i soczewkowatą głowicę. Merida używa po prostu rzadszej odmiany miecza normańskiego.

ocenił(a) film na 10
Barrow_wight

"(...) Merida ma szkockie krajobrazy, szkocki klimat, szkocką muzykę, kilty, dudy itd. - Rzeczywiście nie ma w sobie nic szkockiego, rzekłbym że przypomina mi Mongolię, gdzie to przez urokliwe stepy przetaczają się majestatycznie niczym jeden mąż stada wyniosłych, szlachetnych kóz i owiec. (...)"
Przepraszam, za mój mało wyszukany komentarz, ale padłam <lol> i gdybym mogła, dałabym 'Lubię to!' ];)

lepakkomies

A dzięki ;)

ocenił(a) film na 10
lysysloik

Przede wszystkim jak już, to koleżance ];)

Na etnogenezę Szkotów miało wpływ wiele ludów i kultur, w tym właśnie wikingowie (a właściwie to Normanowie, bo jak Barrow_wight słusznie zauważył, "wikingami" nazywano ich z racji "profesji", którą się trudnili - a żeby było ciekawiej, we wschodniej Europie zwano ich "waregami" ];) ), co nie zmienia faktu, że kolebką Normanów (wikingów) jest Skandynawia (do tego Jutlandia i wyspy duńskie) i przed ekspansją Wysp Brytyjskich, nie mieli ze Szkocją wiele wspólnego, która zresztą była zasiedlona dużo wcześniej przez Celtów, zanim Normanowie w ogóle zaczęli myśleć o podbojach terenów Wielkiej Brytanii (bo w ich najazdach nie była to tylko część Szkocji, ale również Anglii i Irlandii). Przy czym, jak wiadomo, nie ograniczali się tylko do brytyjskich ziem... i jak się okazuje wg. poniższych teksów, w filmie "Jak wytresować smoka" nie o Szkocję się rozchodzi, tylko o ISLANDIĘ, która wszak też była podbita i zasiedlona przez skandynawskich rozbójników - a jakby było im mało, dotarli potem do Grenlandii i części Ameryki Północnej, Labradoru (jak nic wyprzedzili Kolumba ];) ):
(Eh, nie ma to jak odkrywanie inspiracji twórców Disney'a ];) )

"The Isle of Berk is an relatively small island that is the setting of the How to Train Your Dragon movie adaptation. This island is home to many vikings and many dragons as well. It is possible that Berk is located near Iceland, since the people of the village are referred to as Vikings, Hiccup calls a fish he caught an "Icelandic Cod", they seem to have ties to Norse Gods and Mythology, among other things."
link >> http://howtotrainyourdragon.wikia.com/wiki/Isle_of_Berk

"12th century Iceland, in a village of vikings. A young boy named Hiccup (Jay Baruchel), is an engineer among barbarians, preferring to tinker in the shop than drink mead, and slay the dragons that plague his small island. (...)"
link >> http://witneyman.wordpress.com/2010/05/11/how-to-train-your-dragon/

I kto by pomyślał, że tacy mali geograficznie Islandczycy, mają za przodków takich wielkich Wikingów ];P

lepakkomies

- Geny Szkotów pochodzą z kilku miejsc - głównie z terenów dzisiejszej Hiszpanii, Portugalii, Północnej Afryki i Skandynawii, ale też z ziem słowiańskich i bliskiego wschodu.
- Prawdopodobnie żaden współczesny naród nie pochodzi od Celtów (Są jedynie narody o wpływach kultury celtyckiej).
- Wikingowie wywodzili się ze Skandynawów, Słowian i Celtów.
- Podstawę armii Haralda Sinozębego stanowili Słowianie z terenów dzisiejszej Polski. Król Harald Sinozęby - duński władca, który w 940 r przyjął chrzest kraju, a później opanował Norwegię.
- Przodkami Islandczyków są głównie osadnicy Norwescy (w tym Słowianie), ale też ludność Wysp i Słowianie.

ocenił(a) film na 10
Barrow_wight

"- Geny Szkotów pochodzą z kilku miejsc - głównie z terenów dzisiejszej Hiszpanii, Portugalii, Północnej Afryki i Skandynawii, ale też z ziem słowiańskich i bliskiego wschodu."
Przecież napisałam: "Na etnogenezę Szkotów miało wpływ wiele ludów i kultur (...)" ];)

"- Prawdopodobnie żaden współczesny naród nie pochodzi od Celtów (Są jedynie narody o wpływach kultury celtyckiej)"
Nie bardzo rozumiem? Opierasz takie twierdzenie na jakimś konkretnym źródle czy jest to tylko domniemywanie bez jakiegokolwiek rzeczowego potwierdzenia? Poza tym, przecież mamy chociażby Szkotów, o których pisze się wprost, że są narodem celtyckim, który jest w dzisiejszych czasach jeszcze chyba jednym z liczniejszych "przedstawicieli" starożytnych Celtów, gdzie również używa się języków z grupy celtyckiej. A tak to chyba oczywiste, że współcześnie mało który naród (może poza rdzennymi ludami plemiennymi) ma "czyste geny", bo nastąpiła zbyt duża dyfuzja kulturowa, która zresztą trwa do dziś. Z resztą ja się skupiłam na tym okresie, w którym najprawdopodobniej rozgrywa się akcja obu filmów ("Brave" i "How to train your dragon"), czyli gdzieś od XIII tudzież IX wieku.

"Wikingowie wywodzili się ze Skandynawów, Słowian i Celtów."
Co wspólnego mają średniowieczni Wikingowie ze starożytnością i Celtami? A ze Słowianami? - bo chyba nie to, że Sinozęby wziął sobie polskich najemników? Nie, Wikingowie wywodzili się z krajów skandynawskich (tj. Norwegia, Szwecja, Dania), a ich najazdy i ekspansje na resztę Europy (oraz co/kogo sobie "po drodze" zabierali) nie mały nic do ich, że tak to nazwę, "oryginalnego" pochodzenia.

lepakkomies

Istnieje spór między historykami na temat jakiejkolwiek obecności plemion celtyckich w Irlandii. W Szkocji itd możliwe że byli, ale w małych ilościach. Pogląd o obecności Celtów popierają raczej starsi historycy, którzy są związani starymi poglądami. Badania archeologiczne nie wskazują na żadne większe migracje ludności z kontynentu w kierunku Irlandii. Natomiast w piątym wieku p.n.e. migracje celtyckie zatrzymały się przy angielskich Midlands, dalej nie szli. Genetyka również w pewnym sensie przeczy celtyckiemu pochodzeniu rzekomych Celtów. Irlandzka mitologia mówi, że pierwszymi osadnikami w Irlandii byli ludzie z północnej Iberii. Do niedawna raczej uważano to za zwykły mit, do momentu kiedy zrobiono badania genetyczne i stwierdzono pokrewieństwo z Baskami z północnej Hiszpanii właśnie.

Ciężko powiedzieć gdzie i kiedy była pierwsza banda, którą dzisiaj można by nazwać wikingami. Słowianie też mieli swoją odmianę wikingów, a byli to chąśnicy. To było to samo co wikingowie skandynawscy, a różniło się tylko nazwą.
Skandynawowie zanim wyruszyli bawić się w wikingów byli już zbieraniną plemion. To dlatego, że na ich etnogenezę do tamtego czasu miały wpływ nie tylko plemiona skandynawskie (które wyparły rdzennych Lapończyków na północ), ale także Słowianie i plemiona z Europy południowo-zachodniej (dla uproszczenia nazwałem ich Celtami, w sumie nieważne).

ocenił(a) film na 7
lepakkomies

Q. What inspired you to create this world of dragons and Vikings?

I spent a great deal of time as a child on a tiny, uninhabited island off the west coast of Scotland. The island had no roads, houses or electricity.
dalej
Q. You said this was autobiographical in terms of location. Can we presume therefore that you are Hiccup?

Well…, yes.
http://www.cressidacowell.co.uk/q-and-a.asp -strona autorki
:)

ocenił(a) film na 9
Meg8024

Cudowna animacja. Genialny klimat, atmosfera, trochę w stylu takich starych nieco mrocznych baśni. Sceneria, obraz naprawdę wspaniałe, a do tego ten akcent:)
Idealnie wyważone momenty śmieszne i wzruszające, choć częściej śmiałam się w pierwszej połowie filmu.