Jak taki mierny film jak Merida mógł dostać nominację do Oscara ?! Ze wszystkich obejrzanych animacji w 2012 roku to właśnie ta była według mnie najgorsza. Już nawet Roman Barbarzyńca był lepszy ... Moim faworytem jest ParaNorman . Film ma świetny klimat a w dodatku nie jest z gatunku komedii ale ubawił mnie do łez w porównaniu do Meridy gdzie humor był wymuszony na siłę i był kompletnie żałosny. Mówiąc , że Merida jest porównywalna do "Jak wytresować smoka" profanujecie kapitalnie dzieło jakim właśnie jest animacja o Smokach.
Zgadzam się z tobą, ale tylko częściowo. Weź pod uwagę, że Brave jest adresowany dla najmłodszych i nie zawsze żarty rozśmieszające dzieci będą bawiły dorosłych, bo maluchy nie są tak wymagające. Jak dla mnie animacja jest niezła - lecąca w zwolnionym tempie strzała, Merida na pędzącym rumaku i włosy, fajnie to wszystko wygląda. Gorzej z fabułą. Dla mnie nudna i tak naprawdę wcale nie nowa historia o tym, jak ktoś zmienił się w zwierzaka i cały świat próbuje mu pomóc. Był już Mój brat niedźwiedź, było mnóstwo filmów, więc po co powtarzać to w Brave? Zniosłabym jeszcze takie zżynanie, ale jak pisałeś wyżej, żarty są nieśmieszne, więc tak naprawdę ten film niczego do życia nie wnosi. Strata czasu.