PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142433
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna

co jak na Pixara jest dość dziwne, bo przecież fabuła w takich filmach jak Toy Story czy Odlot była dopieszczona do ostatniej minuty. Oglądając film miałem wrażenie, że jest robiony trochę na odwal, morał i przesłanie całej opowieści zostały jak dla mnie zbyt spłycone, a jednocześnie dużo było strasznych scen raczej nieodpowiednich dla małych dzieci. Więc do końca nie wiem do kogo film był skierowany.

Ogólnie brakowało mi rozwinięcia akcji w lesie i tu trochę SPOILERÓW. Spodziewałem się, że akcja zacznie rozwijać się w ten sposób, że matka zobaczy jak Merida doskonale radzi sobie bez królewskiego przepychu, że ujrzy córkę z zupełnie innej strony, zacznie doceniać jej samodzielność, dostrzeże jej niezwykłość. A tu, twórcy zaserwowali nam ledwie kilka scen z połowu ryb i nagle matczyny światopogląd odwraca się o 180 stopni. Mnie przynajmniej to nie przekonało.

Oczywiście sama animacja pod względem wizualnym prezentowała się świetnie, jak to zwykle u Pixara, do tego dochodzi muzyka, która była chyba najwiekszym atutem całego filmu.

ycon

Tak mi też tego zabrakło, to mnie tylko rozczarowało. Nie dość, że kołysanka jest za szybko pokazana i jeszcze tak krótko trwa to potem już od razu to. Dodali by 15 minut na sceny w lesie i film byłby arcydziełem. Wszystko reszte ma na wysokim poziomie, tylko tu trochę no...niedosyt.

ocenił(a) film na 10
ycon

To nie jest film dla małych dzieci. Dozwolone od lat siedmiu.

ocenił(a) film na 3
BravePixar

No rzeczywiści. Bo 7 lat to nie małe dziecko.

ocenił(a) film na 10
Merkura

Niezupełnie. Między wiekiem przedszkolnym, a szkolnym jest kolosalna różnica w rozwoju psychologicznym - i owszem 7-latek jest dzieckiem, ale już nie małym i na wyższym poziomie psychologicznym niż nawet 6-latek.