PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483796}
7,1 142 tys. ocen
7,1 10 1 142433
6,6 36 krytyków
Merida Waleczna
powrót do forum filmu Merida Waleczna

ogladajac bajke dowiedzialam sie ze ja umiem walczyc..chociaz do tej pory wydawalo mi sie ze nie
umiem walczyc .... ktos kto dal taka nazwe tej bajce i chcial pokazac jej walecznosc to pogubil po
drodze rozum ... co to ma byc procz dobergo humoru dla mnie to nie ma nic wspolnego z
walecznoscia maridy raczej jej bunt gdzie nie zgadzala sie z decyzjami swojej matki ........no bez kitu....

Ano owszem, ale i tak brzmi bardziej zajebiście niż orginał (Brave) Waleczna/Odważna.
Chociaż Odważna to może by i pasowało. Nie znalazłaby się druga taka księżniczka co tak stanowczo sprzeciwiałaby się roli do jakiej jest przygotowywana całe życie od dziecka i która była wręcz gotowa wywołac wojnę by chronić swoich praw.

użytkownik usunięty
Sasayaki

ale to nie ma nic wspolnego z wojna ojjj nie jedna taka byla bajka i ksiezniczka ha

Ty nie rozumiesz. Nie ma nic wspólnego z wojną jako walką o ziemie, z armiami zołnierzy broniących niepodległości i praw. Zresztą widać jaki ty poziom reprezentujesz.
Wojna ktora moglaby wywolac, bylaby spowodowana obraza jakiej dopuscila sie Merida wsrod wladcow innych ziem; odrzucajac nie tylko zalotnika, ale co gorsze obrazajac ich honor i ich nagrode za honorowe zwyciestwo w dziedzinie jaka wybrala ksiezniczka.
Zenada jest twoje slownictwo i mentalnosc.

użytkownik usunięty
Sasayaki

ide do kina ..reklama przed filmem .tuutaj zapraszamy na merida waleczna ,, jacie jakies strzaly ,, kolejna akcja co to sie dziac nie bedzie a tu za przeproszeniem wielkie goooownoo.. oszustwo albo chcieli przedstawic dawke humoru a pogubili tytuly proste ... zenadaaa alee dzięki niej umiem walczycc wowow he;p

Oryginalny tytuł to "Brave", czyli Odwaga. Jak sam reżyser powiedział: "Odwaga Meridy to nie tylko walki z dzikimi zwierzętami i postawienie się ojcu. To też przyznanie się do własnej winy, do powiedzienia <myliłam się, byłam w błędzie>. Bo najważniejsze, to być odważnym w środku"

użytkownik usunięty
bartekbasista

odwaga a walecznosc to wielka roznica he!!!

Heeee, to polski tytuł. Patrzy się na oryginalny, co chcieli twórcy przekazać, a nie na kiepskie tłumaczenie.

użytkownik usunięty
bartekbasista

heheh nie wazne czy poskli liczy sie sam fakt przedstawienia tego w polsce ...znam angielski ale mi chodzi sam fakt zaprezentowania filmu. a ja nie bede szukac bog wie gdzie orginalnego tytulu jest reklama jest przedstawienie i dziekuje he a jak zle to sie w gole nie pokazuje ! zreszta bajka i tak jest detna