Świetny, jestem pod wrażeniem! Jeden z lepszych horrorów, jakie ostatnio oglądałem. Przede wszystkim jest to wierna książce ekranizacja (poza zakończeniem). Niektóre teksty są wręcz wyjęte z powieści Kinga. Całość sprawnie została przelana na ekran - jest świetny klimat, klimat osaczenia, odizolowania i świetna atmosfera grozy. Co prawda są przestoje, choć w książce było ich chyba jeszcze więcej, to jednak niektórym film może się wydać przegadany. Zaniepokoiły mnie trochę pierwsze macki, które wyjawiły się z tytułowej mgły, ale do późniejszych "stworów" już raczej nie miałem zastrzeżeń, co do ich wyglądu jak i użytych efektów specjalnych. Mgła także wyglądała tak jak w książce - czysta, nieprzenikliwa, budząca grozę biel. Podczas "wędrówek" bohaterów w mgle towarzyszy nam również prosta, lecz tajemnicza muzyka. Zresztą muzyka jest dużym plusem filmu, szczególnie świetny motyw muzyczny w końcówce. Postaci są sprawnie scharakteryzowane, choć główny bohater mógł być nieco bardziej interesujący. A zakończenie? Inne niż u Kinga, ale równie ciekawe. Może mniej tajemnicze ale bardzo dramatyczne, apokaliptyczne, któremu towarzyszyć może wiele uczuć. Jak najbardziej polecam, jedna z najlepszych ekranizacji Kinga. Moja ocena: 9/10.
Przyznaję, że film jest świetny, lubię horrory w takich klimatach, choć nie czytałem książki, to sama historia mnie zaciekawiła, niby akcja głównie dzieje się w jednym miejscu, to ukazanie przerażonych ludzi w konfrontacji z czymś nieznanym wyszło naprawdę ciekawie i efektownie, zresztą film ukazuje również ciemną stronę ludzkiej natury, zaś zakończenie jest naprawdę dramatyczne, czegoś takiego się nie spodziewałem, bardzo dobry film