PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232633
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Jak dla mnie calkiem spoko filmik, choc musze przyznac ze fanem horrorow raczej nie jestem, jednakze ten bardzo mi sie spodobal. Podobalo mi sie tez bardzo przez wszystkich krytykowane zakonczenie. Wiekszosc ludzi pisze ze mogl poczekac, ze mogl poszukac bezyny, ze mogl sprowadzic pomoc itd. itp. ale chyba nie o to chodzilo autorowi , wydaje mi sie ze tak wlasnie mialo byc , chcial pokazac ze nadzieja nie umiera, ze niegdy nie jest az tak zle jak sie wydaje. Dla mmnie ta koncowka byla bardzo nie holywodzka i moze to wlasnie bylo w niej najlepsze. Mozna tez nawet powiedziec ze troszke zabawna, przypomina troche koncowke wiekszosci odcinkow serialu "outer limits", mianowicie dobro zwycieza ale....
Chcialem jeszcze tylko dodac ze bardziej niz te wszystkie potwory z calego filmu przerazila mnie transformacja mieszkancow owego miasteczka. Nagle z sasiadow i przyjaciol stali sie oblakanymi fanatykami religijnymi, sluchajacymi rozkazow pierwszej lepszej wariatki.I ta wlasnie wariatka przerazala mnie bardziej niz 50 metrowe pajaki z mackami.
" ...jedyne czego powinnismy sie obawiac to strach sam w sobie..."
(nie wiem kto to powiedzial , ale wydaje mi sie ze ten cytat wspaniale opisuje o czym jest ten film)

ocenił(a) film na 6
hiena6

Wydaje mi sie ze tytul twojego tematu jest mocno nie trafiony co do sytuacji w filmie. To nie byl atak na Boga (na pewno nie o to chodzilo Kingowi bowiem jest osoba silnie wierzaca choc nie praktykujaca) tylko na ludzi ktorzy twierdza ze dzialaja w imieniu Boga raniac, a takze zabijajac innych. Jak to ktos tu powiedzial nie miluja swoich bliznich tylko skupiaja sie na samym Bogu(a Bogu na pewno nie o to chodzi)

ocenił(a) film na 5
Amish1188

moze i masz racje , ale chcialbym jeszcze troche pofilozofowywac na ten teamat, mianowicie zastanawia mnie czy jesli boga by nie bylo(mam na mysli wsystkie religie) to czy ci wszyscy ludzie w tym sklepie tak latwo uwierzyliby w slowa tej wariatki, wydaje mi sie ze wowczas przyszloby jej to z wiekszym trudem

ocenił(a) film na 6
hiena6

Albo i nie. Bo przeciez gdyby Boga nie bylo ludzie mysleli by tylko racjonjalnie prawda? A gdyby nagle pojawil sie taki potwor to nie wiadomo jakby zareagowali. Mogliby nie wierzyc w to co widza(choc racjonalisci sa wlasnie znani z tego ze wierza w to co zobacza) albo by uwierzyli i ich psychika siadla by od razu. Nie wiem moge sobie gdybac ale tak mysle. Wiesz wierzac w Boga wiesz ze cos tam jest. Po prostu dla takich racjonalistow to moglby byc wiekszy szok. Nie wiem bo owym na pewno nie jestem ;) Poza tym wtedy ona sama by sie mogla nazwac kims nadzwyczajnym. I jakby Boga nie bylo to przeciez apokalipsy raczej tez. Nie mialaby czego cytowac ;)