zgadzam się ,że REC to gówniany horror ale jak można teraz nazwać Mgłę ? podwójne gówno ? he he ;-) Wole REC od Mgły , pozdr .
Hehe. Ja widziałam oba te filmy w ciągu jednej nocy- maraton haloween :D
I powiem, że REC lepszy mimo wszystko. Choć początek nudnawy.
Cóż, ewidentnie widać, iż nie jesteś zapoznany z gatunkiem jaki reprezentuje Mgła, zarówno w formie pisarskiej (podstawa) jak i filmowej. "Mgła" to dzieło Stephena Kinga, które oczywiście jak najbardziej wpisuje się w nurt gatunku horroru, jednakże nie elementy grozy są tu najważniejsze, ale psychika ludzka. Główne skrzypce grają tutaj ludzie i ich zachowania. Istotnym elementem są zmiany jakie zachodzą w postępowaniu każdego z osoba w wyniku globalnej katastrofy. Pokazuje ona najczarniejsze zakątki naszej egzystencji, zatracenie człowieczeństwa. Twór ten ukazuje nam do jakich bestialskich czynów mogą posunąć się persony, które nigdy o podobne rzeczy nie były podejrzewane. Świetnie ukazane zmiany emocjonalne. Te elementy sprawiają, że Mgła zaczyna mieć wydźwięk psychologiczny zaprawiony odrobiną thrilleru. Horror jest jedynie malutkim dopełnieniem. Ja, jako fan twórczości Kinga uważam Mgłę za najlepsze odwzorowanie jego książki. Idealnie budowany klimat oraz napięcie.Wszechogarniająca pustka i odosobnienie. Ewidentnie czuć wyalienowanie. Przez cały film widz zdaje sobie sprawę, że nasza grupa jest najprawdopodobniej ostatnią żyjącą, aż tu przychodzi wręcz fenomenalny koniec, uznawany za najlepszy jaki powstał. Scenarzyści pobili samego mistrza. Świetna praca kamery, genialne ujęcia podupadającego sklepu. Do tego nieziemska wręcz muzyka, która pogłębia uczucia jakie nam towarzyszą. Nie można również zapomnieć o genialnych aktorach z Marcią Gay Harden na czele, którzy nadali papierowym bohaterom książki ludzki wydźwięk. Szczególne pochwały lecą w stronę Laurie Holden, która postać drugoplanową wyniosła na pierwsze miejsce. Brak jakichkolwiek dłużyzn czy przestanków. W żadnym wypadku nie powinno się go określać przez pryzmat gatunku jaki widnieje w opisie. Tak de facto jest on błędny.
PS. zestawienie Mgły z Rec to istne skaranie boskie.
Witam, dziecko drogie , chciałeś zabłysnąć ale nie udało ci się , gdzie i kiedy napisałem argumentację na temat w/w filMU ? Jeśli oglądałeś Mgłę w napięciu to gratuluje i współczuje jednocześnie . NO COMMENT , za dużo tekstu wklejonego z google . Pozdr
Oj, cóż i kto tu chciał zabłysnąć? Nawet nie załapałeś sarkazmu, a co najważniejsze ironii moje wypowiedzi. Nic tylko pogratulować. Widać, że chciałeś napisać jakąś błyskotliwą tzw. ripostę, no ale się nie udało. Co za szkoda. Widać ponadto, że teksty reprezentujące jakiś poziom są Ci obce, stąd fragment, cyt. "za dużo tekstu wklejonego z google" (w dodatku napisane z błędem składniowym, a co za tym idzie również logicznym). Nie mierz nikogo swoją miarą. Skoro nie masz nic sensownego do napisania, to radzę przemilczeć.
PS. do twórczości S.KInga trzeba dorosnąć mentalnie i emocjonalnie. Jego dzieła nie są skierowane do "dzieci"
Co zdziwiony, że są jeszcze osoby, które potrafią napisać coś sensownego sami od siebie? Wiem, że nastąpiły czasy w których każdy posługuje się stronami typu Wikipedia, lub tzw. wujkiem Google jednakże, konstruktywne wypowiedzenie swojego zdania nie jest takie trudne. Możesz mi wierzyć. Wystarczy tylko odrobina chęci oraz troszeczkę oleju w głowie.
Poza tym chciałem stworzyć chociaż zalążek konwersacji, lecz pokazałeś, że raczej nie masz nic sensownego do powiedzenia na temat tegoż filmu. A szkoda. Jak większość osób na filmwebie, kierujesz się tokiem myślenia takim jak :"nie podobał mi się i tyle, po co się wysilać".
No2 w dodatku napisane z błędem składniowym - gdzie proszę napisz gdzie ten błąd składniowy. No3 nie jestem zdziwiony lubię ludzi co mają własne zdanie . No4 masz teraz zalążek konwersacji . No5 nie jestem jak większość osób w filMWEBIE . ... , pozdr szanuje ale nie masz racji , przyznaj się bez bicia . Mgła -filM to żenada kina strasznego zwanego horrorem . Może czytałeś Mgłę z roku 1980 ? to zmienia postać rzeczy ale i tak mówimy o w/w filMIE , więc jeśli jesteś fanem tego filmu to bądź ale z daleka ode Mnie .
Błąd składniowy związany jest z błędem logistycznym. Jak coś może być wklejone z czegoś? Ewentualnie może być skopiowane, bądź wycięte, jednakże nie mamy do czynienia z rzeczą fizyczną. Użycie złego czasownika = błędna składnia w zdaniu. Później idzie cała reszta.
Cóż jesteś jak większość osób na filmwebie, gdyż skrytykowałeś film, dość ostro zaznaczam, lecz nie podałeś żadnych sensownych argumentów. Rozumiem, gdybyś od tak sobie, wciął się do rozmowy, ale Ty zacząłeś nowy temat, więc tak jakby wymagane jest aby napisać ciut więcej niż tylko, cyt. "NIE , średni Horror , lepiej REC !!!"
Zalążek konwersacji? Proszę Cię. Cały czas dyskutujemy w tzw. offtopie. Dla mnie to tylko nic nie ważna wymiana zdań.
Dodatkowo widać, że albo przeleciałeś przez mój wpis po tzw. łebkach, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Dopuszczalna jest również inna opcja, że cały czas idziesz w zaparte starając się ratować Swoje zdanie. Cóż, ewidentnie i dość dobitnie napisałem, iż Mgła nie jest typowym horrorem. Ba! Można wręcz powiedzieć, że ten tytuł w żadnym wypadku nie reprezentuje tego rodzaju. Jest to książka/film spod gatunku psychologicznych dzieł, która tak się składa, że zawiera jedynie elementy grozy. Wspomniane elementy nie mają za zadanie straszyć. Są one jedynie wektorami, które mają działaś na stan umysłu oraz zachowanie bohaterów. Najważniejsze są zmiany jakie zachodzą w naszej grupie. Tak więc, Mgły nie można oceniać przez pryzmat gatunku, który jest błędnie podany, gdyż nasz jakże niesamowity dystrybutor nie postarał się o to, aby dokładnie sprawdzić w jaki nurt wpisuje się działo Kinga ekranizowane przez Darabonta. Ja jestem fanem płaszczyzny człowieczeństwa, które zostało ukazane, a nie jakiś pseudostworków, de facto grających czwartorzędne zadanie.
jaki błąd składniowy człowieku ? wklejony nie jest błędem logistycznym zastanów się człowieku jeden , co ty piszesz , piszesz o tym ,że twoja wypowiedź jest sarkazmem i ironią . Co za typ , współczuje , nie pisz tego samego co ja ... ''chciałeś zabłysnąć'' , po 2 wycięty to może być nagłówek ze strony , SZOK skąd takie cepy się biorą na świecie , jednakże nie mamy do czynienia z rzeczą fizyczną- nie no gościu teraz to porażka losu , twoje słowa : gdyż skrytykowałeś film, dość ostro zaznaczam- moje słaby filM lepiej REC , no naprawdę tak ostro pojechałem ,że nie ma co , wiesz czego brakuje tobie ? dupy , dupy ci brakuje .
Cóż, za słabe ratowanie swojej sytuacji. Jak może być coś wklejone z czegoś?. Możesz mi to wytłumaczyć? Może tworzysz nową polszczyznę? Raczej mi się nie wydaje. W przypadku Internetu mowa o SKOPIOWANIU czegoś, a później ewentualnym WKLEJENIU! N Na tym polega błąd składniowych i logistyczny. Brak racjonalnego ciągu w zdaniu. Kolejna rzecz to wspomniany przez Ciebie sarkazm oraz ironia. Czy wiesz w ogóle co te dwa słowa, dość popularne znaczą? Chyba nie. Moje zdanie cyt. "Poza tym Twoja argumentacja dosłownie powala na kolana" to idealny przykład ironii. Czy ten fragment w zgodny sposób odnosi się do Twojego pierwszego wpisu? Czy odzwierciedla prawdę? Nie, gdyż nie podałeś argumentacji. W tym jest ironia. (Boże, żeby jeszcze tłumaczyć niektórym co to jest). Kolejna sprawa, to to, że Internet nie jest rzeczą fizyczną. Nie można go dotknąć itd. dlatego napisałem, że słowo "wyciąć" również nie jest poprawne. A ostre skrytykowanie Mgły, to właśnie porównanie jej do REC. Tyle wystarczy.
raczej , mi się nie wydaje , chyba nie , to to , - dziecko proszę nie pisz już do Mnie widać brak ci jest kobiety jeśli ją masz to sądzę ,ze są problemy z pałeczką . HE HE . Ja nie ratuje swojej wypowiedzi , ty masz coś z głową nie tak - poważnie to trzeba leczyć , nie pisz już do Mnie bo mam cie w dupie , zrozum .
Tłumacze masz np , obrazek , tkaninę , zdjęcie to nie możesz tego wkleić ? SZOK człowieku masz problemy natury społecznej , współczuje idź sobie zwal gruchę . POWAŻNIE !!! . ''W przypadku Internetu mowa o SKOPIOWANIU czegoś, a później ewentualnym WKLEJENIU'' a wyciąć, wkleić , skopiować , wydłużyć, przeciągnąć , zastąpić, skasować , usunąć , wpisz sobie w : WKLEIĆ - WKLEJANIE nie wiesz nie pisz co za typ.
człowieku jesteś apodyktyczny. To jest prawda po 2 bak ci dupy po 3 to się leczy nie przejmuj się . NIE PISZ DO MNIE , wyjdź poznaj panią i pójdźcie do łóżka nie umiesz to są fora int, człowieku szkoda mi cię . NIE PISZ JUŻ DO MNIE BO TO JEST ŻAŁOSNE .
Cóż, nie jesteś pierwszą (i pewnie nie ostatnią) osobą, która nie może się pogodzić z faktem, że popełniła błąd językowy. Po sposobie w jakim piszesz oraz doborze słów widać, że język polski oraz jego zasady są Ci obce. Zamiast korzystać z Internetu radzę sięgnąć po jakąś porządną literaturę, no nie wiem może Sienkiewicz albo Wergilusz? W Twojej to leży kwestii. Częste czytanie pomaga nabrać jakieś ogłady w konwersacji, zarówno drogą elektroniczną jak i rzeczywistą. Ponadto napinasz się za każdym razem jak zwracam Ci uwagę. Dosłownie jak dziecko. Wiem, że jest to nie przyjemne, gdyż nikt nie lubi gdy się go poprawia, jednakże jeżeli ktoś robi rażący błąd, to winien go przemyśleć, a nie nadal obstawać przy swoim. Dodatkowo teksty typy "problemy z pałeczką". Boże człowieku, zlituj się i nie pogrążaj się bardziej. Skąd możesz wiedzieć jak wygląda moje życie prywatne? Dobrze oświecę Cię, aby rozwiać wszelkie wątpliwości. Od prawie 6 lat związany jestem z dziewczyną, która sprawiła, że nic poza nią nie widzę. Dosłownie żadna jej nie dorówna. Poza tym obecnie studiuję medycynę. Tyle wystarczy, czy może chcesz wetknąć nos w inny aspekt mojego życia? Osoba dorosła, posiadająca chociaż zalążki jakiejś wiedzy, a co najważniejsze szanująca siebie samą nie sięga po tak żałosne teksty i nie zniża się do poziomu dzisiejszych gimnazjalistów. Poza tym Twoje tłumaczenie jest nad wyraz dziecinne i irracjonalne. Mówisz mi o wklejaniu np. tkaniny. Dobrze, z tym nie ma problemu, gdyż wklejasz coś do czegoś. W przypadku Internetu, mówi się, że coś jest SKOPIOWANE, a następnie wklejone. KOPIUJE SIĘ COŚ, a WKLEJA SIĘ DO CZEGOŚ. Tak samo jak z wchodzeniem i wychodzenie. Wchodzisz z domu, czy do domu? Dobrze rozumiem zamysł Twojego zdania, jednakże posiada błędną składnię, a za tym idzie cały dalszy łańcuszek. Poprawnie powinno ono brzmieć mniej więcej tak "Za dużo teksty skopiowanego z google i wklejonego tutaj" Przykład. Proste oraz logiczne. Ale po co się zastanawiać. Lepiej bzdurnie obstawać przy swoim.
ty naprawdę jesteś chory , CO TO JEST : w konwersacji, zarówno drogą elektroniczną jak i rzeczywistą ? jak może być konwersacja rzeczywista nie no gościu masz problem emocjonalny z dzieciństwa daj na luz . He He . problemy z pałeczką masz , i Boga nadaremno wzywasz, a ja mam się nie pogrążać bardziej bo pała ci nie stoi ? Zastanów się . HE He chory człowiek. od 6 lat co ty piszesz po co to piszesz Mnie to nie interesuje człowieku , mnie to nie interesuje jestes chory nie pisz do mnie . Mam w dupie twoje ,nędzne życie . Ale ty masz zryty łeb. NIE PISZ DO MNIE BO MAM CIE W DUPIE , ZROZUM .
Cóż, mam do czynienia z dzieckiem. Na tym portalu powinno być ograniczenia wiekowe. Minimalny wiek to 20.
ty nawet pisać nie potrafisz ..... nie piszemy skopiować tylko kopiować , skopiować to możesz Matkę . Jaki burak . I wszystko się wydało . że coś jest SKOPIOWANE, a następnie wklejone - nie no gratulacje język polski bardzo trudna he he he , piszemy zapamiętaj na przyszłość kopiować a nie skopiować . CO ZA BARAN.
KOPIUJĘ (tryb teraźniejszy) w danym momencie, SKOPIOWAŁEM (tryb przeszły) np. wczoraj bądź 10 min temu.
Zastanawiam się, w którym miejscu jestem apodyktyczny? Nigdzie na narzucam Ci swojej woli, nie zmuszam Cię do zrobienia czegoś pod przymusem itd. Po prostu w kulturalny sposób zwróciłem uwagę odnośnie błędu i na tym koniec, ale skoro Ty uważasz to za apodyktyczność, to już nie moja wina. Cóż, nie zamierzam dalej pisać w tym temacie, a szkoda gdyż moim pierwszym wpisem chciałem rozpocząć jakąś dyskusję. Wyszło jak wyszło, mówi się trudno. Najwyżej nie doczekam się porządnych kontrargumentów.
ty nawet pisać nie potrafisz : nigdzie na narzucam ci ..... nie no gościu gratulacje nie mam więcej pytań . Chory człowiek . po 2 doczepiłeś się błędu którego nie ma . I teraz nie wiesz jak wybrnąć . He HE . można napisać tak i tak nie ma znaczenia to język polski nie angielski . You are a sick man. This will not help you fictional girl.
Sam sobie przeczysz w zdaniu piszesz o konwersacji na początku teraz piszesz o offtopie , miałeś ciężki dzień to nie moja wina , HE HE co za typ, szkoda mi cię - poważnie . Mgła nie wpisuje się w nurt horroru to dramat ludzi uwięzionych w supermarkecie po 15 minutach już wiadomo co jest we mgle , dla mnie to parodia , Marcia Gay Harden doskonale ukazująca fanatyzm Pani Carmody z tym się zgodzę ale to tylko to nic więcej . Koniec filmu to żenada , i senność widza .
Poczytaj siebie samego. Absurd goni absurd. Offtop to jest odejście od głównego tematu jakim jest film. Czy my dyskutujemy o Mgle, czy o Twoich błędach?
Zatkało kakao, buhahahahahahahaahahhaha, żal dupę ściska . Popełniłeś błąd . A teraz przycichłeś . Szkoda mi cię - poważnie . Chciałeś być kozakiem na forum a nie wyszło , prawda zawsze boli - zapamiętaj . Buhahahahahahaha, mgr inż BLOKERS !!!! tak można nazwać twoją nędzną osobę , personę . Po 2 jest podobieństwo między filmem Mgłą ,a REC - zachowanie osób będących w zamknięciu , tak samo jak w filmie CUBE . Powiedz tylko ,że miałem rację i będzie dobrze . Koleżko z fikcyjną dziewczyną od 6 lat . HA HAHA
Najpierw chciałeś abym przestał z tobą "konwersować" lecz nadal wypisujesz jakieś brednie. Po prostu nie chciałem wciąż wdawać się w rozmowę z 10 latkiem, który najwidoczniej za mało czasu spędził na języku polskim w szkole. Cóż, twoje wpisy reprezentują nad wyraz miałki poziom retoryczny oraz merytoryczny. Każdy tekst roi się od tak głupich błędów, począwszy od błędów ortograficznych, składniowych, poprzez logistyczne i na interpunkcyjnych kończąc. Aż oczy bolą od czytania. W poprzednim wpisie wyłapałeś błąd w postaci braku "nie". Aleś błyskotliwy. Cóż, chcę cię wyciągnąć z tej błogiej nieświadomości, i uświadomić ci, iż był to zamierzony cel. Zastanawiałem się, czy łykniesz haczyk. Długo jak widać czekać nie musiałem.
Poza tym rozśmieszył mnie fragment, iż " za dużo tekstu wklejonego z google" jest poprawnie, gdyż można używać i takiego zwrotu i takiego, ponieważ to język polski, a nie angielski. Co ma piernik do wiatraka? Taką argumentację może stosować każdy. Teraz naszła mi myśl, jak ci to wytłumaczyć. W mowie, istnieje coś takiego jak mowa potoczna, która uwzględnia zestawiane ze sobą wyrazów, które w ogólnie przyjętych zasadach nie mają racji bytu czyli cyt. wklejenie z google (wklejenie z czegoś, a winno być wklejenie do czegoś). Jeżeli przyjęlibyśmy to zdanie za odzwierciedlenie tego rodzaju konwersacji to jest jak najbardziej ok. Jednakże taki rodzaj komunikowania się stosują osoby w towarzystwie najbliższych sobie person np. koledzy i rodzina. Jest to dopuszczalne. Lecz jeżeli rozmawia się z osobą, którą spotyka się pierwszy raz, to mowa potoczna jest po prostu nie na miejscu. Powinno się stosować poprawnie każde z zasad obowiązujących w naszym języku. Zaowocowało to tym, że zwróciłem ci uwagę odnośnie błędu składniowego jakim było użycie złego czasownika.
''teraz naszła mi myśl ''----- brawo , teraz naszła mnie myśl , ''nigdzie na narzucam ci '' widać masz problemy z pisaniem . Nie potrafisz pisać , w porównanie z tobą ja ani razu nie popełniłem żadnego błędu . -zauważ . ''Ja, jako osoba, która od wielu lat, bardzo ceni sobie nasz język'' - po co ten przecinek .. lat , bardzo... ?? to jest błąd interpunkcyjny i ty piszesz o moich błędach , naucz się ,że każdy popełnia , a ty największe . Zaraz napiszesz ,że to sarkazm z twojej strony , odwracasz kota ogonem , żal mi takich ludzi . Widzą tylko innych błędy.
Ja, jako osoba, która od wielu lat, bardzo ceni sobie nasz język, a same lekcje uważa za najlepsze, mimo tego że mijają się z ogólnym powołaniem (wszakże to medycyna), to nie mogę przejść obojętnie obok tak rażącego błędu. Jeszcze przyjmuję błędy w postaci literówek, bądź napisanie "nie" z czasownikami łącznie (można to wytłumaczyć szybkim pisaniem) lecz zła konstrukcja już nie przejdzie. Na potwierdzenie:
wklejanie zdjęć DO ALBUMU, nie Z ALBUMU!
wklejanie napisów DO FILMY, nie Z FILMU!
wklejanie tkaniny DO PRÓBNIKA, nie Z PRÓBNIKA!
Czy jeszcze jakieś przykłady sobie życzysz?
PS. zaimki osobowe piszę z małej litery. Nie oczekuj ode mnie wyrazów szacunku, po tekstach jakimi mnie uraczyłeś.
przeczytaj co napisałeś , powoli i jeszcze raz ''a same lekcje uważa za najlepsze'' jakie lekcje powinieneś uzasadnić kurvva nikt nic nie wie o żadnych twoich lekcjach SZOK . Medycyna ty i medycyna buhahahahahaha, powodzenia. ''...o nie mogę przejść obojętnie obok tak (rażącego) błędu..'' zauważ swoje błędy , napisz o swoich są znacznie większe .... napisz proszę . PS nie stawiamy kropki . hahahahahahahahahhahahahahaha, nie ucz innych jak sam popełniasz jeszcze większe błędy .'' teraz naszła mi myśl'' , ''nigdzie na narzucam ci'' ''Ja, jako osoba, która od wielu lat, bardzo ceni sobie nasz język'' ''PS." nie pisz do mnie bo nie umiesz pisać tyle błędów , zwróć uwagę ,ze doczepiłeś się jednego małego mojego błędu a zobacz ile ty masz człowieku . Wstyd mi za ciebie .
Nie jest tobie wstyd pajacu jeden ? chciałeś wydymać Freda ? Teraz Fred wydyma cię . Szkoda mi takich ludzi jak ty , poważnie , chciałeś zabłysnąć , bo myślałeś , że jesteś kozakiem ale się przeliczyłeś , dziecko drogie , nie znasz życia . Schowaj gumową lalę i idź do pracy . A nie będziesz pisać bzdur na temat swojej fikcyjnej dziewczyny i medycyny . HA HA HA HA , pisać takie głupoty na publicznym forum . jakim trzeba być tępym dzieckiem , szczerze ??? Jesteś fletem he he , blokersie za 2 grosze .
Jezu, ja po twoich odpowiedziach się zastanawiam co to za ludzie siedzą na Filmwebie :) Gościu ci pisze długą i sensowną odpowiedź, a twoja reakcja na to jest typu "haha problemy z pałeczką masz" na poziomie wulgarnego nastolatka który chce się popisać jaki to jest dorosły... Poniżasz się, a mówię ci to tylko dlatego gdyż mam dobre serce i "żal mi dupę ściska" jak widzę takich jak ty :)
Hej, wiem, że nie biorę właściwie udziału w waszej konwersacji i z góry przepraszam że się wcinam, ale chcę po prostu powiedzieć że żal mi trochę gdy widzę takich użytkowników jak ty, czyli (tak myślę) mądrych, którzy mogą coś sensownie powiedzieć i uargumentować swoje zdanie, a w zamian muszą się męczyć z takimi debilami jak właśnie Haic ;)
masz problemy natury społecznej ... współczuje , Tomb2525 , piszę o Mgle , gdzie najważniejsza jest psychika ludzka , tylko nie zważa na problemy i scenariusz w filmie (jest on porażająco niski) , fakt jest taki ,że są filmy podobne jak Cube, REC , gdzie też psychika i zachowanie i mentalność w filmie ludzi jest piorytetem . A koleś piszę o jedynym błędzie (moim) jakim jest kopiowanie - skopiowanie tekstu . Po 2 nie widzi własnych niedorzecznych katastrofalnych błędów . Przeczytaj jeszcze raz i pomału co on pisze . Pozdr . PS tak jestem dziecko , i pisze bardziej sensownie niż on co doczepił się marnego i nic nie znaczącego błędu w zdaniu . Sądzę ,ze chodziło mu o film z 1980 roku ale koleś nie jest w stanie napisać ,że się pomylił ,