PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232624
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

Kiedy kończy im się paliwo, patrzą na siebie w ciszy przez chwile wszyscy. Ojciec lub ktoś z pozostałych mówi, by poczekać w samochodzie gdyż na zewnątrz jest niebezpiecznie, a zatrzymali się przecież na drodze a obok są lasy. To jeśli będzie szło wojsko na ratunek lub jakiś zwykły człowiek, będzie przechodził drogą. Postanawiają czekać. Dalsza część filmu jest już bez słów. Pokazują tylko bohaterów którzy patrzą w jakiś wybrany przez siebie punkt: ojciec patrzy na synka, synek przed siebie, dziadek przez szybe w las - u wszystkich bezradność i brak nadziei. I tak po chwili pokazują sam samochodów z boku, po kilku sekundach jest noc, i znowu ranek, kiedy jest jeszcze troszke ciemno. Po kilku sekundach znowu noc i znowu poranek. Wszyscy nie śpią już, poza synkiem. W ciszy patrzą na siebie jak w filmie. I wtedy robią to co dalej w filmie. Ja bym to tak zrobił. Nie wiem czy lepiej, ale wtedy byłoby to bardziej uzasadnione, że głodowali i czuli niemoc bo nikt drogą inny nie przechodzi. Tak ja to widzę. Całość mogłaby zostać nakręcona w 2 minutach, bez słów od momentu gdy mówią gdy czekać; ze świetną końcową muzyką do samego końca. Tak ja to widzę.

Należy pamiętać, że takie rzeczy byłyby usprawiedliwiony gdyż w historii się zdarzały. W gułagach czy obozach koncentracyjnych ludzie popełniali samobójstwa. W starożytnym Izraelu gdy znajdywali się pod panowaniem Rzymu i po powstaniach; kobiety żydowskie zabijały się w raz z dziećmi po to by nie zostać niewolnikami Rzymian i by nie nawracili dzieci na religię rzymską. Podobnie rzecz miała się z dziećmi niewolnikami które płynęły statkami w starożytności; dziecko żydowskie jeśli oswobodzało się to biegło po to by wskoczyć do morza i się utopić; gdyż bały się bycia niewolnikami bo los mógł być różni; mogli mieć dobrego pana, ale i sadyste; jednak nie brały tego pod uwagę, ani przetrwania. Też religia odcisnęła swe piętno gdyż były wychowane by nie dać sobie zmienić religii bo wtedy lepsza jest śmierć; a z dziećmi niewolnikami mogło być nienajlepiej pod tym względem też. To są przykłady z historii, z życia.

ocenił(a) film na 7

Gdzie Ty widziałeś tam upływające dni i noce? Strzały padły kilka chwil po zatrzymaniu samochodu...

ocenił(a) film na 7
Maniwa

Może to jakoś tłumaczyłoby zakonczenie, ale i tak byłoby to głupie.