PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232624
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

do wersji pierwotnej się nie umywa, to miszmasz Żołnierzy kosmosu i SIlent Hlla, I jeszcze
ta katolicka wariatka, dobitnie pokazująca ze wiara nie jest dla ludzi tylko dla psycholi

4/10

a i ten potworek wielki to jeszcze coś ala Project Monster

ocenił(a) film na 9
Schizofrenik_XXI_wieku

jakiej wersji pierwotnej?

ocenił(a) film na 8
Vanilla34

ma na myśli film "Mgła" z 1980 chyba

StrawberryRose

a właśnie i ten koniec jest zerżnięty z 28 tygodni czy tam dni później...

ocenił(a) film na 9
Schizofrenik_XXI_wieku

co ma piernik do wiatraka ?? Przecież to film nakręcony na podstawie opowiadania Kinga

Vanilla34

to że film jest zwyczajnie do dupy

Vanilla34

Jeśli już mówimy o końcówce to nie jest ona na podstawie Kinga. ;>

ocenił(a) film na 9
korniszon_dp

no oczywiście, że akurat końcówka nie ;-) ale piszę o całokształcie i nie ma co tu porównywać do innych filmów wspomnianych przez autorkę wątku. Nie sądzę, żeby King pisząc opowiadanie sugerował się Żołnierzami kosmosu ;-))))))

ocenił(a) film na 1
Schizofrenik_XXI_wieku

"I jeszcze
ta katolicka wariatka, dobitnie pokazująca ze wiara nie jest dla ludzi tylko dla psycholi" hahaha rozbawiłeś mnie xD. To ludzie w tym kiepskim filmie byli poj..bani. Jakby przedstawili np. że matki w ekstremalnych sytuacjach zjadają swoje dzieci, to bałbyś się utrzymywać kontakt? Trochę dystansu xD- to tylko żałosny scenariusz walniętego filmu

Kabat543

Dodałbym jeszcze, że ta "wariatka" mogła być co najwyżej protestancka.

ocenił(a) film na 1
Hagan

niekoniecznie, akurat w pln-wsch stanach katolicy sa wiekszoscia

Hagan

Zapewne, ale tu chodziło ogólnie o ludzi pokroju elektoratu PiSu, słuchaczy Radia Maryja (co na jedno w zasadzie wychodzi) i innych oszołomów. Dobrze pokazany mechanizm. "Bożych Bojowiników" Jesuslandu jest tam od cholery.

ocenił(a) film na 8
Kabat543

Na przykładzie tej, jak to określiłeś "wariatki", autor filmu chciał pokazać, jak jedna osoba, która ma silną osobowość i silną wiarę w to, co mówi (choćby nawet głosiła idiotyczne poglądy) może manipulować większą grupą. Oczywiście jest to postać trochę przerysowana, jadnak włączając czasami telewizję na wiadomosci mam wrażenie, że kilka takich pań Carmody obraca się w naszym świecie politycznym. Moim zdaniem troszeczkę robicie błąd, że traktujecie w tym filmie wszystko zbyt dosłownie a tu pewne aspekty pokazane są jedynie symbolicznie... Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 7
Schizofrenik_XXI_wieku

"do wersji pierwotnej"-Hehehehehe co ty bierzesz LSD?

Berith7777

hmm chyba popełniłem gafę, czy ten film to nie remake filmu johna carpentera tylko to jest na podstawie powieści Steveta Kinga???
jeżeli tak to sorry
ale film i tak do dupy

ocenił(a) film na 9
Schizofrenik_XXI_wieku

nie to nie remake. Jak wyżej napisałam to film na podstawie opowiadania Kinga z tomu "Szkieletowa załoga"

Vanilla34

heh :) spoko już zajarzyłem :)

ocenił(a) film na 7
Schizofrenik_XXI_wieku

Ten film który uważasz,ze jest do dupy ma tytuł "The Mist".Natomiast Carpentera "The Fog".Dlatego uwazam,ze lepiej operować oryginalnumi tytułami wtedy niedochodzi do nieporozumien

Berith7777

spoko, nie zauważyłem :)

użytkownik usunięty
Schizofrenik_XXI_wieku

masz rację film jest beznadziejny a wątki religijne zbędne, Project Monster ? Raczej nie ...

ocenił(a) film na 10
Schizofrenik_XXI_wieku

SCENARIUSZ JEST naciągany zależnie od punktu widzenia.