PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=238725}

Mgła

The Mist
2007
5,8 233 tys. ocen
5,8 10 1 232617
5,5 29 krytyków
Mgła
powrót do forum filmu Mgła

film ode mnie dostał wysoką ocenę dopiero po obejrzeniu drugi raz. pierwszy był na maratonie
horrorów i to na horror poszedłem, a nie na film psychologiczny. film pokazuje, że to jednak
człowiek jest największym potworem. potrafi być dobry, wręcz rycerski. ale potrafi być też
kawałem gnoja.

dla mnie jest to opowieść o rasie ludzkiej z potworami w tle, które na dobrą sprawę nie są tu
najważniejsze. zachowania ludzkie tak nieprzewidywalne, a zarazem tak oczywiste.
'uduchowiona' kobieta ciągnąca za sobą masę ludzi w czasie trudności, potrafiąca zabić
człowieka w białych rękawiczkach i kontrastowy, kochający ojciec, potrafiący zrobić dla swojego
dziecka wszystko. nawet je zabić, aby nie musiało umierać w strachu [choć być zabitym przez
własnego ojca to też niezła patologia ;p].
a końcówka? urywa jaja... to tyle z mojej interpretacji ;]

po prostu jedno wielkie 'wow'.
jeżeli film został stworzony ściśle na podstawie książki to King ma łeb.

ShamanVandree

Całkiem ściśle, a jednak końcówka w książce była zupełnie inna;)

użytkownik usunięty
ShamanVandree

to że ludzie są źli jest zwykłą oczywistością tylko szkoda ze przez nich musi cierpieć natura a dokładnie zwierzęta

ocenił(a) film na 7
ShamanVandree

Owszem ma, i drażni mnie zawsze kiedy jest uznawany za mistrza horroru. (takiego popkultuorwego)
Pisze coś na kształt horroru, ale to jest zawsze horror który my sami tworzymy wokół siebie, i w swoich głowach. "Lśnienie" "Christine"(choć filmy mogą mieć czasem wydźwięk absurdalny, paranormalny) to jednak mają drugie dno.

Zawsze wnikliwa obserwacja człowieka przede...