PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186828}
6,2 41 tys. ocen
6,2 10 1 40974
6,9 27 krytyków
Miami Vice
powrót do forum filmu Miami Vice

Mann jest dla mnie gwarantem świetnego filmu. WRÓĆ (jak mawia Pani Gilowska). Był gwarantem świetnych filmów, teraz uważam, że potrzebny mu odpoczynek. Jeżeli ktoś w młodości oglądał przygody policjantów z ?jajami? zapewne pamięta klimat słonecznego miasta, fajne laski, samochody, a przede wszystkim charyzmatycznych bohaterów tworzących świetny duet. Mann jednak nie podążył tym tropem, wybrał brudne i mroczne kino sensacyjnie połączone z dramatem. Osobiście nie miałbym nic przeciwko, wszak pierwsze 15 minut dawało nadzieję na naprawdę mocne, smutne, brutalne kino. To, co stało się później woła o pomstę do nieba. Okazuje się, że reżysera interesują bardziej wątki romansowe i zależności Crockett - pani lewa ręka złego szefa oraz Tubbs- koleżanka po fachu, które ciągną się do znudzenia przez godzinę filmu, niż to czym panowie z ?jajami? powinni się zająć. Niestety dodatkowo okazuje się, że panowie Farrell i Fox stworzyli najbardziej niedobrany duet roku. Zupełnie nie widać tego zgrania i zacięcia, jakie przed laty wykrzesali z siebie Johnson i Thomas. Panowie są przez to nudni i mącą tylko utrwalany przez lata wizerunek. Dziwi mnie też, gdzie zniknęło 135 milionów zielonych, które wydano na ten film, gdyż na ekranie tego nie widać (sceny początkowe i finalne mimo iż świetnie nakręcone i czuć w nich rękę mistrza giną wśród mętnych dłużyn filmu). Zawiodłem się na tym filmie strasznie, a moja wypadkowa ocena, choć może wydać się, patrząc subiektywnie, na zbyt niską, w rzeczywistości oddaje mój zawód jaki spotkał mnie po obejrzeniu tego filmu. No cóż policjanci stracili swoje ?jaja?, zostali brutalnie wykastrowani. Zdecydowanie film niewykorzystanej szansy. Moja Ocena - 3/10