PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=186828}
6,2 41 tys. ocen
6,2 10 1 40974
6,9 27 krytyków
Miami Vice
powrót do forum filmu Miami Vice

Opinie krytyków

użytkownik usunięty

Zacznę od takiego zdania:
"Nie ma filmu spod ręki Michaela Manna,który by mnie nie zachwycił"
Takim miłym akcentem zacznę swoją wypowiedź.
Tuż po premierze w USA,film "Miami Vice" wszczął dość duże może nie kontrowersje ,a ile różnice zdań.Czytając około 15 recenzji zacnych krytyków,opinia jest jedna:bardzo dobry, mocny film sensacyjny / kryminalny ,ze świetnymi zdjęciami,oraz aktorami.W trzech słowach:Inteligentny kryminał Manna.Opinie widzów natomiast dzielą się na dwie gr. :
-11-17 latków (fanów Bad Boysów)[nie ubliżając młodzieży]
-dojrzalszych ,którzy doceniają prawdziwe,inteligentne kino

Pierwsi z nich,z reguły oceniają film w zakresie (1-5).Powodem zazwyczaj są:"nuda,brak akcji,mało strzelania,mało rapu,za dużo dialogów itd.
Drudzy zaś chwalą film za dojrzałe teksty,doskonale poprowadzoną fabułę,przepiękne ,nocne zdjęcia oraz brak jakiegokolwiek podobieństwa do filmów Michaela Baya.

Rozśmieszyły mnie niektóre komentarze,które przeczytałem od jednej jak i od drugiej strony:

-"NAJGORSZY FILM JAKI WIDZIAŁEM"
vs
-"JEDEN Z LEPSZYCH FILMÓW DEKADY"

Szczeże powiedziawszy ,bezapelacyjnie ufam grupie nr.II oraz krytykom,którzy nie zawsze prawią takie komplementy.Infantylność młodzieży jest czasami przykra,bo skoro np.śpią na Gorączce,a podziwają Bad Boysów to coś jest nie tak.

ocenił(a) film na 8

bardzo sie ciesze czytajac takie opinie - w gruncie rzeczy dzieciarnia ponizej 18 lat wogole nie powinna tego filmu widziec :)
po zwiastunach wszyscy narzekali ze to bedzie wlasnie cos w stylu Bad Boys 1&2 - nie mowie ze to sa zle filmy - mi sie podobaly ale Miami Vice to inna kategoria :)
takze nawet gdyby Miami Vice w wersji kinowej trwalo 3-4 godziny to ja wiem ze i tak bym sie nie nudzil :)

mozna najwyzej dodac 3 kategorie widzow - czyli fanow serialu ktorzy moga i pewnie sa zawiedzeni tym ze film ma niezbyt duzo wspolnego z serialem ...

ja jestem wielkim fanem serialu Miami Vice ale jestem pewny ze jak obejrze Miami Vice w wersji wspolczesnej, kinowej to bedzie to moj jeden z ulubionych filmow :)

zapraszam na www.miami-vice.jareks.net.pl/f orum :)
www.miami-vice.pl (-- juz niedlugo premiera polskiej strony o serialu i filmie Miami Vice :)

ocenił(a) film na 9
vcarter_2

no i ja tez sie zgadzam i naleze do tej drugiej grupy ... przeczytałem rowniez wiele ocen i opinii typu za malo akcji,za duzo gadania...za bardzo pociagniety watek romansu itd.. natomiast przeczytalem tez jedna opinie ,ktora mowila jedno ,ze Michael Mann nie zrobił filmu typowo pod komerche dla dzieciarni ...choc material na to wskazuje (słonce ,kobiety,drugs,furki łodzie... itd) i to jest ukłon do starszej czesci widowni ,ktorej filmy akcji spod znaku Bay'a i Jerry'ego Bruckheimer'a sa tylez efektowne co zalosne...

mieszczę się w przedziale 11-17, ale wcale nie oczekuję po tym filmie mnóstwa przekleństw, rapu i strzelanin - wręcz przeciwnie. z niecierpliwością na niego czekam i mam nadzieję, że się nie zawiodę :)

ocenił(a) film na 10
Pomyluna

film juz obejzalem, (burzuazja z zagranicy ;)
Pierwsze co mi przychodzi na mysl... mocny, naprawde mocne, nieprzerysowane i niepolukrowane kino.
To co mnie ciagnelo do kina to zdjeciai nie zawiodlem sie, piekne krajobrazy, dlugie ujecia, Miami mnie zachwycilo. Mi muzyka osobicie sie podobala dobrze wkomponowana w to co sie dzialo na ekranie, bardzo dobre wprowadznie JayZ i Linkin Park jak w trailerze...

Prawde mowiac spodziewalem sie troche wiecej akcji, ale w zadnym razie nie zawiodlem sie, dobre kino z naciskiem na realizm, moze dlatego nie ma tyle poscigow, strzelanin co w wiekszosci amer. filmow sensacyjnych. NIe dla kazdego, dla mnie osobiscie na pewno tak!

Papierowy_samolocik

Ja równierz należe do grupy nastolatków, i równierz czekam na premiere "Miami Vice", z niecierpliwością.
1. Wcale nie jestem wielkim fanem Bad Boys-ów
2. Mój wiek nie oznacza tego, iż nie potrafie docenic dobrego, inteligentnego filmu.
3. "Gorączkę", uważam zaz jeden z najlepszych filmów sensacyjnych, które powstały w ostatnich kilkunastu latach.
Oglnie strasznie wkurza mnie ta tendencja na filmwebie. Każdy głupek ktgóry nie potrafi docenic dobrego filmu jedt uważany za "nastolatka", "dzieciarnie", lub "gimnazjaliste". A to nie prawda i nie musicie każdego z nas traktować tak samo.

użytkownik usunięty

Ja się zaliczam do pierwszej grupy... cóż dodać, nie oglądałem serialu, wtedy mnie w planach nie było :P
Nie mam pojęcia o czym ten film będzie, nie czytałem recenzji, od raz ten post przykuł moją uwagę.
Jestem przychylny temu filmowi, napewno go obejrze. Przepadam za różnymi gatunkami filmów, chociaż te, gdzie w dialogach, co drugim słowie pojawia się przekleństwo nie przepadam. Gdy w te przeklinanko wplatają dobry dowcip na poziomie, miło się ogląda (zaznaczyło mi się z innej beczki).
Słowo "inteligentny" film podbajerowało, czekam na filmik :)

ocenił(a) film na 10

ja uwielbiam mann'a i cieszę się że ten film nie bedzię gównem w stylu bad boysów II , czekam z niecierpliwością (chce go obejrzeć na duzym ekranie, dlatego nie sciagam tych marnych kinówek dostępnych w necie)

ocenił(a) film na 8
dopesmoker22

a mi sie seria bad boysow podobala a jestem wielkim fanem serialu i mimo to jestem prawie pewny ze 25 sierpnia kinowa wersja miami vice mi sie spodoba :)
ostatnio ciezko trafic na dobra sensacje - wiekszosc nudzi po kilkunastu minutach - a kazdy film Manna mi sie naprawde podobal - informator, heat i zakladnik szczegolnie - napewno Miami Vice w kinowej wersji nie bedzie filmem idealnym ale MV 2 lub 3 moze takich filmem bedzie o ile zdecyduja sie go zrobic ...
narazie film zarobil prawie 70 mln takze jest pewne ze film zyskow wielkich nie przyniesie - ale Mann to jeden z niewielu wspolczesnych rezyserow dla ktorych nie liczy sie to aby sie zalapac do PG-13 tylko aby zrobic dobry film dla doroslych - takze jesli bedzie mial naprawde dobre pomysly na nastepne czesci Miami Vice to one powstana bo zaden aktor mu napewno nie odmowi - tak samo jak Uniwersal ;)