PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637019}
6,4 176 tys. ocen
6,4 10 1 175810
5,9 63 krytyków
Miasto 44
powrót do forum filmu Miasto 44

J.w.

Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości? Słyszałem że niektóre historie w filmie wzorowane są na
autentycznych historiach które wydarzyły się w trakcie powstania? Czy to prawda, czy chodzi po
prostu o to że Komasa luźno inspirował się opowieściami powstańców, ale postacie i ich losy są
całkowicie wymyślone?

ocenił(a) film na 9
Cerberus094

Historia z eksplozją pojazdu jest autentyczna. Powstańcy zdobyli pojazd do wysadzania barykad i nieświadomie go zdetonowali. Zginęło kilkaset osób. Zresztą całe tło historyczne tj odziały drilewangerowców, bezczynność sowietów. Poczytaj historię 2 wś .

ocenił(a) film na 6
Tomiberyk

Nic nie zdetonowali nieświadomie. To była pułapka podstawiona przez Niemców Powstańcom....

Bachniczek

chcialbys. niestety to byl wypadek i wynikal z niewiedzy oraz brawury. poczytaj: http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,16468849,_Bledy_popelniali_wszyscy ___Mit__czolgu_pulapki__z.html

ocenił(a) film na 8
c_lod

W wywiadzie dla wyborczej Witold Piasecki ps. „Wiktor” twierdził jednak, iż Niemcy celowo zamienili pojazd w pułapkę, o czym według niego miał świadczyć fakt, że nie zniszczyli go ogniem swoich dział od razu, gdy został zdobyty przez powstańców, ale pozwolili na wyprowadzenie go na teren Starówki, gdzie po przerwaniu niemieckiego ostrzału zgromadziło się wiele osób, by go oglądać, co pociągnęło za sobą liczne ofiary jego eksplozji.

jva

jest kilka argumentów przeciw.

po pierwsze: jak mogli przypuszczać, że "zgromadzi się wiele osób" - byli jasnowidzami, czy jak?
po drugie: skoro nawet "tak dobrze im poszło" to czemu tego nie stosowali częściej? przecież aż się o to prosiło?

dyskusja nad wybuchem Borgwarda jest taka sama jak dyskusja nad Smoleńskiem.
ci najbardziej prawicowi, którym nie mieści się w głowie, że Polacy mogli popełnić jakiś błąd zawsze będą obstawać przy wersji z zamachem.

ocenił(a) film na 8
c_lod

Szkoda, że tacy myśliciele jak Ty nie kierowali tą akcją...

jva

co to ma do rzeczy? chęć dogryzienia wzięła górę nad logicznym myśleniem? tak szybko? po jednej odpowiedzi?

Cerberus094

film bazuje na drodze zgrupowania Radoslaw. właściwie jest w nim większosć przejść Radoslawa czyli:

- Wola - walki o szkołę św. Kingi, wyzwolenie żydowskich więźniów, magazyny Stawki, walki na cmentarzu ewangelickim, rzeź Woli
- Stare Miasto - wybuch Borgwarda IV, ewakuacja na pl. Krasińskich
- kanały
- Śródmieście - wyjście z kanałów, barykada na ul. Książęcej
- Czerniaków - walki o kamienicę Wilanowska 1, przybycie Berlingowców i ich masakra (bo nie umieli walczyć w mieście), próba ewakuacji pontonami, masakry w szpitalach, ewakuacja wpław przez Wisłę

ocenił(a) film na 7
Cerberus094

Dziękuję za odpowiedzi ale chodziło mi raczej o historie głównych bohaterów, bo całe tło historyczne oczywiście znam, nie jestem debilem :D
Mam na myśli czy historia Stefana i Biedronki oraz innych postaci wydarzyła się naprawdę czy została wymyślona. O to mi chodziło.

Cerberus094

A tego to nie wiem nic ponad to co pan reżyser sam przywołuje w wywiadzie: http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16742730,Jan_Komasa__rezyser__Miasta_4 4___Euforia_mlodosci.html

chodzi o Pana Jacka Domaradzkiego i wydarzenia na Czerniakowie.

poczytałem sobie trochę i rzeczywiście jest kilka rzeczy wspólnych, choć nie w stu procentach.

http://ahm.1944.pl/Jacek_Domaradzki/1

ocenił(a) film na 7
c_lod

Dzięki, poczytam sobie.