PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633858}
6,1 6,9 tys. ocen
6,1 10 1 6898
6,8 8 krytyków
Michael Kohlhaas
powrót do forum filmu Michael Kohlhaas

Po wczorajszym seansie wciąż ciężko ocenić mi Kohlhaasa.. ciężki film, nie należy do tych przegadanych, miejscami
przypominał mi Valhalla Rising - zasługa klimatu, krajobrazu oraz oczywiście Madsa. Ogólnie - bardzo surowy, statyczny
obraz.
Jak wy go oceniacie?

henryletham

Do glownego aktora zastrzezen nie mam, fajnie zagral widac w nim dostojnosc taka. Montaz nieco slaby, wydarzenia nieco chaotycznie nastepuja, podobnie miejscami zdjecia. Ogolnie do obejrzenia, takie 6,5 w porywach do 7. 8 za duzo.

henryletham

Dla mnie masakryczna nuda, temat fajny i rozwojowy ale kompletnie niewykorzystany.

ocenił(a) film na 7
henryletham

Zgodzę się surowy i ciężki ale myślę że taki miał być . Jeśli ktoś nastawia się na film w stylu Rob Roy czy Braveheart ten grubo się rozczaruje. Mads zagrał jak zwykle na wysokim poziomie i za to + Ocena jak kolega wyżej w okolicy 7 :P

ocenił(a) film na 8
henryletham

Zgadzam się, przez cały seans czułem klimat Valhalli, muzyka, dźwięk, starannie dobrane dialogi bez zbędnych paplanin, główny bohater no trn surowy styl. Bardzo dobry film, polecam.

ocenił(a) film na 5
Robaczek83

no dialogi faktycznie starannie dobrane,ile ich tam bylo 2 czy 3 ?

ocenił(a) film na 8
bezumbezum

Było tyle ile być powinno moim zdaniem, film nie był przegadany a każde słowo głównego bohatera było dobrze przemyślane, jedyna dłuższa wypowiedź należała do pastora i o dziwo mi się dłużyła ;)

ocenił(a) film na 8
Robaczek83

Ale ważna, tak dla bohatera jak i dla budowy obrazu w widzu.

ocenił(a) film na 8
Uh_Huh

Oczywiście, że ważna niemniej na tle oszczednych wypowiedzi głównego bohatera dłużyła mi się ;)

ocenił(a) film na 7
henryletham

Z jednej strony klimatyczny film , skojarzenie z Vallhalą na miejscu , oglądało się ciekawie , ale mamy tu do czynienia z konkretnym okresem historycznym , oraz wydarzeniami ... Dlatego mam wątpliwości na ile była to wizja artystyczna , a w jakim stopniu oddawało to realia . Przydałaby się recenzja z prawdziwego zdarzenia która odniosła by się do historii . Film podobał mi się , polecam .

ocenił(a) film na 7
henryletham

Podobny do valhali, ale gorszy.
Plusy - Mikelsen, klimat, historia
Minusy - niedobrze opowiedziana, wydarzenia następujące po sobie chaotycznie,
Średnia reżyseria i montaż

6 w porywach 7

ocenił(a) film na 7
Dawid_19

I cos jeszcze na plus niektóre sceny sa naprawdę świetne

ocenił(a) film na 6
Dawid_19

Też wahałam się między 6 a 7.

ocenił(a) film na 8
Dawid_19

Co masz na myśli twierdząc, że wydarzenia następowały po sobie chaotycznie? Wcześniejsze były później, jakoś się czasy przeplatały, tak, że nie było wiadomo co się dzieje? Chodzi Ci może o to, że nie rozumiałeś czemu scena B występuje po A? Wymień te nieuporządkowane ciągi zdarzeń, bardzo mnie zaciekawiła Twoja wypowiedź.

Uh_Huh

haha też mnie ciekawi kwestia tej chaotyczności...

może oni znają jakąś inną historię i ta z filmu burzy im ten ład?

ocenił(a) film na 8
apukm

:-)

wówczas byłaby mowa o nieprawdziwej sekwencji zdarzeń, ale kto wie co kto na myśli ma?

Uh_Huh

Ja też już wcześniej o tym wspomniałem:

1. Jak wieszają tego typka, brata drugiego za łupienie wieśniaków ( wiem, że to był skok w czasie ale taki ni z gruchy ni z pietruchy)
2. Scena śmierci tego głównego Capo (już zapomniałem imienia, ale ogólnie pamiętam, że to była scena walki na koniach z mega daleka)

Troche czasu juz minęło jak to oglądałem ale wracałem do moich wpisów i te 2 jeszcze pamiętam.

ocenił(a) film na 8
henryletham

Nie mam pojęcia dlaczego porównywać go z Valhallą, sam takich skojarzeń nie miałem, sam się zapytuję siebie - dlaczego?

Moim zdaniem film świetny. Oszczędny, zarówno jeżeli chodzi o operowanie obrazem, jak i o grę bohaterów, wreszcie o dialogi. Świetna gra głównego bohatera, lecz także postacie barona, gubernatora, księżniczki i zwłaszcza córki - odegrane tak, że trudno mi się przyczepić do czegoś, gdybym szukał.

SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER. SPOILER.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

.
.
.

Kohlhass (z filmu) - postać tragiczna, rozdarta pomiędzy dążeniem do zachowania podmiotowości i sprawiedliwości, a świadomością odstępstwa od wiary oraz destrukcyjnych konsekwencji działania, które jest słuszne, a może jedynie - pozornie słuszne. Dwa konie i więzienie dla barona. Dopiął swego. Cena: zniszczone szczęście i dobrobyt, zamordowana żona, rozbita rodzina, osierocona córka, samotna, bez wsparcia w rodzicach, pomordowani ludzie barona, pomordowani jego właśni ludzie, zepsucie tychże, wymierzanie im kary śmierci, wreszcie jego własna śmierć. Na tym tle wyraźnie rysuje się konflikt pomiędzy nauką Chrystusa o miłości nieprzyjaciół i wybaczeniu a naturalnym dla człowieka dążeniu do sprawiedliwości, ukarania, może także w innym już sensie naturalnym, bo spontanicznym - pragnieniem zemsty. Przejmujące ostatnie sceny, pożegnanie, ucieczka córki, wzruszenie na twarzy Kohlhassa, doskonałe i poruszające.

Jak powinienem postąpić, gdy drugi czyni mi zło. Odpłacić mu sprawiedliwie? Czy może jednak nie?

Świetny film, nieomal doskonały. Oszczędny. Niektórzy odbierają tę oszczędność jako brak, nudzą się. A tam wiele się dzieje, tylko trzeba mieć oczy dobre.

Uh_Huh

Miałam oglądnąć ten film już parę dni temu, ale jakoś się nie układało, ale muszę przyznać, że Twoja recenzja mnie do niego jeszcze bardziej zachęciła - słyszałam bardzo odmienne zdania - chociaż Twoje niektóre wypowiedzi są czasami, jakby to ująć, prowokacyjne...:)Modliszko:)

ocenił(a) film na 8
siema_filmaniak

Mam nadzieję, że nie pożałujesz czasu. Które to te prowokacyjne? Bywają różne prowokacje, zamierzone i niezamierzone :p

ocenił(a) film na 8
henryletham

Mi się to super oglądało. Z każdą minutą moja ocena dla tego filmu wzrastała. Zdjęcia i muzyka przepiękne. Jedyny może minus to mało wyraziste role drugoplanowe. Oprócz Madsa nikt za bardzo nie wysuwa sie na drugi plan. No generalnie temat przewodni - sprawiedliwość. Jak z nią żyć, jak interpretować i jak o nią zabiegać. Michael w końcu znalazł sprawiedliwość

ocenił(a) film na 8
luczix

No i jakie wnioski refleksje po seansie, w kwestii poruszanej w przedostatnim zdaniu?

ocenił(a) film na 8
Uh_Huh

a jak to zdanie brzmiało bo nie pamiętam :P

ocenił(a) film na 8
luczix

Przedostatnim z twojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 8
Uh_Huh

Główny bohater ostro zabiega o sprawiedliwość. W rozmowie z córką mówi, że nie chodzi o konie, nie chodzi o matkę, czyli chodzi właśnie o to, żeby każdy dostał to na co zasłużył. Można wywnioskować, że Michael bardzo szanuje i respektuje prawo. Potem jak widać on sam ucieka od sprawiedliwości, czyli teraz on staje się baronem. No i końcówka - tak czy siak, czy by się uciekło, ukrywało, to i tak sprawiedliwość Cię dopadnie.

ocenił(a) film na 8
luczix

Dziękuję. Pozdr.

ocenił(a) film na 8
Uh_Huh

Inny nie znaczy zły. Film jest bardzo realistyczny, co w tych czasach zasługuje na podziw i szacunek. Więcej, dużo więcej takich filmów. Mocne 8.

ocenił(a) film na 8
NedznySzczur

Nie rozumiem funkcji pierwszego zdania ani jego sensu.

użytkownik usunięty
henryletham

To samo skojarzenie, ten surowy, ciężki klimat i ścieżka dźwiękowa.