Demokracja, jak wszyscy wiedzą to ustrój nie idealny, ale nikt nie wymyślił jeszcze nic lepszego. Nie bez powodu akcja filmu dzieje się na wsi, gdzie przywiązanie do tradycji jest najsilniejsze, a zmiany w świadomości ludzi najtrudniejsze do przeprowadzenia. Piękne widoczki i pozorny spokój, pochwała prostego życia są dla mnie nadmiernym romantyzowaniem takiego sposobu życia. Wszyscy są mili, grzeczni, przyjaźni i tylko polityka powoduje, że powstają napięcia. Sielanka po prostu. Wcale w to nie wierzę. Pewnie dlatego, że nie lubię postawy" "niech będzie tak jak było".
Natomiast nawoływanie do "zakopania przemocy" popieram jak najbardziej. Delikatnie nakręcony film.
Tak wprowadzanie DEMOKRACJI na swiecie to walka o lepsze JUTRO !!! - widac to zwłaszcza po Syrii ,polnocnej Afryce i wszystkich innych krajach.
Dlaczego maja byc mili , miec spokój i ladny kraj z Monarchia , lepsza bedzie demokracja - bedzie im jeszcze lepiej !!
DEMOKRACJA - Lekarstwo na Wszystko - lacznie z rakiem
Oba sa prawie takie same , chyba bylbym za dyktaturą bo monarchia byłaby dziedziczna a wiadomo jak to sie konczy , dyktator -jego nastepca nie zawsze jest z rodziny wiec szanse na to ze bedzie idiotą sa mniejsze.
Chyba Rosja , z Koreanczykami bym sie nie dogadal - oni maja inne wartosci i sposób myslenia .Zolci dla nas bialych sa nie do zrozumienia
Ale pominelas wszystkie inne dytaktury , czemu??
No tak, w Rosji tak dobrze się żyje, większa część społeczeństwa popiera Putina, żyć nie umierać ;) no chyba że Cię zmobilizują …
Zawsze mnie zaskakuje ta pewnosc i wiedza Polaków i Amerykanów - JAK sie zyje w Rosji.Wiekszosc tych wszechwiedzacych nigdy tam nie była , nigdy nie rozmawiala z rosjanami ale WSZYSTKO o nich wiedza . Ciekawe skad ? Objawienie ?? Z telewizji TVP czy z Koscioła? Nie boj sie o moja mobilizacje - nie maja prawa i w tej chwili byloby to bez sensu - wiek. Co do Rosji i Putina - nie zastanawia CIe jeden prosty fakt ? Z Rosji jakos ludzie nie wyjezdzaja - do pracy czy w ogole opuszczaja kraj na stałe - Z Polski kraju mlekiem i miodem plynacym wyjezdza rocznie 20 tysiecy ludzi ( w tej chwili chyba mniej - powoli nie ma kto wyjezdzac). O dyktaturach juz skonczylismy? Cos malo wiesz o dyktaturach - pewnie tylko to co podaje TVP
Nie oglądam TVP bo nie posiadam w domu telewizora, ale za to z historii wiem co się działo w Rosji za najgorszych dyktatorów, to są fakty opisywane w książkach i nie da się tego przekłamać. No i trochę wiem do czego Ruscy są zdolni choćby z relacji moich przodków którzy walczyli w latach 80 tych z komuną. Albo z relacji moich babć które opowiadały co robili Rosjanie jak weszli do Polski zaraz po wojnie. Stąd wiem że dyktatura nie jest dobra. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania i jeśli mu się podoba droga wolna ;)
Co do wyjazdów Rosjan za granicę na stałe, no cóż, bogaci robią co mogą i żyją w luksusach na zachodzie, posyłają tam dzieci do szkoły i dają im start do życia w tej „złej i zepsutej unii” . A biedni co robią ? Zostają w kraju bo nie mają wyjścia …
Co robili Rosjanie po wojnie - to dosc skomplikowany temat - radze sie tez dowiedziec co robili amerykanie , brytyjczycy -a raczej ich wojska kolonialne bo sami brytole to do wojny sie nie palili - okaze sie rosjanie nie odbiegali od normy - rabunki gwalty - to realia kazdej wojny ( z drugiej strony o tych dobrych zachowaniach rosjan jakos sie milczy - a takie byly i to czesto - wiem od naocznego swiadka - dla sprawiedliwosci dodam tez ze jedno zwierzece zachowanie Rosjanina a raczej Mongoła tez znam od naocznego swiadka tak wiec bylo i tak i tak) . Nie wiem o jakiej WALCE Z KOMUNA w latach 80 mowisz ? O tych drukowanych ulotkach , spotkaniach, wiecach ? z prawdziwa walka to raczej nie ma nic wspolnego . Ja tez cos wiem na ten temat i to z dobrych zrodeł wiec o Walce to nie mowmy bo to zwykle naduzycie i profanacja tego słowa.
Co do Rosjan - owszem sporo sie kształci na zachodzie ale nie dlatego zeby calkowicie opuscic Rosje. Zwykle poszerzanie strefy interesów.Szeregowi rosjanie jakos sie nie palą do wyjazdów , migracja w skali 5000 jest czyms najzupelniej normalnym , ale u nas to nie jest 5000.
Co do dyktatury - masz ja w kazdym " Demokratycznym" panstwie - przyjrzyj sie dobrze , zwlaszcza ostatnie 10 lat mowi samo za siebie rzady sie zmieniaja bo ludzie glosują na zmiany ale tych zmian nie widac - i to nie tylko u nas - to co to jest wg Ciebie? Bo wg mnie dyktatura tylko dyktatorzy sprytnie sie ukrywaja za zasłona "demokratycznych wyborów"
W Rosji przynajmniej sie nie ukrywa i jest kosekwentny , a poparcie dla niego wsród Rosjan mowi samo za siebie. Ktory z polityków Uni czy USA ma takie poparcie?
Jak tam jest naprawde - nie wiem bo juz dawno stracilem kontakt -ale wiem jedno - o Rosji i Rosjanach wiemy bardzo mało ale wymadrzamy sie jakbysmy Stworzyli ROSJE i Rosjan.
Taka rada poznaj prawdziwego Rosjanina - to naprawde bardzo przyjemni ludzie i bardzo uczciwi
Każdy naród ma swoje grzeszki, nawet my Polacy je mamy, ale warto wyciągać wnioski z historii po to aby niektóre zbrodnie się nie powtórzyły. Niemcy wyciągnęli wnioski po II ws, niestety Rosjanie jak widać ani trochę, żołnierze na polu walki w XXI w. zachowują się jak wynaturzone stworzenia.
Jeśli chodzi o walkę z komuną to słowo walka ma rózne znaczenia, nie zawsze walka=przemoc, siła. Sa inne metody i jak widać skuteczne ;) Ja rozumiem, że zwolennik Rosji jest niezadowolony z tego że poprzedni ustrój minął, no cóż...
Według mnie demokracja jest najlepsza póki co, a to dlatego że zawsze można jakiegoś "przypadkowego" wariata odsunać od władzy, nawet jeśli się wcześniej na niego głosowało. w dyktaturze raczej byłoby ciężko. Nigdy nikomu się nie dogodzi, zawsze w demokracji będzie ktos poszkodowany, ale przynajmniej można próbować.
Ja wierzę że Rosjanie w głebi duszy są dobrymi ludzmi, nie ich wina, że maja takie władze, każdy kto próbuje się zbuntować idzie do łagru i prędzej czy później znika. Więc siedzą cicho i się nie wychylają. Poparcie dla Putina? zależy z jakiego źródła ;)
No sama widzisz - nawet do zrodel nie mozemy sie zgodzic. Co do demokracji - jak sadzisz mozemy wyjsc z UNI ? Mozemy wybrac kogos innego niz Tusk czy Kaczynski? - od 20 lat sa raz jedni raz drudzy - to gdzie tu demokracja?.Co do tesknoty za poprzednim systemem - tak tesknie - dlatego ze byl porzadek , milicja jakos mnie nigdy nie pobiła , pare razy legitymowali , pare mandatów dostalem ale nie znam przypadku zeby milicja kogos gnebiła czy wrecz pobiłla - mowie o sobie i gronie swoich znajomych.Wrecz przeciwnie - dwa razy sami z wlasnej inicjatywy mi pomogli a nie musieli. Teraz Policja ? na pomoc raczej nie liczylbym a i jakos zaufania tez nie mam - w milicji dowody nie gineły a w policji ZDARZA SIE.Sluzba zdrowia - dzialala w miare dobrze - teraz ?? przypomnij sobie co bylo podczas urojonej pandemii ( ktora nadal trwa - jakbys nie wiedziała).
Wyplaty mozesz nie dostac bo ?? zaklad zbankrutowal . przelew nie doszedl itp - wPRL nie dostałs wyplaty na czas???
Prl nie byl doskonały - tutaj sie zgodze ale w porownaniu z tym co jest teraz mam wrazenie ze byl rajem.
Co do mojego stosunku do Rosji - ja w przeciwienstwie do wielu nie jestem rusofobem. Wiem z jakiego poziomu zaczynali i do czego doszli w kilku pokoleniach .W 1917 bylo zacofanym krajem rolniczym gdzie orano nie plugiem a radlem . W ciagu 20 lat zmienili sie w kraj uprzemyslowiony - nawet Niemcy byli zdumieni ich postepami , jakbys nie wiedziala -Posche - ten od samochodów mial propozycje zeby zalozyc fabryke w ZSRR ale sie nie zdecydowal bo nie wierzyl w ich mozliwosci - jak sie okazało nieslusznie
Wygrali wojne - wszyscy padli a oni sie ugieli ale nie padli i pokonali niemców ( nie amerykanie - nie nie . )
A my polacy mamy bardzo duzo do zawdzieczania Stalinowi - bo gdyby nie on to mielibysmy granice na lini Curzona ( anglicy sie bardzo przy tym upierali !!!- nasi PRZYJACIELE !!) warszawskie , krakowskie i poznanskie - to by byla cała Polska - same biedne i rolnicze tereny - bida z nedzą . Wszystkie ziemie odzyskane : caly slask (z weglem i przemyslem) pomorze i prusy to upor Stalina zeby Polska to dostala jak rekompensate za wschodnie tereny ( na ktorych polaków bylo 15%)
Ze nie sa idealni ??? nie sa - zgadza sie ale oni jakos nas nie staraja sie wykiwac jak nasi zachodni przyjaciele - przynajmniej nie na taka skale . Nie wiem z jakiego jestes rocznika ale ja pamietam porty gdanskie w latach 80 - jak pracowaly i ile bylo statków - zobacz teraz co tam jest - 5 statków na krzyż
A za 5 minut bedziemy mieli najazd ciemnoskórych - dzieki rzekomej DEMOKRACJI - przy okazji obejrzyj sobie obrady europarlamentu - jaka masz DEMOKRACJE
To juz wole JAWNA dyktature Putina - on chyba nie wpuszcza do swego kraju niepotrzebnych o odmiennej kulturze ludzi.
Zgadza sie dyktator moze zwariowac i wtedy jest problem - paru zwariowało albo ich zadanie przerosło - ryzyko zawsze jest
Ja po prostu widzac to co widze , troche znajac historie i pamietajac pewne zdarzenia ( jeszcze nie mam sklerozy ) nie wierze w zadna demokracje - to sztuczka socjotechniczna zeby ludzie wierzyli ze cos mogą . Demokracja jesli istniala to istniala przez moment w chwili jej zalozenia , kazde nastapne wybory byly coraz bardziej sterowane az dochodzi sie do punktu gdzie mozesz wybierac zgodnie z hasłem " U nas mozesz kupic samochód w kazdym kolorze - pod warunkiem ze jest to kolor czarny"
Skąd wiesz, że nikt nie wymyślił nic lepszego od demokracji? To że nie wprowadzono takich rządów, nie znaczy, że nikt ich nie wymyślił. Poza tym demokracja jest najlepsza dla polityków - można 4 lata kraść, a jak rządy się zmienią to i tak nikt ci nic nie zrobi. Poza tym co dobrego w tym, że bezrozumny, niepiśmienny motłoch, który nie potrafi dokonywać samodzielnych, przemyślanych wyborów (dla niego stworzono reklamy) decyduje o tym kto i jak ma zarządzać państwem?! To tak jakby wielkie firmy/koncerny (a czymś takim są państwa) decydowały za pomocą głosowania w jakim kierunku prowadzić inwestycje i kto ma zarządzać firmą. Poza tym wybieracie, kłócicie się i nienawidzicie za polityków z niby różnych ugrupowań, którzy razem piją wódkę, wspólnie ustalają kto i gdzie ma zarabiać, a do tego jeszcze zmieniają sobie partie po wyborach. Wolność słowa - tak, demokracja - nie. Ale ty i tak tego nie zrozumiesz.
"Wolność słowa - tak, demokracja - nie." - i trudno sie dziwic - wczesniejsze uwagi i spostrzezenia jak najbardziej prawidlowe . To tak jakbym pytal mojego psa czy mam postawic plot i pozbruk przed domem - i jeszcze zaprosil wszystkie inne zwierzeta do podjecia decyzji !! A i z ta wolnoscia slowa tez jest ROZNIE - ile rzeczy jest zatajanych ? Istotnych informacji ktore maja wplyw na decyzje
A to się zdziwisz. Uważam, że aby głosować powinno się mieć odpowiednie kompetencje - rozumienie czym jest państwo, jak działają instytucje, zdolność do czytania ze zrozumieniem, żeby nie powiedzieć, że umożliwiający to poziom intelektualny. A na pewno nie powinni być dopuszczeni do głosowania rezydenci domów opieki z demencją i innymi zaburzeniami pamięci.
Wiem. I oczywiście nic takiego nie będzie miało miejsca. A uważam, że może chociaż trochę podniosłoby poziom naszych politycznych "elit".
Film był bardzo ostrożny w tym aspekcie, ale pojawiały się sugestie, że wcale nie było tak kolorowo przed wyborami: [SPOILER] ojciec dziewczynki mówiący o skończeniu z systemem feudalnym i chęci zapewnienia córce ambitnego stanowiska i większego dobrobytu, dzieciaki odcinające się od tejże córki z powodu jej ojca, jej babka mówiąca o małżeństwie rodziców, że od zawsze mówiła, żeby nie łączyć mleka z wodą, uznanie ojca za zdrajcę rodziny, bo głosuje na kogoś innego niż babka też nie świadczy o otwartości i tolerancji itp.
Przedstawienie ich życia jako sielanki myślę, że można o tyle wybaczyć, że wybory były ich głównym kłopotem w tym momencie, dlatego wszystko inne wydawało się poukładane. Gdy matka dziewczynki mówiła, że były szczęśliwe przed całym zamieszaniem, mówiła po prostu to, co czuła w danej chwili, czyli że tu i teraz jest jej źle, a niekoniecznie to, jak wcześniej było naprawdę.