PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=180603}
7,8 3,3 tys. ocen
7,8 10 1 3265
7,2 16 krytyków
Mocny człowiek
powrót do forum filmu Mocny człowiek

Wczoraj miałem przyjemność obejrzeć "Mocnego człowieka" z muzyką Maleńczuka i muszę przyznać, iż byłem pod ogromnym wrażeniem. Moja przygoda z kinem niemym ogranicza się póki co do kilku tytułów, więc znawca nie jestem. Ale powiedzieć mogę, że największe wrażenie z nich zrobił na mnie właśnie film Henryka Szaro. Na dobrą sprawę odnalazłem w nim więcej grozy, niż "Nosferatu - symfonia grozy" (swoją drogą też świetny film).
Jak dla mnie "Mocny człowiek" to genialny thriller psychologiczny, stadium upadku zbrodniarza. niesamowicie hipnotyzujące zdjęcia, duszna atmosfera, i przecudownie dziwaczna scena przedstawienia - szczęka mi opadła. Ciekawi mnie tylko jak bym odebrał ten film kiedyś, z inną muzyką...

kangur_msc_CM

Widziałem ten film na DVD, więc chyba z inną muzyką. Mogę napisać tylko, że również na mnie wywarł duże wrażenie. To jedna z pozycji, którą możemy się chwalić na całym świecie, obalająca mit o kiepskiej kondycji naszej przedwojennej kinematografii. Nie było w niej może arcydzieł, ale produkcja komercyjna szła pełną parą i po jakimś czasie (zapewne niedługim) mogła rozwinąć się również w coś ambitniejszego. Dowodem jej potencjału jest właśnie MOCNY CZŁOWIEK, ale też DYBUK, film grozy co prawda żydowski (dialogi w jiddish), ale reżyserowany w Polsce przez Michała Waszyńskiego.

ocenił(a) film na 9
Vuzz

tu jest wersja z muzyką Maleńczuka. Jako że to ona jest na youtubie, to może jednak to Twoje wydanie dvd też ma tą samą ścieżkę dźwiękowa.

http://www.youtube.com/watch?v=nKcXU52teqY

kangur_msc_CM

Tak, to jest wydanie DVD Vision. Wspaniała muzyka, słuchanie jej na żywo musiało być nie lada przeżyciem...

ocenił(a) film na 9
Vuzz

Nie no niestety, ale nie była grana na żywo. (Tzn chyba że Maleńczuk z zespołem był gdzieś schowany:) Nie tym razem, choć i takie seanse się w filmotece zdarzają.

kangur_msc_CM

Czyżby Iluzjon? Też byłem:P

ocenił(a) film na 9
krysiron

Tak, tak iluzjon. Piękna sprawa :)

ocenił(a) film na 8
kangur_msc_CM

Też miałam przyjemność oglądnąć ten film z muzyką zespołu Maleńczuka ;) świetny film !

czapi

Bardzo ciekawy film, a muzyka Maleńczuka wg. mnie pasuje perfekcyjnie.

ocenił(a) film na 9
kangur_msc_CM

Miałam podobne odczucia po obejrzeniu... Mistrzostwo!