PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1096}

Monty Python i Święty Graal

Monty Python and the Holy Grail
1975
8,0 173 tys. ocen
8,0 10 1 173411
8,2 49 krytyków
Monty Python i Święty Graal
powrót do forum filmu Monty Python i Święty Graal

Moja to oczywiście z krwiożerczym królikiem który latał niczym suepman.Jak to widziałem to tak przyszydzałem że mało sie nie udusiłem.A później jeszcze Święty granat :P Oprócz tego jeszcze francuz był niezły no i zakończenie,którego się nie spodziewałłem :P

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Najlepsza scenka to ta z Rycerzami, Którzy Mówią Ni (Ecky, ecky, ecky , ecky packang-zoom ping). Jeszcze fajna jest piosenka o dzielnym Sir Robinie, mnisi, którzy modląc się walą deseczkami w głowy. Trzeba jeszcze wspomnieć Sir Lancelota i jego akcję w zamku na bagnach-ostra masakra...

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

"tak, tak zrób to jedną ręką..." no i oczywiście "i było wileke radości"

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

CALY FILM !! "Nagle rysownik dostal zawalu serca i animowane niebezpieczenstwo zniklo",scena na moscie,rzucanie holy hand granade (5 jest liczba do tkorej liczyc masz,nie 4 i nie 6.Do 5 bedziesz liczyl bo 5 to nie 2 ...''),czrny rycerz-ogolnie caly film !

Wodzu_2

Oczywiście scenka z czarnym rycerzem (-straciłeś przecież rękę! -to tylko draśnieńcie, bywało gorzej), na moście (-jak się nazywasz? -jaki jest twój cel? -jak nazywa się stolica Asyrii?),dotarcie do Camelot(-Camelot! -Camelot! -Camelot! -To tylko makieta!) w Camelot z tańczącymi rycerzami.... Ogólnie cały film bo ile tu jeszcze musiałabym wymieniać!!

ocenił(a) film na 7
Mayka

Piękna też scenka była z wieśniakami którzy okazali się bardziej doinformowani od Artura,a ich słownicwo zahaczało o wyższe rejony :) Film kultowy,tak jak to już gdzieś została napisane,ciekaw jestem tylko czemu ma niższą ocenę od takiego Egzekutora....

Wodzu_2

-Św. Grall znajduje się w zamku Aaaaaaaaaa........- Aaaaaaaaa? -możę kiedy to pisał to umarł?- Ale wtedy by to powiedział a nie pisał-Może komuś dyktował?.... Sw granat ręczny, atak Sir Lancelota, Odważny sir Robin,czarny rycerz,strażnik mostu i cały film

Wodzu_2

warty wspomnienia jest jeszcze dialog o kukułkach
film genialny

anka_xx

To chyba były jednak jaskółki(europejska i afrykańska), tak mi się wydaje.
Mi jeszcze oprócz wymienionych scen podobało się jeszcze jak obrońcy zamku rzucali krową i innymi "sprzętami".

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Caly film jest jedna wielka swietna scena :) Ale Rycerzy Ni nic nie przebije, sa the best... Ni piosenka z Camelotu i sir Robina... Tak wymieniac mozna, dopoki sceny sie nie skoncza ;-P

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

To według mnie próba spalenia tej czarownicy i ważenie jej , po za tym podobało mi się z królikiem oraz jak artur podżyna gardło temu kolesiowi co komentuje

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Heheh, cały film wymiata, ale najlepsza scena to IMO ta na zamku w Camelot :D

ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

'Czy mówisz "ni" do tej kobiety?'

Nie wiem, po prostu nie wiem, która scena jest najlepsza. ;-)

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Walka z czarnym rycerzem, no i zapytanie o jaskółkę, no i drwiny Francuzów... kurcze, cały film !!!

Wodzu_2

Dla mnie super były wywody na temat jaskółki... te obliczenia i logika ;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
ReFleJo_en_EspEjo

najlepsza scenka?? "wynieście swoich zmarłych!" heheheh no i scena z króliczkiem... królik pobil wszystkie potowry z moich dziecięcych koszmarów :P

ocenił(a) film na 8
soureen

acha... i jeszcze odczytywanie modlitwy przed rzuceniem granatu: "liczbą, do której masz policzyć będzie 3..." "...5 jest wykluczone":P:P ...itd... i potem dobry motyw jak Arthur rzucał granatem w królika:
odlicznie
"- One...Two...Five...
- Three, Sir!
- Oh, yes...three!"
:)))))))))))))))))))))))))))

Wodzu_2

Nie zapominajcie o przepysznych napisach początkowych. Szwecja, łosie i lamy, a to wszystko przy muzyce bardziej przerażającej niż motyw ze "Szczęk" :D

Wodzu_2

moje ulubione scenki to ta z księciem (księżną :P) Herbertem :)
" - mother...
- I'm your father!
- father..."
a później:
" - Alice...
- I'm Herbert.
- Herbert...' :)
poza tym kłótnia z francuzami ("twoja matka była chomikiem a ojciec śmierdział skisłymi jagodami" LOL), scenka z "wiedźmą" ("- jak więc sprawdzimy czy ona jest z drewna? - zbudujemy z niej most!") no i fragment z drewnianym królikiem ("a teraz Lancelot, Galahad i ja wydostaniemy się z królika...")

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

kokosowe patataj...
- witaj Wasza Wysokośc
- skąd wiesz, że jestem królem
- bo nie jesteś obesrany

królik, Czarny Rycerz, jaskółki, Francuzi , wszystko

ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

Najlepsza scenka to ta z paleniem czarownicy i przy okazji zgadywanie co moze plywac w stawie (... male kamyki, bloto...).

ocenił(a) film na 7
Szatan_2

tka ,, zbudujmy z niej most;; to chyna najbardfziej absurdalny text z calego dorobku monty pythona i jeszcze ,, jestem roger zywoplot, sprzedaje, projektuje i ustawiam zywoploty'' a takze wiesniak zbierajacy gnoj o socjal-demokratyczno-marksisto wsko-anarchistycznych pogladach:)))))))))

ocenił(a) film na 10
szczawik151

jak dla mnie najgenialniejszy był:
-krwiorzeczy królik
-rycerze którzy mówia Ne
-żywopłot
-francuzi
-świety granat reczny (w "Wormnsach" gra, Alellujka)
-animowane zło
-zima wymineła wiosne i lato i przerodziła sie w jesień
-było wiele radości.....
ogólnie kocham cały ten film...

ocenił(a) film na 10
Samantha

Po wspólnym obejrzeniu tego filmu przez kilka tygodni co najmniej wyzywaliśmy się ze znajomymi cytatami z graala (twoja matka była chomikiem itp.) Ale najbardziej lubię rycerzy, którzy mówią NI oraz "było wiele radości".

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

szwecja, łosie, lamy, francuzi, grabarze, herbert, dziad ze sceny 24, wiele radości, króliki krwiożercze i trojańskie, obrona zamku za pomocą trzody chlewnej, św. granat ręczny, jaskółki, czarownice, kokosy i patataj, czarni i 3-głowi rycerze, TEN FILM JEST PO PROSTU ZAJE***** :D. A mnie rozwaliła ta scenka jak spotkali maga Tima, ruchem dłoni wywoływał erupcję wulkanu, a Artur wypalił do niego: "kimże jesteś człeku, że potrafisz wzniecić ogień bez krzemienia i hubki?' AHAHAH :D NI :D

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Czarny rycerz, Rycerze, Którzy Mówią Ni i sąd nad czarownicą- genialny!!!

Desmei

łatwiej wymienić momenty w których nie rechotałem ze śmiechu. A konkretniej 1 moment: jak na samym początku słychać 'patataj, patataj', ale nie było jeszcze widać Artura :]

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

A pamiętacie po czym można poznać króla? ;) (---- ten dialog jest najkrótszy i najtreściwszy.

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

hehe, cały film jest genialny, ale właściwie tylko powtórze sceny, które zostały już wymieniane, a dla mnie są genialne :)

* Galahad w zamku Hemoroid i słynna akcja z oswobodzeniem rycerza
* spotkanie z trzygłowym rycerzem
* piosenka o Robinie :)
* rozmowa ze strażnikami ("Dopilnujcie, zeby nie wyszedł")
* rycerze "NI" i ich żywopłot, oraz próba ścięcia drzewa śledziem :P
* Święty Granat Ręczny (+ instrukcje z księgi)
* animacja z Czarną Bestią ("nagle rysownik dostał ataku serca")
* pytania na moście - swietna scena

No ale przede wszystkim KRWIOŻERCZY KRÓLIK, którego powinienem umieścić na pierwszym miejscu. absolutna rewelacja!!! :)

Wodzu_2

"TWOJA MATKA BYŁA CHOMIKIEM!"
xD

motyw z jaskółkami europejskimi i afrykańskimi z obciążeniem lub bez :D

"-Kiedyś to wszystko będzie twoje...
-Zasłony?"

Piosenka o Robinie :)

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

najbardziej zniszczyla mnie chyba scena, gdy rozpoczyna sie kolejna historyjka - zaczynia sie tak jak zwykle, od animowanego tytulu w sredniowiecznej ksiedze, ten tytul ktos dokancza, a tu nagle... wstrzas, ktos dokanczajacy tytul popisal cala ta strone - widzimy teraz tego mnicha, ktory to pisal ( XD ), zlazi (a pozniej spada) po schodach wielkiej wiezy, a potem wychodzi na dwor i przegania... tupiace chmury i slonce :D pamietacie to??

ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

najlepszy był ten czarnoksiężnik w górach co strzelał:) scenka z królikiem i walka ze strzażnikiem na poczżtku filmu. i ci co mówili ciągle ni. ogólnie cały film jest świetny

Wodzu_2

scena z krwiozerczym zajaczkiem wymiata xD

Ew_

Dla mnie też krwiożerczy królik jest na miejscu pierwszym, rycerze no i scena na moście.Strażnik miał zadawać potwornie trudne pytania.Jak ktoś nie zgadł to zrzucał go z mostu(zajebista była ta kukła co leciała XD)Oglądałam to z dziesięć lat temu a i tak pamiętam!!!A potem ten straznik pyta:"Jaki jest twój ulubiony kolor"....Niestety przy trzecim pytaniu się wyłożyłW tym o stolicy( to było baardzo podchwytliwe pytanie z gatunku wredniaków XD) .
Pamiętam też jak dzis jak ten królik frunął w powietrzu..on był chyba umocowany na jakiejś lince ??? Nie.... to był atomowy skok z miejsca!!!!

ocenił(a) film na 9
rip_van_winkle

przejście przez most śmierci :) i te zabójcze 3 pytania

ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

cholera ale się uśmiałem. dzięki za przypomnienie tych scen. kocham pythonów. moje ulubione scenki zostały wymienione, zwłaszcza z "she is the wich", "the duck", no i oczywiście "zamieniła mnie w trytona... już mi przeszło". ale jeszcze genialna scenka była z królikiem jak robin dwa razy obsrał zbroję. motywy z 3 i 5, króliczki, no i jaskółki.

genialny film ;p

Wodzu_2

-Pewnego dnia, chłopcze, wszystko to będzie twoje.
-Zasłony?

-Posłuchaj, chłopcze. Zbudowałem to królestwo od zera. Kiedy zaczynałem, było tu tylko bagno. lnni królowie śmiali się, że buduję zamek na bagnie. Ale im pokazałem. Pierwszy zamek wciągneło bagno. Zbudowałem więc drugi. Ten też wciągneło bagno. Zbudowałem trzeci. Ten się spalił, przewrócił, a potem wciągneło go bagno.

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

--Scenka w średniowiecznej wsi...
- To król!
- Skąd wiesz?
- Bo nie jest obesrany.
--Latająca krowa i inne zwierzęta, przedmioty wypadające z zamku.
-- FRANCUZI! xD
-- Mnisi z tabliczkami (jejezu domine JEB!)
-- Końcówka...
Ogólnie cały film jest po prostu genialny w swojej bezsensowności.

ocenił(a) film na 9
Alovate

A gdzie słynna walka króla Artura z Czarnym Rycerzem? :D

Geniusz grupy Moty Pythona jest niepojęty.

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Zakończenie jest niesamowite. Ono oddaje najlepiej cały komizm filmu . Bo czy film który kończy się w punkcie kulminacyjnym może być nudny ? Nigdy się tak nie uśmiałam . Obydwa króliki są wspaniałe ( i ten krwiożerczy i ten trojański) . Poprostu THE BEST OF THE BEST OF THE BEST:)

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

"Świety Graal" wyczes. Podobnie jak inne "Pytony". Nie napisaliście o tej scence kiedy rycerze o.s. przypuszczają atak na zamek a Francuzi rzucają w nich krowami i inwentarzem(to było)-WIDAĆ JAK J.Cleese(Lancelot) uderza o mury mieczem-to mnie zabiło. Ale oczywiście jeszcze czarownica("-She turn me in a Nute! -A Nut... -But I'm feeling better" CZAD!), rycerze Ni, Święty granat ręczny, Masakra Lancelota w zamku, dialog ojca-króla z Herbertem("-Kiedyś to wszystko będzie Twoje -Co, załony?!"), ech, cały film to przejaw geniuszu:)
I było wiele radości:D

ocenił(a) film na 9
Wodzu_2

Lancelot w zamku na bagnach :D

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Chyba scena z przechodzeniem przez most. W momencie w którym pomylił kolory spadłem z krzesła xD

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Chyba scena z przechodzeniem przez most. W momencie w którym pomylił kolory, spadłem z krzesła xD

ocenił(a) film na 10
Wodzu_2

Chyba scena z przechodzeniem przez most. W momencie w którym pomylił kolory spadłem z krzesła xD

ocenił(a) film na 9
Pimpong

moim zdaniem najlepsza jest scena z wieśniakami:
"O sprawowaniu najwyższej władzy decyduje lud. A nie jakas groteskowa ceremonia nad jeziorem! Nie mozesz sprawowac najwyzszej wladzy wykonawczej tylko dlatego, ze jakas larwa wodna rzucila w ciebie mieczem. Gdybym ja opowiadał, ze jestem królem, bo jakas dziwka rzucila we mnie bułatem, poszedłbym siedziec." :D jak juz bylo, wybaczice

ocenił(a) film na 10
sosna_radosna

Ja podobnie jak Pimpong najbardziej śmiałem się ze sceny na moście śmierci (pomyłka sir Galahada) i oraz żywopłot rycerzy, którzy mówią "ni":D w ogóle wszystko jest wspaniałe. Nie ma sensu, żebym coś jeszcze dodawał, bo wszystko zostało powiedziane powyżej.

ocenił(a) film na 8
Wodzu_2

Cały film jest po prostu genialny, ale zawsze prawie wypluwam jelita przy scenie Francuzów rzucających wyzwiskami po których następuje szarża na zamek, przy ostrzale z krów.. :)