Mroczna wieża to trudny temat do ekranizowania, nawet dla HBO- akcja nie jest tak liniowa jak w ''Grze o tron". O ile pierwsze cztery tomy dałoby się w jako takiej formie przenieść na ekran, to trzy ostatnie to już zupełnie inna para kaloszy.
Ja się obsrałem, ja właśnie teraz zobaczyłem, że jest coś na temat tego filmu... dla mnie ta saga to najważniejsze dzieło pisane w życiu.
Ale co do sagi Kinga trzeba się liczyć z zdaniem pisarza - King jeśli idzie o ekranizacje swej prozy bywa często upierdliwy dla filmowców - oraz z rzeszą fanów. Nie ma tu takiego pola do popisu jak w Battleship i miejsca na dowolną interpretacje.
szkoda, że już nie był tak upierdliwy przy "Cmętarzu" - zakończenie ładnie przekręcone i niepowiązane z książkowym
Głównie sugerowałam się ,, Lśnieniem'' Kubricka. Jak dla mnie to jeden z lepszych filmów na podstawie prozy Kinga. Film , który pisarz do dzisiaj chyba bojkotuje i nazywa niezbyt udanym. Akurat w tym wypadku spore odejście reżysera od pierwowzoru literackiego wyszło filmowi na plus. Ale do takiej rzeczy trzeba utalentowanego reżysera i o to często trudno.
P.S: Co do ,, Smętarza dla zwierzaków'' , ponoć chcę się za niego zabrać A. Aja. Zobaczymy z jakim skutkiem ;)