PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=592775}

Mroczna wieża

The Dark Tower
2017
5,5 68 tys. ocen
5,5 10 1 67615
4,0 24 krytyków
Mroczna wieża
powrót do forum filmu Mroczna wieża

Nie czytałem książki, ale też parę rzeczy mnie dźgnęło. Film mi się ogółem podobał, na plus gra aktorska głównego bohatera i jego mamy, efekty specjalne i trzymanie w napięciu. Natomiast mimo, iż nie należę do grona czytelników tej powieści, to i tak miałem wrażenie, że reżyser bardzo dużo rzeczy "upchał" i pominął wiele wątków. Było wiele tematów do rozwinięcia, czuję wielki niedosyt bo nic się nie dowiedziałem na temat wojny rewolwerowców, czarnoksiężnika, bardzo ułomnie opisana teoria wieży i innych światów. Ogólnie, za krótko. Zdecydowanie.
Niemniej jednak dałem filmowi 7 gwiazdek, bo nie znając historii z książek - film mnie bardzo zaciekawił. Chętnie obejrzałbym serial na ten temat.

ocenił(a) film na 7
Kevinson

Może zrobią wcześniejsze losy Waltera i Rolanda. Chętnie bym to zobaczyła. Z samą książką też jeszcze nie miałam styczności, lecz trochę się obawiam - o ile filmy na podstawie twórczości Kinga bardzo lubię, to z jego powieściami jest trochę gorzej.

ocenił(a) film na 7
Ksiezniczka_Mordoru

Najpiękniejsza saga ;)

Polecam. Historia Rolanda i jego Ka-tet (tego pierwszego i drugiego), co zostało w filmie całkowicie pominięte. Film w stosunku do sagi nie jest w jakimkolwiek stopniu adaptacją, ewentualnie jest inspirowany książkami - nic ponadto ;)
Seria o Mrocznej wieży budzi śmiech, lęk, ciekawość, współczucie, łzy - jest to perełka. A po zakończeniu... chce się zacząć od nowa ;)