Jeżeli chodzi o złamanie Batmana to mam pewną uwagę, otóż w zwiastunie widać jak Bruce wspina się z tych podziemi i gdy jest już prawie na górze to nagle spada. Wydaje mi się, że to Bane przeszkodził Bruce'owi w ucieczce, zwrócmy uwagę, że mamy tam scenę kiedy Wayne leży cały poobijany obok Bane'a o podczas wspinaczki był że tak powiem " w całości ". Czyżby ten upadek doprowadził do chwilowego kalectwa ?
tylko zauważ, że gdy sie wspina jest ubrany normalnie a nie w strój batmana lub choć by w zniszczony strój batmana. To tak jak by " później " próbował sie wydostać niż w trakcie walki z Bane'm.
No fakt, ale być może Nolan zmieni koncepcję i Bruce złamany zostanie podczas ucieczki a potem po powrocie do zdrowia będzie walczył z Banem
Wydaje mi sie, że takie złamanie mogło by być bardziej żenujące dla widza niż w jakiś sposób efektywne. Zresztą nikt nie mówi,że upada, może sie tylko potyka i zaraz wraca do wspinaczki.
W pierwszym zwiastunie ta scena jest lepiej pokazana. Będąc na samym dnie tej "czeluści", która wygląda jak jakieś więzienie, Bruce otwierając bramę wcale NIE utyka [ http://www.youtube.com/watch?v=GokKUqLcvD8 ] (1:12 sek.). A skąd mogę wiedzieć, że to dzieje się właśnie na dnie tej studni? Otóż jeśli spojrzycie na (1:41 sek.) zobaczycie zjeżdżających po linie ludzi (prawdopodobnie Bane'a) w dół tej samej studni, z której prubował się wydostać Bruce, a później widać ich ponownie (1:49) w scenerii tego "więzienia". Ja przypuszczam, że może to mieć jakiś związek z "Jamą Łazarza", kadzią, w której zanurzone ciało się regeneruje lub nawet potrafi zmarłego przywrócić do życia. Bruce, ze złamanym kręgosłupem mógłby powrócić dzięki nim do zdrowia i ponownie stanąć do walki z Bane'em. W komiksie Ra's al Ghul dzięki właśnie "Jamie Łazarza" był praktycznie nieśmiertelny. Teraz nasuwa się pytanie - czy występ Liama Neesona w "TDKR" to tylko retrospekcja, czy też złoczyńca powróci do życia, chociaż takie rozwiązanie kłóci się z realistyczną wizją Nolana. Jak dla mnie na dowód mojej tezy może być fakt, że w "BB" Henri Ducard wypomina, że odebrano mu rodzinę (w wersji książkowej wyszczególniono jego córkę - Talia al Ghul, którą teraz zagra Marion Cotillard). Być może temu ma służyć zapowiadana retrospekcja z młodym Ra's al Ghulem, by pokazać w jakich okolicznościach stracił rodzinę i pokazać to jak przywraca Talię z zaświatów (o ile oczywiści ich zabito). Kolejnym tropem jest skandowane w ścieżce dźwiękowej "Deshi basara" [ http://www.youtube.com/watch?v=l1rW1ZphiKI ] (z arabskiego - "powstaje"), które nie koniecznie musi dotyczyć Batmana albo Bane'a, a właśnie Ra's al Ghula i Ligę Cienia (w końcu Ra's al Ghul to właśnie po arabsku "Głowa demona") stąd moje przypuszczenie. Pozdro
A ja bym chciał żebyś się mylił :) Wskrzeszanie i magiczne źródełka zburzą koncepcję "urealnionego" Batmana, którego mieliśmy w BB i tDKR. Wolałbym, żeby nie było łamania kręgosłupa, tylko łamanie fizyczne (mocne bęcki) i psychiczne (więzienie, zmuszenie do ogladania zniszczenia Gotham zza krat). Nikt nikomu nie musi łamać kręgosłupa :)
Wiesz, jak ja sam napisałem: takie rozwiązanie kłóciłoby się z realistyczną wizją Nolana, ale co tam - pożyjemy, zobaczymy.
Faktycznie ta koncepcja trochę nie pasuje do stylu Nolana, który swojego batmana chciał zrobić jak najbardziej realistycznym ale z chęcią zobaczyłbym Ra's al Ghula wśród żywych. Może Nolan nas zaskoczy, przeczytałem już wiele spekulacji na temat fabuły i wszystko teoretycznie może się pojawić.