PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319410
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Jak myślicie? Czy Mroczny Rycerz Powstaje ma szansę powtórzyć sukces 2 części trylogii Nolana?
Ile myślicie że zarobi w USA?
I czy jakikolwiek film wchodzących w 2012 roku ma szansę na miliard na świecie?>
w 2011 było aż 3 miliarderów - jak będzie w tym roku?>

ocenił(a) film na 7
j_d64

Prawda jest taka, że Mroczny Rycerz zarobił głównie przez śmierć Heatha Ledgera. Film był narpawdę bardzo elegancki chyba jeden z najlkepszych w ostatnich latach. Teraz wszystko sie nie co zmieniło. Nazwisko Nolan budzi naprawdę wielki respekt. To oryginalny reżyser, z oryginalnymi pomysłami. Myślę, że The Dark Knight Rises zarobi na pewno sporo, czy przekorczy granicę miliarda $? Tego nie wiem, ale z pewnością do 700 mln $ nie powinien mieć mniejszego problemu :)

ocenił(a) film na 10
j_d64

Stawiam że w stanach zarobi 400-450mil. A na świecie może 500-600. A orientuje się ktoś czy będzie puszczany w chinach bo poprzednia cześć chyba nie była tam wyświetlana nie?

ocenił(a) film na 10
j_d64

Mnóstwo filmów ma szansę na miliard w tym roku. Nowy Batman i Hobbit to pewniaki. I wszystkie inne wysokobudżetowe produkcje: Avengers, Spider-Man, Prometeusz.

MatiZ_3

Jak napisał Indy_6 Mroczny Rycerz zarobił głównie przez śmierć Heatha Ledgera. Czy Mroczny Rycerz Powstaje ma szansę powtórzyć sukces 2 części trylogii Nolana myślę że swoje zdecydowanie zarobi ale nie spodziewał bym się wpływów na poziomie 1 miliarda $.
Z dwóch powodów :
1) Brak postaci Jokera w 3 części to jednak ta postać najbardziej przyciąga uwagę fanów komisów filmów itp. No jest niby Bane ale czy ta postać będzie wstanie pociągnąć ten film szczerze wątpię.
2) Jak do tej pory najlepiej sprzedały się Batman (1989) i Mroczny rycerz (2008). W obydwóch filmach pojawił się Joker . Pozostałe filmy nawet nie zbliżyły do wyników finansowych tej dwójki. Wszystko zależy jak nowy film przyjmie się na rynku USA.
Moim zdaniem:
Mroczny Rycerz Powstaje zarobi w USA 400 -450 mln$ plus 500 mln$ świat co da 950 mln$ łącznie bo o miliard chyba będzie bardzo ciężko tym razem.
Hobbit to najmocniejszy kandydat do przekroczenia bariery 1 miliarda $ w world box office ale nie spodziewał bym się tu wyników na poziomie ostatniego Harry Pottera czy Powrotu Króla.
Avengers może zarobić na poziomie 700 milionów $.
Spider-Man - trudno powiedzieć bo amerykanie go kochają a świat raczej woli Batmana.
Prometeusz - zrobiony jest pod PG13 wiec z serią OBCEGO nie będzie miał zbyt wiele wspólnego. Raczej fani go oleją

madmax707

Wypisujesz niewiarygodne bzdury.

Prometeusz - kategoria wiekowa tylko zwiększy jego wpływy, a fani go nie oleją, bo po ostatnich zwiastunach wszyscy toczą pianę. Film ma raczej potencjał na góra 500 milionów, ale twoja wypowiedź jest niedorzeczna.
Spider-Man - popatrz sobie na wyniki poprzednich części - pająk to absolutny numer jeden na świecie, to właśnie amerykanie wolą Batmana.

A twoje powody odnośnie TDKR są również niedorzeczne. Nie podajesz żadnych faktów box office'owych tylko ubzdurałeś sobie teorię, żel udzie chodzą do kina na Jokera, a nie Batmana. :P

Juby_

PG13 zwiększy wpływy Prometeusza dzięki dziecięcej publice to fakt ale film raczej będzie cienki jeśli mamy go łączyć z serią o Obcym . No chyba że potraktujemy go jako osobny film bo Scott to dobry reżyser ale bez R- ki to już będzie przecz kole najwyżej. Co do toczenia piany po ostatnim zwiastunie to chyba kolego oglądałeś filmy Obcy vs Predator 1 i 2 i na nich się opierasz a nie oglądałeś w życiu Obcy 1,2,3 i 4. i nie wiesz o czym piszesz.
Spider-Man - tak wyniki poprzednich części robią wrażenie ale ten film nie ma nic wspólnego z trylogią Sama Ramiego. Nie wspominając już o braku w tym projekcie Tobey Maguire.
Batman - wyniki world box office i głowni przeciwnicy Batmana :
The Dark Knight (2008) Worldwide: $1,001,921,825 - Joker
Batman (1989) Worldwide: $411,348,924 - Joker
Batman Begins (2005) Worldwide: $372,710,015 - Henri Ducard, Scarecrow
Batman Forever (1995) Worldwide: $336,529,144 - Edward Nygma, Dwie Twarze
Batman Returns (1992) Worldwide: $266,822,354 - Pingwin, Kobieta-Kot
Batman and Robin (1997) Worldwide: $238,207,122 - Mr. Freeze, Trujący Bluszcz i UWAGA!!!! Bane!!!!!!!!
The Dark Knight Rises (2012) Worldwide: $ ???? - UWAGA!!!! Bane!!!!!!!! , Kobieta-Kot

madmax707

1) "...ale film raczej będzie cienki jeśli mamy go łączyć z serią o Obcym" - tak wiesz to po zwiastunie i nie pewnej kategorii wiekowej. :P A oglądałem wszystkie filmy o Obcym wielokrotnie. Tekst o toczeniu piany jest faktem (polecam forum AlienversusPredator i IMDb), więc po raz kolejny piszesz to co sam myślisz, a nie to co jest faktem. Film jest bardzo oczekiwany i szykuje nam się duży hit, twoje argumenty są bezpodstawne.

2) To, że Raimi nie robi Spider-Mana prawie nic nie zmienia, bo to dla pająka, a nie dla reżysera udzie pójdą do kin. Brak Maguire'a też raczej nie będzie miał wpływu na wynik finansowy, bo jakieś 50% widowni nie polubiło go w roli superherosa. Jednak film ma premierę tuż przed Batmanem i jest rebootem serii po zaledwie pięciu latach, więc sukces filmu w USA może być umiarkowany (przekroczenie $200M jest pewne, ale już $300M jest chyba poza zasięgiem). Natomiast rynek zewnętrzny to żyła złota dla TASM. SM3 zarobił gigantyczne pieniądze poza USA, a teraz pająk będzie miał premierę w Chinach, zarobi o wiele więcej w rozwijających się kinowo krajach (Rosja, Japonia, Korea) i będzie w 3D. 600 milionów zarobi bez problemu.

3)
The Dark Knight (2008) Worldwide: $1,001,921,825 - Batman
Batman (1989) Worldwide: $411,348,924 - Batman
Batman Begins (2005) Worldwide: $372,710,015 - Batman
Batman Forever (1995) Worldwide: $336,529,144 - Batman
Batman Returns (1992) Worldwide: $266,822,354 - Batman
Batman and Robin (1997) Worldwide: $238,207,122 - Batman
The Dark Knight Rises (2012) Worldwide: $ ???? - UWAGA!!!! Tu też będzie Batman!!!!!!!!

Nie wiem skąd twoja bzdurna teoria, że ludzie chodzą do kina dla Jokera. Pierwszy film miał gigantyczną reklamę i był pierwszym poważnym filmem o ulubionym super bohaterze ameryki. TDK z kolei zarobił tak dużo bo miał genialną kampanię reklamową (marketing wirusowy), był kontynuacją świetnie przyjętego "Beginsa" i doszła do tego śmierć Ledgera. Na TDKR z kolei pójdą wszyscy ludzie, którzy widzieli poprzednie części i chcą zobaczyć jak się zakończy ta trylogia.
Warto jeszcze dodać, że zarówno Begins jak i TDK są uwielbiane w USA (na IMDb fenomenalne wyniki w rankingu najlepszych filmów), a sam Nolan jest obecnie bogiem reżyserów dla amerykańców, każdy jego film zbiera świetne recenzje i znakomite oceny, a ostatni blockbuster jaki stworzył ("Incepcja") odniosła sukces niewiele mniejszy od TDK. Do tego dodajmy fakt, że TDKR jest w USA najbardziej oczekiwanym filmem tego roku.

ocenił(a) film na 10
madmax707

Tylko, że Batman wygrywa w większości głosowań na najbardziej oczekiwany film roku. Bilety na pokazy premierowe zostały wyprzedane jeszcze w zeszłym roku. Nie przeczę, że śmierć Heatha narobiła TDK większego rozgłosu, ale ludzie pokochali ten film nie tylko dzięki niemu. Ludzie pójdą na TDKR także dzięki nazwisku Nolana i i będą chcieli zobaczyć finał trylogii.

j_d64

TDK wprawdzie był mocno rozreklamowany "martwym Ledgerem", ale od tamtej pory dużo się zmieniło. Nolan jest u szczytu kariery, film jest reklamowany jako epickie zakończenie trylogii, mamy droższe bilety, no i film ma być wyświetlany w niemal 600 IMAXach (TDK startował w 94, a ostatecznie wyświetlano go na 146).

Na forach box office'owych wrze odnośnie wyniku filmu w weekend otwarcia. Chyba tylko 1% interesujących się tematem zarobków filmów sądzi, że nie przebije on wyniku poprzednika. Większość węszy rekord otwarcia, a sporo ludzi nawet wierzy w ponad 200 milionów w zaledwie 3 dni. Sam uważam, że to będzie baaardzo trudne, ale 180-190 milionów jest w zasięgu.

TDKR będzie niezależnie od jakości (recenzji i opinii widzów) większym frontloaderem w kinach (czyli zarobi większą część pieniędzy na starcie). Niewiele jest osób, które wierzą w wynik powyżej 533 milionów TDK (choć wyrywni typują nawet 100 milionów więcej). Na pewno jako minimum trzeba przyjąć granicę $420M (przynajmniej ja taką przyjmuje).

Poza USA film będzie wielkim hitem ale o wiele trudniej sprecyzować wynik. Batman nigdy na świecie nie był tak lubiany jak np. Spider-Man, ale filmy Nolana trochę to odmieniły. Od 2009 roku rynek na świecie znacząco się rozwinął (szczególnie w Rosji, krajach azjatyckich i przede wszystkim w Chinach, gdzie TDK nie był wyświetlany). Brak 3D ma wpływ na wynik, ale nie zmienia on faktu, że TDKR na pewno pobije TDK na rynku zewnętrznym. Większość ludzi interesująca się BO uważa nawet, że szykuje się wynik grubo powyżej 600 milionów. Sądzę, że o taki wynik będzie trudno, ale nie jest to niemożliwe.

Jeśli chodzi o całościowy wynik, to przekroczenie miliarda i pobicie poprzednika nie wydaje się dużym problemem (choć przy takich oczekiwaniach i sumach pieniężnych nic nie wiadomo). Na przekroczenie tej granicy mają może 4 filmy w tym roku, ale z Mrocznym Rycerzem wygrać może jedynie Hobbit (w wyniku poza USA i ogólnym na pewno, ale w USA raczej Batman będzie nie do przebicia).

Swoje konkretniejsze przewidywania przedstawię w tygodniu przed premierą.

j_d64

Nie ma dużych żadnych szans na odciągnięcie wyniku TDK i w ogóle zbliżenie się do miliarda.

No chyba, że stanie się coś równie głośnego, jak śmierć Ledgera. W innym przypadku nie ma mowy o miliardzie. 700 mln będzie sporym sukcesem.

Co do miliarderów - jedynym 100% pewnikiem tegorocznym jest Hobbit.

Kazioo

Polecam ci każde forum o box office (bo widzę, że kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz). :P

Jeśli TDKR nie ma szans na miliard, to dla czego 90% ludzi, którzy się interesują tym tematem twierdzi inaczej? $700M w przypadku tego filmu to będzie porażka. TDKR zarobi przynajmniej $900M (w USA jest w 99,9% pewniakiem na dołączenie do klubu 400 milionowców, a na świecie - jak już pisałem - rynek zewnętrzny się bardzo rozwinął przez 3 ostatnie lata i film nie powinien mieć dużych problemów z pobiciem wyniku ostatniej części "Mission: Impossible" - dużo mniej popularnej serii, która zarobiła do tej pory $484M).

Polecam zajrzeć tutaj:
http://forums.boxoffice.com/index.php?/topic/1443-the-dark-knight-rises-os-discu ssion-thread600m-os-club/
http://forums.boxoffice.com/index.php?/topic/7-the-dark-knight-rises-prologue-w- mi4-imax-trailer-out-get-your-predictions-in/page__st__4460

Jak widać jestem w mniejszości, która nie wierzy w ponad $600M na świecie, a człowieka, który sądzi, że TDKR nie zarobi w USA powyżej $400M można szukać i szukać, ale wątpię, czy się takowego znajdzie.

Juby_

Ci sami ludzie obstawiali Avatara za największa klapę wszech czasów (bo to takie final fantasy i ferngully). Najwięksi optymiści z kolei nie wierzyli w 1 mld (no bo sci-fi?)
Tymczasem ja obstawiłem otwarcie w USA na 75mln a skończyło się na 77 - pomyliłem się o aż 2 mln. Jako całkowity zysk obstawiałem 1mld - nie doceniłem oczywiście. Najwyraźniej nie mam pojęcia o box office.

Kazioo

Pamiętam wielu optymistów, którzy obstawiali ponad miliard dla "Avatara". ;)

ocenił(a) film na 10
j_d64

Jestem przekonany że powtórzy sukces i to jeszcze większy : ) , przygotujmy się na kolejne ARCYDZIEŁO Nolana ;**

ocenił(a) film na 9
nea_filmweb

Mniej więcej tak bym to widział :P
TDKR - 1,3 mld
Hobbit - 1,2-1,5 mld
Prometeusz - 800mln
Amazing Spider Man - 600mln
Avengers - 900mln

Margnies błędu - 100mln :D

ricoshet

Niezłe typy, bardzo wiarygodne. Ale Hobbit ma o wiele większy potencjał, o ile będzie reklamowany trylogią LOTR i sam film utrzyma jej poziom. TDKR wtedy nie będzie miało z filmem Jacksona szans, bo ten ma potencjał nawet na 1,4 mld $.

Ale co do "Prometeusza" to przedobrzyłeś (choć sam chcę aby film zarobił jak najwięcej). W USA szanse na przekroczenie $200M na dziś dzień są właściwie zerowe, a poza USA film zostanie zniszczony przez EURO i olimpiadę. $500M to chyba maksymalna granica.