PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319410
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Chciałbym się mylić. Zwiastun nie zrobił na mnie wrażenia (w przeciwieństwie do trailera/ów poprzednika przy którym siedziałem jak zahipnotyzowany z otwartymi ustami). Jest jakiś mało wyrazisty. Nic nie przykuło większej uwagi, nie zachwyciło. Motyw hymnu mnie lekko zirytował podobnie jak muzyka. Wyjątkowo wzniosła i to mi się nie bardzo podoba. Czyżby kolejne patetyczne hollywoodzkie filmidło bez większych walorów i wartości. Czyżby Nolan nagiął swoją wizję i koncepcję filmu do "widzimisię" producentów. Wierzę że nie i miło się rozczaruje w kinie. Nolan jeszcze mnie nie zawiódł ani razu i mam nadzieję że wie co robi. Choć w końcu zawsze nadchodzi ten pierwszy raz, gdy ponosi się porażkę.

ocenił(a) film na 8
konferansjer_filmaniak

To będzie najlepszy film 2012, jakiś tam średni Jackson ze swoim Hobbitem nie ma szans z Nolanem, tak samo wypalony Ridley Scott poniesie klęskę o miano najlepszego z najlepszych. I Believe in Christopher Nolan!

ocenił(a) film na 9
SilverX

Skąd wiesz, że to będzie najlepszy film 2012? Rozumiem, że to film Nolana itd. ale przecież potknięcia zawsze się zdarzają, nawet najlepszym reżyserom. I nie zgadzam się z tym, że Jackson jest "średni".
A jeżeli chodzi o trailer, to mi akurat się podobał, tylko że wynika z niego jeszcze mniej, niż ze zwiastunów poprzednich części, co mi trochę działa na nerwy :/ O wiele bardziej mnie wciągnął prolog.

ocenił(a) film na 4
SilverX

@ SilverX
Najlepszy to może być TYLKO pośród dużych superpodukcji. Bo nie oszukujmy się, ale to wciąż tylko film akcji - dobrze skrojony i pomyślany, który w przeciwieństwie do np. "Transformers" nie próbuje robić z widza kompletnego idioty i nie obraża na każdym kroku jego inteligencji... ale to wciąż tylko film akcji. Jeśli ktoś ogląda tylko takie kino, i filmów ambitniejszych się nawet nie tyka, to faktycznie - TDKR może w jego mniemaniu być najepszy, ale pośród wszystkich filmów, bez podziału na gatunki i kategorie, z pewnością będzie MNÓSTWO lepszych produkcji.

A skoro już poruszyliśmy temat dużych filmów, to nie zgadzam się zupełnie z Twoimi słowami odnośnie najlepszych w 2012. Nolanowi ciężko bedzie zrobić coś odkrywczego i pokazać coś nowego. W przeciwieństwie do Scotta, który przy okazji 'Prometeusza" (który wlaściwie wciąż pozostaje wielką niewiadomą) będzie miał OGROMNE pole do popisu i dla swojej wyobraźni. Już sam fakt, że Scott po tylu latach wraca do fantastyki jest wydażeniem IMO bez porównana większym, niż fakt kręcenia przez Nolana kolejnego Batmana, zamiast zaangażowania się w poważniejszy, autorski projekt.
A Jackson? Może i ameryki nie odkryje, ale adaptacja "Hobbita" również daje mu wielkie możliwości. Ekranizacjami "Władcy..." pokazał, że WIE jak to się robi - czasem lepiej, czasem gorzej - ale tak czy owak z klasą. Choćby samo ukazanie świata w "Hobbicie" będzie czymś na co warto czekać i zobaczyć na wielkim ekranie.
Szczerze to nie wiem, czym Nolan będzie mógł zabłysnąć. Zwłaszcza że moim zdaniem zwiastun jest totalnie przeciętny i nie zapowiada niczego ponad poprawną wysokobudżetową produkcję.
Choć z drugiej strony - czy jego Batmany kiedykolwiek były i miały być czymś więcej?

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

A czy ambitne kino nie może być kinem akcji?

ocenił(a) film na 4
szymon0018

Nikt nigdy nie powiedział że nie może być. Ale czy batmany Nolana mają cokolwiek wspólnego z ambitnym kinem? Bez żartów. Fakt - nie są tak infantylne jak większość filmów o komiksowych super bohaterach, kładą większy nacisk na dobrą fabułę, nie są pełne dziur i niedorzeczności jak praktycznie każda dużą amerkańska mega produkcja, i widać że Nolan włożył w nie serce.
To się chwali! Dobrze wiedzieć, że są jeszcze ludzie, którzy potrafią tworzyć takie kino z klasą!
Ale zdaniem wielu widzów, te wyżej wymienione powody, czynią z nich (w szczególności z Mrocznego Rycerza i Incepcji) ambitne, głębokie kino, z przekazem i ponadczasowe arcydzieła. Dla mnie jest to niepoważne i trochę śmieszne.

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Ja prędzej Prestiż nazwę arcydziełem - i to jest wg mnie ambitne kino. Zgodzisz się?

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Nikt nie twierdzi, że Mroczny rycerz jest filmem ambitnym ale to z kolei nie przekreśla tego, że filmem jest świetnym. Np. Ty sam dałeś Gorączce 10/10, a ona jakimś ambitnym dziełem nie jest...

JaszczurXP

Nikt nie mówi, że filmy Nolana są kinem ambitnym (a jeśli jest ktoś taki to się myli - mowa o Batmanach i Incepcji), ale trzeba przyznać, że wybijają się na tle innych reprezentantów kina rozrywkowego/ kina akcji ostatnich lat. Arcydziełem nie są, ale to świetne filmy i "przekaz" akurat pewien mają, więc w tym miejscu twoja wypowiedź jest w błędzie.

użytkownik usunięty
Juby_

Memento jest ambitne, Śledząc chyba też

ocenił(a) film na 10
JaszczurXP

no akurat mroczny rycerz był do pewnego momentu ambitny,a incepcja no cóź po prostu mistrzostwo ;D

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Nie lubię określenia ambitne, jak dla mnie filmy dzielą się na gorsze i na lepsze. Mroczny rycerz nie jest kinem stricte efekciarskim, dlatego jest taki świetny. Nolan już trzy razy udowodnił swoją wartość tworząc najlepsze filmy w danym roku, wiadomo o jakie lata chodzi. Dalej brnąc, jeżeli Nolan umiejętnie przedstawi psychologiczny upadek i powstanie Batmana, zdefiniuje ponad przeciętną rolę któregoś villain'a i zakończy przyzwoicie trylogię to film ma szansę być filmem wybitnym, kolejnym arcydziełem. Wbrew pozorom możliwości Nolan ma wielkie, po genialnym Memento jestem przekonany o wielkości tego reżysera, naprawdę wszystko może się zdarzyć. Za rok znowu tu się spotkamy, zobaczymy kto będzie miał rację...

ocenił(a) film na 7
konferansjer_filmaniak

Poprzednie części Batmana nastawiają jak najbardziej pozytywnie. Wierzę, że Nolan wie, co robi i że tym razem także będziemy świadkami wielkiego kinowego wydarzenia.

konferansjer_filmaniak

nie oczekujmy ze na 7miesiecy przed premierą zachwyczisz sie nie wiadomo jak trailerem chociaz ja osobiscie jestem mega zajarany, ale moge ci zagwarantowac ze po 6minutowym prologu ktory ogladalem w kinie Nolan zniszczy system :)

użytkownik usunięty
sergiolzr

Christopher Nolan nie poniesie klęski, o tym jestem przekonany. Przekonują mnie o tym fotki z planu, które zbieram prawie od samego początku kręcenia, oficjalne photo no i zwiastuny, które są rewelacyjne. Dodając do tego rewelacyjne chant Hansa Zimmera- podniosły i złowrogi, achh. Tak, myślę, że to może być najlepszy film 2012. Prometeusza i Hobbita też chętnie obejrzę ale Król jest tylko jeden :P

użytkownik usunięty

Przepraszam za powtarzające się słowa. Edycja mi nie działczy.

ocenił(a) film na 9

TDKR obok Hobitta i Prometeusza pozamiata w 2012 ;) choć jest jeszcze kilka innych tytulów które walczą o to miano

FvJ

Rok 2012, rok wielki. Batman, Prometeusz, Hobbit, Avengers. Wielka czwórka, a do tego jeszcze kilka innych produkcji które mogą się okazać czarnym koniem następnego roku.

Chociaż sądzę że mimo wszystko Nolan jednak zwycięży w tej walce ;) Chociaż trailer też mi się wydał średni, ale ze względu na nijaki montaż i pomysł (czy raczej brak) na niego.

użytkownik usunięty
Grievous

Kurde szkoda że TDK nie puszczają chociaż w święta lub Batman Returns jako prezent . Dziadostwo tylko to samo leci i to jeszcze w powtórkach telewizja = żal . Cóż pozostaje przypomnieć sobie na DVD.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8

A po co jak ma na dvd?

użytkownik usunięty
konferansjer_filmaniak

Mam nadzieję, że tak nie będzie i film będzie świetny.

konferansjer_filmaniak

Ja jestem bardzo kontent po obejrzeniu trailera. Jest tajemniczy, zachęcający, a tego od zwiastunów wymagam. Mam dość filmów, które to, co w nich najlepsze pokazują właśnie w trailerach i nie warto ich nawet oglądać.
Na początku mnie trochę bodło, że Batman walczy w dzień, ale po namyśle zgadzam się z taką wizją. Jedyne co mnie razi, to "pojazd" Batmana, który gdzieś się tam pojawił - zaczęło mi trochę pachnieć kiczem od Schumachera.

ocenił(a) film na 10
konferansjer_filmaniak

Z wszystkimi trailerami Nolana tak miałem, nie robiły na mnie wrażenia, dopiero po wyjściu z sali kinowej nie mogłem uwierzyć że właśnie oglądałem najlepsze filmy ! ;p