PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 318465
6,6 82 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Hardy ma o 30 cm mniej niż komiksowy Bane.
http://www.beta.batcave.098.pl/index2.php?id=postacie/bane
Nolan znów więc ryzykuje obsadowo tak jak w przypadku Leadegera w roli Jokera. Tamto ryzyko się mu opłaciło. Nolan ma zreszta nosa do charyzmatycznych aktorów, stąd jego filmy sa takie dobre (inaczej niż Sam Raimi w Spidermanach gdzie obsada zawsze była jakaś taka mydłkowata). Jestem pewien charyzmy Hardego. A w gorącym od megahitów roku 2012 "DK Rises" to dla mnie numer jeden. Trailer robi piorunujące wrażenie.

Inny przykład nieadekwatności wzrost do roli to Mickey Rourke w roli Marva w "Sin City"i rola też udana.

ProF_A_N_

Czy 30 cm ma znaczenie ? tak gdy jesteś kobietą. A gdy patrzysz na ekran to nawet tego nie zauważysz.

ocenił(a) film na 9
ciech007

A niektórzy wciąż o jednym...

ProF_A_N_

The meaning of life. Wybacz, ale nic bardziej prostackigo nie cisnęło mi się na usta po przeczytaniu twojej wypowiedzi. Nie uważasz, że jest to trochę bezsensu ? to co napisałeś ? Tom Cruis ma 170 cm wzrostu i gdzie to można było zauważyć... Johny Depp nie wiele więcej... Tutaj Hardego mogą tak ustawiać poprzez samą pracę kamery jakby miał 30 cm więcej niż komiksowy Bane. Nie oglądaleś władcy pierścienia no daj spokoj.

ocenił(a) film na 10
ciech007

Jeżeli jesteś kobietą i marzy ci się 30 cm to mam dla Ciebie złee wieści ;).

marobot_2

Aż tak źle się dzieje w państwie polskim ?

ocenił(a) film na 9
ProF_A_N_

Przede wszystkim ciężko byłoby mu znaleźć odpowiednio dużego i jednocześnie dobrego i pasującego do roli aktora.
Pamiętajmy, że komiksowy Bane miał w bicepsie sporo więcej niż przeciętny człowiek ma w udzie. Żeby to był aktor odpowiadający wyglądowo do roli to Nolan musiałby zatrudnić jakiegoś kulturyste albo strongmana :)
Mnie bardziej zastanawia skąd pomysł na zmianę maski Bane'a zamiast dania standardowej. Czy chodzi o uwydatnienie umiejętności aktorskich Hardy'ego i umożliwienie mu gry twarzą czy to po prostu taki pomysł.

ocenił(a) film na 10
Dealric

po pierwsze nawet jesli by znalazl kulturyste z takim bicepsem to byloby ryzyko ze umrze bo krew by nie dochodzila ,byl przypadek z jakim wrestlerem, po drugie biceps bane to 3*pudzianowski,

ocenił(a) film na 10
Dealric

a co do maski powinienes zaufac nolanowi , ten wybor jest niezrozumialy ale obejrzyj batmany schuamera batrman forever wyszedl dobrze ale b&r byl beznadziejne

ocenił(a) film na 9
dawid10809

Znam wszystkie filmy z batmanem jak dotąd i wiem co zrobili z Bane'a wcześniej.

ocenił(a) film na 10
Dealric

no tam bane byl zwyklym slugusem wielkoludem bez mozgu a w wersji nolana pozbawiaja go troche tej sily ale bedzie realniejsze wszystko, a co do tego: to ostatni film w rezyserii nolana i bedzie nowa wersja z innymi aktorami i co sadzisz o tej obsadzie ( to moj pomysl)

Batman -Kelan Lutz
Joker-Robert Knepper
Dent-James Franco albo Ryan Phillippe
Philo Zeiss- Jason Statham albo Cyril Raffaelli
Bane- The Rock,Vin Diesel ,Nathan Jones
Pingwin-Bob Hoskins
Zagadka-Neil Patrick Harris
Hush-J.Statham
Deadshot-Luke Goss
Kobieta Kot-J.Alba
Black Mask-Daniel Craig
CATMAN-Scott Adkins

ocenił(a) film na 9
dawid10809

Kolejny raz chcą to robić? ehh
Ogólnie jak patrzę na Twoją liste to większość, ba prawie wszyscy to są ludzie bez talentu i nie wiem skąd takie pomysły co do obsady i gwiazdki filmów młodzieżowych lub filmów akcji. Wręcz ciężcy do uznania za prawdziwych aktorów.

ocenił(a) film na 10
Dealric

co jak co ale zalozmy ze bierzemy ponownie balea, keatona albo kilmera ci sa za starzy ,ale zobacz ze bane swietnie walczy i jest napakowany ci aktorzy to spelniaja
Franco ma talent,Harris tez a o hoskinsie to nie ma co dyskutowac, co do stathama i raffaeliego oni bardzo przypominaja ta postac i trenowali sztuki walki,kobieta kot byla seksowna co by nie mowic a alba to tez jest sexi ,knepper swietnie zagral psychopate w skazanym na smierc,catman napakowany i szybki a S.Adkins w undisputedzie pokazal szybkosc i sile , podaj jakies swoje typy to mozemy podyskutowac

ocenił(a) film na 9
dawid10809

Tu nie chodzi o branie tych samych aktorów bo wtedy nie byłby to nawet sensowny remake.
Chodzi o to, że naprawdę bardzo słąbo dobierasz tych aktorów. Robisz to tylko na zasadzie o ten napakowany to nadaje się na aktora. To może ogółem zróbmy z kulturystów itp aktorów? Co z tego, że połowa nie umie powiedzieć poprawnie zdania, ważne by byli napakowani...
Tu nie ma o czym dyskutować. Oceniasz aktorów na podstawie ich rozmiarów co jest totalną głupotą. Wiesz jakie ma znaczenie znajomość sztuk walki czy szybkość aktora w filmie? Żadną. To można bez problemu załatwić. Braku talentu nie można.
Czy Franco ma talent ciężko stwierdzić. Miał jak dotąd jedną dobrą role w 127 i sporo słabych. Neil Patrick Harris jest dla mnie fantastycznym aktorem i jednym z głównych powodów dlaczego napisałem PRAWIE wszystkich, zamiast wszystkich po prostu. To samo tyczy Hoskinsa i Craiga po trochu, bo jak chce to potrafi coś zagrać.
Czyli na kilkanaście osób podałeś 3 dobrych aktorów, jednego który być może jest dobry tylko nie pokazał jeszcze co potrafi i masę fatalnych tylko dla tego, że są napakowani szybcy i silni. Serio muszę tłumaczyć jak wielkim jest to nonsensem?
A zapomniałem i jeszcze Alba bo jest "sexi" (czego nawet się w ten sposób nie piszę...).
Bez urazy ale widać bardzo jasno, że jesteś jeszcze bardzo młodą osobą, więc nie myśl jeszcze nad takimi rzeczami bo póki co nie masz pojęcia na czym aktorstwo polega już o doborze aktorów nie mówiąc. Z czym bym zgodził się w doborze aktorów u Ciebie? Z obsadzeniem Harrisa, ewentualnie Craiga (ale o Black Masku wiem praktycznie nic).
Reszta to porażka.
Już nie mówiąc, że nawet jeśli ten remake to prawda (skąd niby takie info właściwie?), to nigdy nie zrobią go z taką obsadą bo poprzeczkę Nolan zawiesił wysoko. Zebrał aktorską śmietankę (3 oscarowców + 4 który powinien już od dawna mieć oscara na koncie, a do tego jeszcze 3-4 bardzo dobrych aktorów) którym każdy z podanych przez Ciebie aktorów, może poza Harrisem, nie sięga do pięt...

ocenił(a) film na 10
Dealric

a co pytania skad wiem o remaku ,pomysl sobie : film o superbohaterze cieszy sie popularnoscia, ostatnia czesc wchodzi na ekrany kin na calym swiecie,ludzie wychodza z kina zadowoleni ale chcieliby zobaczyc jeszcze superbohatera na ekranie wiec inni filmowcy to wykorzystaja

ocenił(a) film na 9
dawid10809

Aha czyli pomysł także z dupy wzięty... Więcej pytań nie mam.

ocenił(a) film na 10
Dealric

to jest szczera prawda

ocenił(a) film na 10
dawid10809

Z tego ca ja wiem to ma być już ostatni film o
batmanie

ocenił(a) film na 10
Sonea1994

ostatni film w rezyserii nolana

ocenił(a) film na 10
dawid10809

Ja bym chciał zobaczyć coś innego niż kolejną historie Bruce'a Wayna, chciałbym żeby film zaczął się sceną w której Bane łamie kręgosłup Batmanowi, po czym w Gotham pojawia się nowy batman, ten z Knightquest, i rosprawił się z Banem.
Jeżeli nie to, to jeszcze mam jeden pomysł, Bruce jest batmanem już od dłuższego czasu, Batman jest już w Gotham znany i jest duża fala na rzeczy batmanowskie, i to by było podzielone na 6 części, z mniej więcej taką fabułą:

Część 1
Z Arkham Asylum ucieka Joker, Harley Quinn, Riddler i Pingwin.
Sieją terror w Gotham i chcą pokonać Mrocznego Rycerza.
W tym czasie w mieście pojawia się Catwoman, szybko zaprzyjaźnia się z Batmanem i razem chcą pokonać psychopatów z Arkham.
Na końcu Batman dowiaduje się o tym kim jest Catwoman (Bruce jest mężem Seliny Kyle), On wyjawia jej że jest batmanem, potem Joker i Harley porywają Harveya Denta do Arkham, gdy batman przybywa uwalniają wszystkich więźniów, dodatkowo batman nie chcący powoduje wybuch w którym Harvey Dent jest oszpecony i staje się two facem.

Część druga
Batman i Catwoman zajmują się wyłapywaniem uciekinierów z Arkham, zostało jedynie paru więźniów Szalony Kapelusznik, Joker, Harley Quinn, Mr. Freeze, oraz Biały Królik.
Łączą oni siły i planują jak zabić batmana i catwoman.
Pewnego dnia dołancza do nich rządny zemsty Harvey Dent.
Przyszykowali plan jak zabić Batmana i Catwoman, Harveyowi udaje się porwać Catwoman i uwięzić w ich kryjówce, Batman ma przybyć i wtedy Joker ma go zabić.
Gdy batman przybywa Harvey zabija Catwoman i próbuje zabić batmana, ale nie udaje mu się.
Joker w desperacji wysadza pomieszczenie z jego towarzyszami i batmanem w środku.
Wszyscy giną nie licząc Batmana, ten podąża za Jokerem do starej fabryki kart, tej w której Joker stał się tym kim jest teraz, na końcu batman zabija Jokera i wrzuca go do kwasu.

Część 3.
Brucowi ciężko jest się pogodzić ze śmiercią swojej żony, po pewnym czasie postanawia żyć dalej, znaleść kogoś innego.
Pewnego dnia poznaje pewną młodą dziewczyne, bardzo się w niej zakochuje.
Żyją razem przez pewien czas, pewnego razu idą razem do teatru, tam zostają zaatakowani przez Scarecrowa, rozpuszcza on swoje toksyny w całym teatrze, jednak wcześniej dziewczyna Bruca okazuje się być Białym królikiem, okazuje się że dowiedziała się kim jest batman i postanowiła zaciągnąć ją do swojego nowego szefa, dodatkowo jednym z ludzi Scarecrowa jest Killer Croc.
Brucowi udaje sie uciec z teatru i wyleczyć toksyny, Po pewnym czasie, jako batman rozprawia się z Killer Crociem i zamyka go w arkham.
Podąża za Białym Królikiem oraz Scarecrowem.
W ostatecznej walce Białemu Królikowi udaje się uciec.
Batman i Scarecrow toczą bój.
A części 4 - 6 widziałbym jako ekranizacje Knightfall, Knigthquest, oraz Knightend.

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 5
ProF_A_N_

Jestem pewien, że operator wie co to perspektywa w fotografii i wykorzysta to na korzyść Toma:>

ocenił(a) film na 8
ProF_A_N_

Trailer nie ukazuje nam wszystkiego więc może faktycznie zobaczymy Bane o posturze znanej z komiksów. Mamy XXI wiek i skoro dwa lata temu udało się nanieść komputerowo twarz Natalie Portman w filmie "czarny łabędź" na ciało prawdziwej baletnicy w 1/3 wszystkich ujęc w tracie tańca beletowego więc może w scenach gdy Bane będzie używał toksyny którą wpompuje sobie do ciała przed walką to ujrzymy napakowanego kulturystę z twarzą Hardy'ego.