PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319426
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Liam Neeson

ocenił(a) film na 9

Ma grać Ra's Al Ghula, ale przecież w Początku grał Ducarda. O co z tym chodzi?

przemolski

Jeśli oglądałeś "początek" i nie wiesz o co chodzi, to może daj sobie spokój z batmanami, bo są dla ciebie za trudne. Proponuje Transformers, albo Smerfy.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Akurat to nie było do końca jasne, ja osobiście zrozumiałem to dopiero przy drugim seansie :)

szymon0018

W takim razie brawo dla ciebie. W nagrodę dostaniesz kredki. :P

ocenił(a) film na 8
Juby_

A chętnie, w domu nie ma kredek to by się przydały, sąsiadowi dam :P

ocenił(a) film na 8
przemolski

Kwestie finansowe :)

ocenił(a) film na 9
przemolski

SPOILER! W "Batmanie:Początek" była mowa o tym, że Ra's Al Ghul to Ducard. Wyjaśniło się to w dalszych fragmentach filmu. Dlatego Liam Neeson grał i będzie grał tę postać :)

ocenił(a) film na 9
remisz

Kazdy kto oglądał Batman:Poczatek wie ze Ra's Al Ghul to Ducard to tam sam i jedyna soba:)

ocenił(a) film na 9
przemolski

Liam Neeson wcielił się w postać Ra's Al Ghula, który w rzeczywistości nazywał się Henri Ducard. Jest to wymysł twórców filmowych i nie jest zgodny z komiksem (podobne połączenie dwóch różnych postaci miało miejsce np. w "Iron Manie 2" - grany przez Mickeya Rourke postać Ivan Vanko, była połączeniem Whiplasha i Crimson Dynamo). W komiksie Ra's Al Ghula i Henri Ducard to dwie różne postacie: Ra's Al Ghula ("Głowa Demona") to prawie nieśmiertelny, drugi po Jokerze arcy-wróg Batmana, Henri Ducard to zaś detektyw, który szkolił młodego Bruce'a w zakresie sztuk walki i kryminalistyki, podczas jego podróży po świecie (historia "Batman: Blind Justice"). Dodatkowe zamieszanie wzbudza fakt, że był również fałszywy Ra's Al Ghula (grany przez Kena Watanabe).

ocenił(a) film na 9
przemolski

Dzięki za wyjaśnienie, nie wiem jakim cudem mi to umknęło.