Oglądałem teaser filmu z polskimi napiasami i mam nadzieję, że "Mroczny Rycerz
Powstaje" nie jest ostatecznym tytułem. Nie da się tego nawet odmienić. No bo jak? Idę na
"Mrocznego Rycerza Powstaje"? Bez sensu. Ten tytuł jest chyba jeszcze gorszy od Kac
Vegas w Bangkoku! Co o tym myślicie?
Polski tytuł zostaje oficjalnie potwierdzony przez dystrybutora, na kilka miesięcy przed premierą (do TDKR nie będzie to wcześniej niż w kwietniu).
To tylko tytuł roboczy. Tak samo jak na pierwszym teaserze do "Incepcji" widniał tytuł "Geneza" i na kilka tygodni przed premierą zmieniono "Szybką Piątkę" (co było idealnie przetrzymanym tytułem), na "Szybcy i wściekli 5"! :P
Tak więc, nie ma powodów do paniki, mimo tego, że wszędzie na forach i stronach już ludzie się "burzą" na dystrybutora. To nie jest polski tytuł (i raczej nie będzie, po opiniach jakie krążą w sieci), więc temat uważam za zamknięty!
w polsce jes to możliwe ja z wielką nadzieją bym chciał by tytuł brzmiał tak MROCZNY RYCERZ ODRODZENIE lub odrodzenie mrocznego rycerza bój sie boga by nie było batman 3
Bardzo dobry tytuł "Czarny Rycerz powstaje", nie wiem o co wam chodzi?! "Czarny Rycerz :Powrót" , "Powrót Czarnego Rycerza też dobre"
Bo "powstanie" jest troche dwuznaczne. Może oznaczać, że ktoś np. zmienia pozycję z leżącej na stojącą, a może też oznaczać jakby początek, narodziny, zmianę w wyniku której pojawia sie "mroczny rycerz", choć wcześniej go nie było. A to by odpadało, bo był już "Batman: Początek"
"Powrót Mrocznego Rycerza" to komiks, którego w przyszłym roku z adaptuje Warner jako animację na DVD. Więc tytuł ten jest wykluczony!
Chyba, że w ostatniej chwili zmienią oryginalny tytuł, który, nawiasem mówiąc, też nie jest zbyt dobry.
Juby, nie ucz chłopa dzieci robić, nie wszyscy siedzą na tym forum, nie mając znajomości z historiami o batmanie, więc hamuj... co z tego że warner to zaadaptuje? to co? tak serio, jaki powód? żaden.
A polski dystrybutor da chwytliwy tytuł, mroczny rycerz powstaje jest zbyt dwuznaczny i brzmi jak mroczny rycerz klęka, na odrodzenie mrocznego rycerza nie liczę i skoro 2 część w kinach nazywała się mroczny rycerz, to powrót mrocznego rycerza bądź mroczny rycerz powraca wydaje mi się pewny na jakieś 79%.
Mroczny rycerz powstaje? po prostu to brzmi jak... mroczny rycerz nadchodzi... czyli zbyt dwuznacznie, brzmi jak mroczny rycerz leży, albo wstaje...
Tak apropo i tak dziwi mnie taki tytuł, skoro nolan zmieniał tak tytuły, to nie wiem... dlatego żę tdk był bardziej znany niż bb i dlatego znowu the dark knight jest w tytule? można by zrobić nie wiem tytuł z podtytułem typu: batman: street of gotham czy batman: deadly end, albo batman:ultimatum czy po prostu knightfall...
a tu: the dark knight rises :/
Tak tyle, że z tego co wiadomo sam film jest o powstaniu batmana, więc upadek w tytule nie pasuje ;/
Ale tak jak mówię, wolałbym coś w stylu... batman asylum, coś tajemniczego niż po prostu powstanie batmana ;)
Akurat, w stosunku do tego... nolan nie zaskoczy, nie ukazał jak zabijają się więźniowie i pasażerowie na statkach, więc i nie zakończy tego w taki sposób że będzie smutno, na pewno będzie pozytywnie, a batman choć może nawet zginąć na końcu,a le pokona bane'a i wtedy upadek w tytule nie ma sensu, knightfall by się nadawał bardziej do tdk, czyli tdk: knightfall, z resztą ja bym proponował coś takiego:
zamiast batman begins.... batman: knightquest
zamiast the dark knight... batman: knightfall
zamiast the dark knight rises... batman: knightend
A tak serio, uważałem od początku że inny tytuł tego filmu byłby lepszy. Jak powiedział krzychu3002 Knightfall albo moja propozycja, Shadow Of The Bat :))
A co byście powiedzieli na "Batman: Odrodzenie" , nawiązujące do pierwszej części trylogii?
Albo "Mroczny Rycerz - Odrodzenie", tak czy siak pamiętam że jak była premiera TDK to w kinach (ja byłem w Cinema City) było na wyświetlaczu przed salą "Batman: Mroczny Rycerz". Wtedy poczułem jakby ludzie odpowiedzialni za film w Polsce sądzili że Polacy to debile i nie wiedzą jak się mówiło jeszcze na Batmana... A przecież Batek to najbardziej znana postać w naszym kraju, bo w końcu w latach 1989-1997 to z nim filmy u nas cieszyły się dużą popularnością, no i jeszcze Terminatory :P
Jak widać wystarczy trochę inwencji twórczej. "Tłumacze" tytułów mogli by się od nas uczyć ;)
Powiedzcie że to " Mroczny Rycerz Powstaje" to jakiś żart ...
chociaż i tak z cholerną ochotą obejrzałbym ten film, nie ważne jak będzie się nazywał :P
Powstanie Mrocznego Rycerza ? (na tle naszych patriotycznych polskich filmów brzmi mocno kiczowato) :P
Wsłuchaj się w słowa, pieśni o Mrocznym Rycerzu :p m.z. tytuł - Mroczny Rycerz kontratakuje. Lepiej niż "powstaje".
Mroczny rycerz jak najbardziej powstaje, bo jeszcze go nie skończyli kręcić ;p a tak poważnie to jestem za takim tytułem jak większość na forum czyli po prostu "Mroczny rycerz: odrodzenie".
nie mały dylemat jest z tym tytułem "The Dark Knight Rises", rise oznacza: 'wznosić się', 'podnosić się' i 'wschodzić', zaś 'powstawać' to arise, odrodzenie to inne słowo i tutaj nie pasuje, przecież on żyje, nie upadł to z czego ma sie odradzać? to prędzej przeradzać, ale to by wyszło potocznie "przyrodzenie" :D a Mroczny Rycerz Powstaje brzmi jakby mu stawał ;-) "ide do kina na mrocznego rycerza któremu staje", z kolei słowo "powstaje" brzmi dwuznacznie, raz - jak by to była 1 część o mrocznym rycerzu np. prequel do Mrocznego Rycerza więc znów źle, a "Mroczny Rycerz Triumfuje" brzmi jakby zapylił kobiete kotke :-) poza tym nie wiemy jak się skończy 3 część więc nie wiadomo czy naprawde zatriumfuje, ja bym był za tym "Mroczny Rycerz Wznosi sie", powstaje ktoś wtedy kiedy upadł tzn. podupadł, a tu chodzi o to że on sie wznosi, rośnie siłe w pewnym sensie
jak Polacy będą tak eksperymentować przy tych tytułach i dodawać coś od siebie to wyjdzie tak jak w tej (póki co jeszcze) Trylogii
Meet the Parents / Poznaj mojego tatę (2000)
Meet the Fockers / Poznaj moich rodziców (2004)
Little Fockers / Poznaj naszą rodzinkę (2010)
a za pare lat jak rzeczywiście wyjdzie "Batman: Odrodzenie" to nie będzie jak nazwy przetłumaczyć bo ktoś tytuł zużył
"MR Wznosi się"..? Brzmi jakby szybował na paralotni (wiem, wiem, na pelerynie.. ale ogólnie wiadomo o co chodzi;)) zamiast "rosnąć w siłę". Widzisz, z idealnym tłumaczeniem dosłownym jest po prostu heca, bo tak się nie da w tym wypadku. Przynajmniej po polsku będzie brzmieć kijowo.
Ktoś wspomniał wyżej tytuł "Knightfall"...jakby z tego zrobić "Upadek Mrocznego Rycerza" to mielibyśmy spokój, ale nie, jest The Dark Knight RISES...:( i ni cholery 'podnoszenia', 'wznoszenia', 'odrodzenia' ani inne 'wstawanie' nie wyjdzie na dobre tytułowi.
Myślę, że Polski tytuł musi być skoro był do pierwszej części, ale dystrybutor ma ciężkie zadanie, całe szczęście nie wymyślił absurdalnego tytułu np Szklana Pułapka (najciekawsze historia Polskiego tłumaczenie tytułów filmów, która ciągnie się latami).
>> Mroczny Rycerz Powstaje - to jest dobry tytuł artykułu, od za chwilę, będzie w kinie, aktualnie trwają zdjęcia
>> Powstaje Mroczny Rycerz - głupie (ot co)
>> Powstanie Mrocznego Rycerza - dobre jeżeli w filmie jest akcja typu, jakaś rewolta Batmana, takie powstanie zbrojne, to bym mógł przystać na taki tytuł
>> Mroczny Rycerz II / Mroczny Rycerz cz.2 - no w najgorszym przypadku w końcu ważniejszy jest film i tak wszyscy wiedza o czym
>> Mroczny Rycerz: Odrodzenie - za długie i za nudne, odrodzenie, jest nijakie
>> Mroczny Rycerz: Powrót / Powrót Mrocznego Rycerza - to nie bo znaczyło by, że gdzieś uciekł, on ucieka (o czym wiadomo z ostatniego filmu), ale tak ogólnie nie gdzieś za granice (chyba?)
>> Mroczny Powrót - no to mi się podoba, krótkie zwięzłe i na temat, pod warunkiem, że będzie mrocznie.
>> Mroczny Rycerz Triumfuje - ładne, ale nie pasuje, zdradza za dużo filmu, triumf czyli bohater wykonuje 110% planu, wszystkich złoczyńców zamyka, resztę zabija no i odchodzi na emeryturę, poza tym po co iść do kina na Batmana któremu idzie jak po maśle (co można wywnioskować z tytułu).
Tak na koniec Nolan, zdaje się, poszedł krok dalej i przestał wszystkim udowadniać, że kręci Batmany, ciekawe ile filmów w tej serii powstanie i jeśli to nie jest ostatni, ciekawe czy kiedyś powróci Batman w tytule. Oczywiście życzę Bondowskiej serii czyli co najmniej 23 odsłony, ale to mało prawdopodobne.
''MROCZNY RYCERZ : POWSTANIE'' to moj faworyt w takiej formie jak napisalem bo moze odnosic sie nie tylko i wylacznie do postaci Batmana ,ale takze(tak dywaguje) do chocby zjednoczenia zła a to w moim przeczuciu moze pasowac do fabuly bo tych czarnych charakterkow ponoc bedzie wiecej niz jeden czy nawet dwa a spodziewam sie,ze w tej czesci zlo bedzie jeszcze bardziej spotęgowane niz w drugiej czesci ;)
Ewentualnie cos odmiennego od tytulu oryginalnego w stylu Mroczny Rycerz : Oczyszczenie (chociaz to troche dziwnie brzmi jak jakis tytul pojedynczej sekwencji chociaz nawet intrygujaco i nieco dwuznacznie, ;))
Albo '' Mroczny Rycerz : Upadek '' chociaz jak wiemy to tylko spekulacja,wiec mozna troche puscic wodze fantazji tak jak to mają czasami w zwyczaju nasi dystrybutorzy :P