PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319410
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Co to za idiotyczny tytuł?

użytkownik usunięty
Lebron_Rezza

Narodziny Mrocznego Rycerza. Film ma być o losach matki Bruce'a, kiedy zaszła w ciążę.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

tak, śmieszne jak cholera, dowartościowałeś się już?

użytkownik usunięty
magneto_

A ta nerwowość to skąd? Uraziłem Cię? Pada po raz 20 pytanie o tytuł to sobie żartujemy.

Bo słaby ten żart....

Lebron_Rezza

Który to temat z kolei?
to wstępny tytuł tylko na teaser i tyle, jasne?

magneto_

Zobaczymy. Nie byłbym tego taki pewien. Zresztą na bekę polecam tłumaczenie roku:
http://www.filmweb.pl/film/Dziennik+zakrapiany+rumem-2011-119724

neo_angin

Jestem tego pewien, a jak nie to wystarczy zwykła petycja, o to by nazwać ten film jako: Mroczny rycerz: odrodzenie lub Powrót mrocznego rycerza.

ocenił(a) film na 8
magneto_

No pewnie,to juz lepiej brzmi.

ocenił(a) film na 8
magneto_

A ty co, przychodzisz tu i kozaczysz. Nie wiem, który to temat z kolei, bo nie chciało mi się przy zakładaniu tego sprawdzać... Tu jest już ponad 300 tematów.

Lebron_Rezza

No mogę kozaczyć, bo mam w tym przypadku rację.
1. Nie chciało ci się? wyszukiwarka, jedno słowo: tytuł i już, proste?
2. Wystarczy samemu pomyśleć.

magneto_

Spokojnie pewnie i tak zmienią tytuł filmu, wiele razy już sie tak zdarzało że na FilmWebie był tytuł ( tłumaczenie dystrybutora robocze ) który różnił się od tytułu finalnego filmu ( tłuczenie " finalne " ). Mroczy Rycerz Powstaje - kiepski pomysł, już lepiej gdyby zostawili tytuł w oryginalnej wersji ( np. Punisher - War Zone a Punisher Strefa Wojny ) Swoją drogą real_ego i scalicov jak sie nie ma co do powiedzenia to naprawdę lepiej sie nie odzywać. Przeciwko żartom na FilmWebie nic nie mam, o ile wnoszą coś do dyskusji.

użytkownik usunięty
Raskolnikow89

Wyluzuj, żarty przeważnie nic nie wnoszą. Mam przepraszać wszystkich za jeden marny wpis?
Nie macie większych problemów? Wieczna dyskusja o tytule jakby on miał kluczowe znaczenie w odbiorze filmu.
Nie wspomnę o koledze, który będzie petycje pisał. Ludzie, czuję się staro przy Was.

Raskolnikow89

Nie zostawią w oryginalnej wersji, bo dwie poprzednie części były przetłumaczone. Polscy dystrybutorzy myślą w sposób by przyciągnąć do kin jak największą liczbę osób, nie zważając jak dany tytuł brzmi. Na 90% polski tytuł będzie miał w sobie dwa słowa: Mroczny Rycerz.

John_Shepard

Nie spodziewałbym się wersji: Mroczny rycerz: odrodzenie, chyba jednak bym stawiał na powrót mrocznego rycerza, bo choć nie jest dokładnym tłumaczeniem the dark knight rises, to po prostu ma dużo sensu i nie będzie kuć w oczy.

magneto_

Też mi się podoba ta opcja, ale zważając na komiks o tym samym tytule, nie sądzę by polscy dystrybutorzy ją wykorzystali.

John_Shepard

A myślisz, że dystrybutorzy w ogóle wiedzą o istnieniu takiego komiksu? :/ no ja uważam, że nie... bo skąd? co ich to obchodzi w związku z filmem, biorąc pod uwagę że w tytule powrót mrocznego rycerza, są słowa mroczny rycerz, to jest spora szansa, że użyją tego tytułu.

ocenił(a) film na 9
magneto_

Poszperałem trochę i odkryłem, że rosyjski tytuł: "Темный рыцарь: Возрождение легенды" i hiszpański: "El caballero oscuro: La leyenda renace" - tłumaczy się identycznie: "Mroczny Rycerz: Odrodzenie Legendy", więc kto wie, może jeszcze taki tytuł nam zaserwują.