PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319426
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

PG-13 

ocenił(a) film na 8

Film otrzymał już (raczej) oficjalnie kategorię PG-13.
Całkiem wcześnie, w porównaniu do chociażby "Avengers", który premierę ma już za miesiąc, a jeszcze nie otrzymał kategorii wiekowej.
http://i.imgur.com/XajFI.jpg

Agie

Kategorii wiekowej jeszcze OSTATECZNIE nie otrzymał, ale nikogo to nie powinno dziwić. Filmy z takim budżetem zawsze są robione pod PG-13, w dodatku Nolan w każdym swoim filmie (choćby nie wiem jak brutalny i mroczny był) jest oszczędny w krwi i bluzgach.

ocenił(a) film na 8
Juby_

Wg mnie dobrze, że jest PG-13. Nie wyobrażam sobie, żeby Batman miał mieć 16.

ocenił(a) film na 8
szymon0018

Juby_: Jednak już oficjalnie. http://www.filmweb.pl/news/%22Mroczny+rycerz+powstaje%22+z+PG-13-84115
Strona, do której wcześniej dałam linka zawierała takie samo uzasadnienie kategorii, więc była to rzetelna informacja.

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Chyba raczej 17, bo R to 17, a nie 16.

ocenił(a) film na 8
nikike

Ano tak pomyliło mi się bo w Polsce mamy 12 i 16 ;)

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Tyle, że u nas to ma funkcję tylko informacyjną.

ocenił(a) film na 8
nikike

Wiem ;) Tak "byleby coś było'.

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Chociaż niby kina czasami wprowadzają restrykcje w regulaminie związane z tym, co jest dla mnie co najmniej dziwne, bo sobie tylko widownię zmniejszają. Inna sprawa, że taki regulamin(jeżeli jest) i tak zazwyczaj nie jest przestrzegany.

nikike

W niektórych przestrzegają. Np. w Multikinie w Krk przynajmniej kiedyś tego przestrzegali.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

W sumie powinni, skoro taką mają wzmiankę w regulaminie. Ale często kasjerzy pewnie się boją, że trafią na dywanik za ograniczanie sprzedaży biletów.

nikike

Tam było gorzej. Sprzedawali bilet, ale przycinali na wejściu, ale to było parę lat temu. Jeśli chodzi o maratony nocne to już przy kasie zawsze o dowód pytają.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Nie wiem, dawniej nie chodziłem do Multikina(teraz też raczej nie, ale czasem się zdarzy).

ocenił(a) film na 10
Agie

Chyba nikt nie spodziewał się Batmana w "erce". Temu filmowi to niepotrzebne, popatrzmy na poprzednie 2 części. Tak samo " Incepcja" - też nie brakowało niczego ostrzejszego. Co innego "Niezniszczalni 2" - tutaj już tego wymagam i ostatecznie faktycznie tak będzie, ale to temat na inne forum ;)

ocenił(a) film na 8
damek1690

To prawda. Przemoc nie jest tu najważniejsza i i tak nie była jakaś bardzo "ugrzeczniona" chociażby w TDK.
Wiadomo było od początku, że będzie PG-13.

ocenił(a) film na 2
Agie

a moim zdaniem, przemoc powinna być w Batmanie, parę ostrych, krawawych scen, by nie zaszkodziło.

ocenił(a) film na 7
GhostFace

Ostre i krwawe to nie to samo. Podam jako przykład walkę na połamany kij od bilarda czy egzekucję "naśladowcy batmana" wykonaną przez Jokera w tDK. Nie widzieliśmy tych scen, a jednak jakoby zostały umieszczone w tle (w naszej wyobraźni) dając niesamowity obraz Jokera-socjopaty oraz brutalności w przestępczym Gotham. Nie potrzeba krwii i flaków w Batmanie aby pokazać przemoc i zbudować świetną atmosferę.

A gołe cycki i sex nie wydają mi się potrzebne w Batmanie. W Grze o Tron jak najbardziej.