PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319390
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

"Mroczny Rycerz Powstaje"? A dlaczego niby "Powstaje" jest napisane z dużej litery?
To przecież nie jęz. angielski, w którym wszelkie tytuły zapisujemy dużymi literami na wyraz.

Ja bym się z chęcią opowiedział za takim zapisywaniem nazw - bo jest ładniej moim zdaniem. Ale niestety, nikt u nas rewolucji nie poczynił i obowiązuje stara, znana pisownia.
Dlaczego więc widzimy tutaj "Mroczny Rycerz Powstaje"?

Jako ciekawostkę dodam, że powoli "amerykanizujemy" na siłę nasz język. Ponieważ spójrzcie na nazwy PRODUKTÓW lub TYTUŁÓW CZASOPISM. Tam już dawno wszyscy mają w nosie pisownie poprawną i zapisują tak jak ich zdaniem ładniej, estetyczniej.

Moje zdanie? - jestem za. Taka pisownia też mi się podoba. Donośniej, ładniej prezentuje się jako tytuł. No ale tak nie ma być.

BUNCH

Ale właśnie chodzi o to żeby ładnie się prezentowało :P Zresztą na plakatach tytuł praktycznie zawsze jest pisany 'caps lockiem'.

użytkownik usunięty
BUNCH

wiesz jezyki swiata caly czas ewoluuja, dzisiejszy polski nie jest juz taki jak np. 20 lat temu, takze niepotrzeba tutaj(jak okresliles) naglej rewolucji jezykowej - jezyk po prostu powoli ewoluuje i nie czerpiemy tylko z angielskiego, czesto sa to wyrazy z niemieckiego, ze slowackiego, albo rosyjskiego (wtedy jak chcemy nieco w swojski sposob zazartowac), jak obracamy sie w towarzystwie artstow, albo w eleganckich butikach - pojawiaja sie wyrazy francuskie, a w nowoczesnej/egzotycznej kuchni slowa hiszpanskie/wloskie/azjatyckie..i czesto to wszystko zostaje przez nas spolszczone, ale nieprzetlumaczone.