PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319390
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Niektóre źródła donoszą, że w Polsce wejdzie do kin 27 lipca (stopklatka), a niektóre, że 3 sierpnia (IMDB). Niby niewielka różnica, ale prawdopodobieństwo natknięcia się na jakiekolwiek spoilery dotyczące końcówki mniejsze.

Sebu_BGZ

Początkowo film miał u nas wyjść równocześnie z resztą świata czyli 27 lipca, ale jako iż dystrybutorzy nie chcą aby Gacek konkurował z Prometeuszem (który swoją drogą ma w Polsce MIESIĘCZNĄ obsuwę względem USA) tego samego dnia w kinach, premiera w naszym kraju została przesunięta an 3 sierpnia.

Swoją drogą i tak nie jest źle względem innych filmów Warner Bros. Nasz lokalny dystrybutor tej wytwórni odwala niezłą kabałę i większość HITÓW (nie piszę tu o mniej znanych tytułach) wychodzi u nas miesiąc-dwa po światowej premierze. Podobnie będzie teraz np. z drugą częścią Sherlocka Holmesa który u nas będzie grany kilka tygodni po premierze w USA.

Grievous

Najlepsze jest to że Warner sobie strzela w stopę wpuszczając tego samego dnia prawdopodobnie "Dark Shadows" Burtona. Burton niezależnie co zrobi to zarobi u nas więc niż nowy film o Batmanie.

neo_angin

Nie byłbym tego taki pewien. Niezależnie od tego czy Batman wyszedłby w tym samym czasie czy nie, ja na przykład za nic nie poszedłbym na film Burtona, bo może okazać się totalną klapą. No ale wiadomo, Depp...

Sebu_BGZ

Batmany nie sprzedają się w polsce rewelacyjnie. Tyczy się to ogólnie ekranizacji komiksów. Każdy film Burtona natomiast w polsce osiąga jakiś pułap. Ja w takiej sytuacji idę w dzień premiery na TDKR, a dzień później na "Dark Shadows". Mam nadzieję że TDKR będzie miało premierę nocną.

neo_angin

Ja to musiałbym wyłapać seans, na którym będzie jak najmniej osób, wiadomo dlaczego.

Sebu_BGZ

He,he. Wiem o co ci chodzi, ale w przypadku filmów rozrywkowych nie jest tak źle. Na premierach nocnych jest zazwyczaj spoko bo nie ma aż takiego chamstwa. Raz tylko babka koło mnie rozmawiała przez telefon.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

przez te pare dni trzeba bedzie mocno unikać spoilerów ja chyba nie bedę wchodzić na żadne strony i unikne niesmaku

mrPARADOKS

Ja przez te kilka dni nie będę odwiedział niczego co mogłoby mi zaspoilerować (youtube, filmweb, facebook i tak dalej), bo nie byłoby chyba nic gorszego niż znanie chociazby samej końcówki przed obejrzeniem.

ocenił(a) film na 7
Sebu_BGZ

świeta racja

ocenił(a) film na 9
Grievous

Data polskiej premiery przewidziana na 27 lipca (wg. Stopklatki) wydaje mi się bardziej prawdopodobna. Przesunięto datę polskiej premiery o tydzień tylko dlatego, gdyż polski dystrybutor boi się "starcia" pomiędzy "Prometeuszem" Ridleya Scotta (które trafi do polskich kin grubo ponad miesiąc po amerykańskiej premierze), a "Mroczny Rycerz powstaje" Nolana. Polska nierządem stoi.