Zdjęcia do filmu rozpoczęły się 6 maja w Indiach, gdzie trwały tylko 2 dni.
Następnie ekipa przeniosła się do Anglii, gdzie odbyło się kilka kolejnych etapów zdjęciowych, jeśli dobrze pamiętam - cztery:
#1 - od 15-21 maja w Londynie
#2 - na początku czerwca w Croyden (jeden, góra dwa dni)
#3 - następnie na lotnisku Stanstead
#4 - później w posiadłości w Osterley Park
Obecnie od 20 czerwca zdjęcia do TDKR trwają w Wollaton Hall w Anglii, gdzie potrwają jeszcze do 6 lipca. Czy ktoś może wie, gdzie ekipa przenosi się później???
Wiem, że budowane są plany do filmu w RAF Cartington (największym studio filmowym świata, gdzie kręcone były również poprzednie części, zbudowano tam między innymi dzielnice Gotham - Narrows). Nolan przyznał również, że planuje część zdjęć w Glasgow. Może to tam dalej będzie kręcony Batman (nie wyniesie się wtedy z kontynentu)?
Jak wiadomo w ostatnim tygodniu lipca ekipa zawita do Pittsburga, gdzie będzie nagrywać przez kolejne 4 tygodnie (28 lipca do 21 sierpnia). Część zdjęć powstanie w USA również w Los Angeles, Newark, Nowym Jorku i podobno ekipa ma też na parę dni powrócić do Chicago, które grało Gotham w poprzednich częściach.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś info odnośnie kolejnych etapów zdjęciowych?
była też mowa o lotnisku w invernes. a tak to chyba wszystko, będą zdjęcia w USA to będzie szczegółowa rozpiska, i te zdjęcia w Pitsburgu to chyba mogą potrwać do 6tygoni. A te zdjęcia na pewno będą w Newark?
Tak podawano w maju (burmistrz miasta Newark to podobno potwierdził).
Dzisiaj dowiedziałem się, że jednak zdjęcia w Wollaton Hall nie potrwają do 6 lipca. Już się skończyły i od 2 do 6 trwają z powrotem w Londynie:
http://img42.imageshack.us/img42/6430/26940816172929389624310.jpg
Od 16 do 18 zdjęcia ponownie będą nagrywane w Londynie. Czyli raczej ekipa od razu po tym zawita do Stanów, kręcić główny etap w Pittsburgu (chyba, że plotki były prawdziwe i zdążą coś nagrać w Glasgow, lub w Rumunii)!
Fajnie, że umieszczasz nam fotkę Arkham z przed 6 lat, która była podawana jako pierwsza fotka z planu TDKR, ale zdementowano ją już ponad 2 miesiące temu... :P
Michael Caine potwierdził, że zakończono etap zdjęciowy w Anglii i teraz ekipa przeniesie się do Stanów Zjednoczonych (w Pittsburgu będą nagrywać od 28 lipca, więc wtedy możemy spodziewać się kolejnych zdjęć z planu). To już 3 kontynent o jaki zahaczą twórcy filmu, a według odtwórcy roli Alfreda, zdjęcia do filmu są już niemal w połowie kompletne...
po Pittsburghu przenoszą się do L.a to bedzie chyba wrzesień, budują podobno jaskinie Batmana w studio MGM, a pyzatym dalej szukają złodziei policjantów i tak dalej, czyli akcjia na ulicach ,, Los angeles"
Nie było zapowiadanych zdjęć w Glasgow (a skoro ekipa opuściła stary kontynent to już tam raczej nie wróci), więc Nowy Jork i Newark też mogą być plotkami. W takim wypadku zdjęcia do filmu wydaje mi się mogą skończyć się już w październiku...
A wiadomo coś na temat Rumunii i "Pałacu Ludowego"? Tak bardzo chciałbym aby pokazano tą monumentalną budowlę w filmie.
Były plotki o zdjęciach w Rumunii, ale jak widać ekipa tam nie pojechała, a jak już wspomniałem opuściła stary kontynent.
Może budynek został sfotgrafowany/sfilmowany i wkomponują go komputerowo w scenerię Gotham City. Nie musiała to być jakaś ogromna ekipa tylko dobry fotograf / operator kamery :)
Może, ale chyba byśmy o tym usłyszeli.
Zgodnie z zapowiedzią ekipa dziś (29 lipca) rozpoczęła zdjęcia w Pittsburgu, które potrwają do 21 sierpnia (przynajmniej tak jest planowane)...
hmm ciekawe, mamy już 4 tumblery bo 3 bane'a, jeden batmana i bat pod, teraz mamy jednak nowy pojazd, właściwie choć już przestałem na to liczyć, to może na końcu filmu jednak batman będzie miał nowy kostium, przecież jeśli to ma być zakończenie sagi to może jakiś klasyczny kostium powróci ;)
Sądzę, że tak jak w Knightfall'u możemy spodziewać się nowego kostiumu na finałową akcję (tak jak to było w "Iron Manie 2")...
też tak sobie myślę, ja bym optował aby kostium był mocny szary, a buty, rękawice, maska i peleryna czarne i to wszystko oprawione w klasycznym stylu... coś jak w grze arkham asylum ;)
Ja bym był jednak za powrotem do korzeni:
http://s2.hubimg.com/u/405845_f260.jpg
A ja myślę, że was p o j e b a ł o!
Jeśli w finale, tak jak w knightfall'u miałby być nowy kostium, to niech będzie potężniejszy od tego i jak najbardziej czarny...
Cenzurkę mogłeś walnąć ;)
Ja bym obstawiał za typem z batman: arkham asylum. A jeśli już koniecznie czarny to bez przedabrzania z płytami kewlarowymi na nogach i tą chudą szyjką gacka xD szyja mogła by być taka jak w bb.
Też chciałbym, żeby to był powrót do masywnego stroju budzącego lęk, takiego jak z BB. porównajcie sobie stroje z BB i TDK http://snarkerati.com/movie-news/well-dressed-batman-building-a-better-suit/ ten z TDK nie był zły ale do pierwszego mu dużo brakowało.
Nie każdy kto interere się batmanem jest takim napaleńcem na ten film jak np. ja i śmiem twierdzić że Ty też.
Podrzuciłem tak dla przypomnienia:)
Hmm, raczej jednak każdy ;) choć wielu mam wrażenie zaczęło przygodę z batmanem od tdk, a bb ignorują :/
http://justjared.buzznet.com/photo-gallery/2566313/tom-hardy-christian-bale-bane -batman-battle-02/ - Hardy na planie
http://razzi.me/subaruwrxfan/photos - Hathaway
ciekawe czy pokażą nowy wóz gacka, no i kiedy pokażą catwoman czy to z kampanii wirusowej czy ze zdjęć z planu :(
Hhaaha, teraz spojrzałem, jednak bane ma coś wszczepione pod skórą wzdłuż kręgosłupu i do tego żyły na głowie ;)
Obecnie, jak by kto chciał wiedzieć zdjęcia trwają w L.A. Nie wiem, kiedy, ale podobno nakręcono już materiał przy wejściu do jaskini nietoperza, w Walii.
Oto jak przebiegały zdjęcia do filmu (są to oczywiście moje obserwacje, niekoniecznie kompletne):
#1 - od 6 do 7 maja w Indiach ("Dźodhpur")
#2 - od 15 do 21 maja w Londynie (St. John Street)
#3 - początek czerwca w budynku "Croyden" (2 dni)
#4 - następnie na lotnisku "Stanstead"
#5 - później w posiadłości w "Osterley Park"
#6 - od 20 czerwca do 2 lipca kręcono w rezydencji "Wollaton Hall"
#7 - od 2 do 6 lipca ponownie na ulicach Londynu ("Keppel Street"/ "Lincoln’s Inn Fields")
#8 - od 29 lipca do 21 sierpnia w Pittsburghu (m.in. "stadion Heinz Field")
#9 - od 31 sierpnia do 14 października w Los Angeles
#10 - od 29 października do 11 listopada w Nowym Jorku ("Wall Street"/ "Queensboro Bridge")
Tutaj info co do #10:
http://casting.backstage.com/jobseekerx/viewjob.asp?jobid=zByFD36mI0PdJIcpDjNfqY MPh8T1
Poza tym rzekomo nakręcono część zdjęć przy wyjściu "jaskini Batmana" w Walii (sierpień), a także były informacje o zdjęciach w Rumunii (również o jaskini, oraz o "Pałacu Ludowym"), w Glasgow i Newark (te mogą jeszcze nastąpić)...
Potwierdzono zdjęcia w Newark (3-4 listopada). Oto póki co stworzona przeze mnie dokładna rozpiska zdjęć do filmu (kiedy zdjęcia zostaną zakończone, umieszczę w sieci plik, na którym to czytelniej wygląda):
# INDIE (6-7 maja)
MEHRANGAR FORT, DŹODHPUR, INDIE
#ANGLIA
FARMILOE BDLG, ST. JOHN'S STREET, LONDYN (16-20 maja)
DELTA POINT, CROYDON, LONDON (31 maja – 2 czerwca)
STANSTED AIRPORT, LONDYN (15 czerwca)
OSTERLEY HOUSE, LONDYN (15-17 czerwca)
SENATE HOUSE LIBRARY, LONDYN (21-23 czerwca)
WOLLATON PARK, NOTTINGHAM, LONDYN (25 czerwca – 2 lipca)
SENATE HOUSE LIBRARY, LONDYN (4-5 lipca)
UNIVERSITY OF GREENWICH, OLD NAVAL COLLEGE, LONDYN (14 lipca)
HENRHYD WATERFALL, COELBREN, LONDYN (15 lipca)
#SZKOCJA
FESHIE BRIDGE, SZKOCJA (19-20 LIPCA)
INVERNESS AIRPORT, GLASGOW, BADENOCH, STRATHSPEY, SZKOCJA (Nieznane)
#USA
PITTSBURGH (28 lipca – 21 sierpnia)
LAWRENCEVILLE BUIDLING (29 lipca)
CARNEGIE MELLON UNIVERSITY #1 (30-31 lipca)
CARNEGIE MELLON UNIVERSITY #2 (3-5 sierpnia)
HEINZ FIELD STADION (4-7 sierpnia)
TRINITY CATHEDRAL (10 sierpnia)
OLIVER AVE (10 sierpnia)
WABASH TUNNEL (10-11 sierpnia)
STEEL PLAZA (11 sierpnia)
3RD/4TH AVE (12 sierpnia)
CHERRY WAY (12 sierpnia)
SMITHFIELD ST (13-14 sierpnia)
FRANK BRYAN CEMENT PLANT, MCKEES ROCKS (17 sierpnia)
SMITHFIELD/3RD AVENUE/WOOD/4TH AVE (17-18 sierpnia)
STRAWBERRY WAY/7TH AVENUE/WILLIAM PENN PLACE/EXCHANGE WAY (19-21 sierpnia)
ROCK AIRPORT (Nieznane)
LOS ANGELES (26 sierpnia – 23 października)
3610 MANHATTAN BEACH BLVD, LAWNDALE (31 sierpnia – 1 września)
550 S. HOPE ST (3-4 września)
3RD ST TUNNEL, FLOWER ST-HILL ST (4 września)
S FLOWER ST & W 4TH ST (5 września)
638 SOUTH BROADWAY (7 września)
LOS ANGELES RIVER BED (6TH ST), 6TH ST TUNNEL UNDER BRIDGE SANTA FE AVE - MESQUIT ST (8-11 września)
433 S SPRING ST (16-17 września)
UPPER GRAND AV, 2ND ST - HOPE PL, LOWER GRAND AV, 4TH ST NORTH TO END (18 września)
650 S SPRING ST - SB SPRING PROPERTIES (21 września)
115 E 5TH ST (22 września)
501 S SPRING ST - THE ALEXANDRIA (22 września)
LOWER GRAND AVE, 4TH ST NORTH TO END (24-25 września)
COLBURN SCHOOL (24 września)
800 N ALAMEDA ST - UNION STATION (28 września)
4TH ST, BEAUDRY AV - OLIVE ST; FIGUEROA ST, 3RD ST - 6TH ST; FLOWER STREET, 3RD ST - 6TH ST (28 września – 2 października)
506 S GRAND AVE - MILLENIUM BILTMORE HOTEL (5 października)
FRANK CT, 6TH-7TH ST (6-7 października)
830 S HILL ST #1 (8 października)
LEBANON ST ALLEY, WILSHIRE BL - 7TH ST; MTA STATION @ 7TH ST & FLOWER ST (8-9 października)
830 S HILL ST #2 (11-14 października)
SONY STUDIO (17 października)
MGM STUDIO (Nieznane)
NOWY JORK (29 października – 11 listopada)
TRUMP TOWER
WEST 58TH ST BETWEEN 7TH AND 5TH ST (28 października)
MULTIPLE LOCATIONS (29-30 października)
TBA LOCATION (5-6 listopada)
NEWARK (3 – 4 listopada)
CITY HALL (3-4 listopada)
NEWARK LIGHT RAIL - BETWEEN ORANGE ST AND NEWARK PENN STATION (3-4 listopada)
PS: Planowany termin zakończenia zdjęć to 14 listopada...
Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą - Zdjęcia do TDKR zostały oficjalnie zakończone!
Tak jak w przypadku poprzednich części film nagrywano ponad 6 miesięcy, a okres zdjęciowy trwał dokładnie od 6 maja do 14 listopada 2011 roku. Z dostępnych informacji wyliczyłem 90 dni zdjęciowych (ale wiadomo, że nie ma info odnośnie kręcenia w niektórych studiach, np. Cartington i MGM Studio. Jeśli ktoś chce zapoznać, się z dokładną rozpiską zdjęć, podaje link ze stworzonym przeze mnie plikiem do pobrania:
http://speedy.sh/J4Xka/ZDJ-CIA-DO-TDKR.docx