PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319390
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

znajduje się tu:
http://www.youtube.com/watch?v=8XepSeDQLkE

Miłego seansu.

Miiziu

wydaje mi się, że scena ze spadającym z budynku Waynem to scena gdy ucieka ze szpitala, której fragment widzieliśmy w teaserze, a scena w pierwszym teaser-trailerze z pojawiającym się z "rozmycia" Banem może poprzedzać scenę z Banem i Waynem w areszcie z w/w trailera.

ocenił(a) film na 10
PawelM

Tylko że w teaserze scena w szpitalu toczy się w dzień, a tu mamy noc.

użytkownik usunięty
MatiZ_3

w której minucie Wayne spada bo ja nie zauważyłem a poza tym trochę za duże litery dali.

1:37

MatiZ_3

Po twarzy Gordona poznałeś, że to dzień czy jak? Bo ja tam widziałem teaser z 50 razy i nigdy nie poznałem pory, w której toczy się ta scen (choć wiem, że była nagrywana wieczorem).

ocenił(a) film na 9
Juby_

http://youtu.be/WTtlLwOURuk?hd=1 made by myself:P

Sammy_Jankis

Twoja wersja duuużo lepsza. ;)

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

I jest fajnie. : ) Dodałbym tylko 'i' przy "nie zrobiłem tego", oraz zamienił "zgodę" na "pozwolenie" ;)

ocenił(a) film na 9
Charism

i niewiem, czy kwestia Bane to jest "When Gotham move to ashes. You've got my permission to die" Czyli nie powinno być "Kiedy Gotham obórci się w popiół dostaniesz moją zgodę na śmierć" zwłaszcza że to może mieć miejsce na początku gdy Bane sprawia gackowi manto ale nie zabija go odkładając to w czasie.

ocenił(a) film na 9
FvJ

Wydaje mi się, że jest tam wyraźne 'is in ashes". Teoretycznie patrząc na ogólny zarys fabuły mozesz mieć racje, że najpierw wayne dostaje manto a poźniej w wyniku czego przebywa swoistą drogę do odnalezienia ideałów z początku, wewnętrznego oświecenia (itd itp..) i 'powstania' = finalnego tryumfu. Może być też tak, że Gotham jest sterroryzowane już w trakcie, kiedy on wraca do niego (wniosek robi to za późno, a Gotham jest na skraju), natomiast bez przygotowania, może bez odpowiediego doszacowania skali przeciewnika konczy sie tak jak sie konczy. Wówczas moje tłumaczenie jest ok:)
Ciekawią z kolei mnie kadry schorowanego bruce'a , o lasce, pomijam fakt tego czy jest 'połamany; przez Bane' czy nie. ale właśnie kiedy miało to miejsce i w jakich okolicznościach? Może właśnie wówczas, kiedy pada zdecydowanie najlepszy dotąd cytat z TDKR - "When Gotham is in ashes...you have my permission to die"?

ocenił(a) film na 8
Sammy_Jankis

Bane mówi "When Gotham is ashes, u have my permission to die".

Miiziu

Odnoście Wayne'a w więzieniu - myślę, że zostanie uwolniony przez Catwoman. Na końcu prologu jest ujęcie sugerujące to. I jeszcze jedno: wydaje mi się, że scena z kroczącym Banem w stronę Batmana z pierwszego trailera ma miejce w pomieszczeniu ze schodami. Bane wchodzący po schodach + jakaś postać w tle. Być może to odbudowana jaskinia? Pewne jest, że tożsamość Batmana zostanie ujawniona, więc być może Wayne ukrywa w jaskini część obywateli Gotham, co nawiązywałoby do tego, że jego przodek też kiedyś kogoś tam ukrywał (już nie pamiętam dokładnie

ocenił(a) film na 8
PawelM

"Nie pozwolę ci umrzeć... Dopóki z Gotham nie zostanie pył" - rozwaliło mnie to.

szymon0018

Dobrze powiedziane szymon0018 ale lepiej to brzmi tak jak to Baene powiedział w takiej kolejności Dopóki z Gotham nie zostanie pył Nie pozwolę ci umrzeć różnie to można to interpretować maska którą Bane nosi zakłóca jego słowa np. śmierć z ang sie bardzo dobrze było słychać tak samo jak gotham ale resztę nieco słabiej różnie można przetłumaczyć dialog Banea np. "Gdy Gotham obróci się w proch(lub pył jak kto woli) ... Wtedy pozwolę ci umrzeć" PawelM - co do twojej sugestii o odbudowanej jaskinie widać wodospad w tle widoczne rysy jaskini skał wszystko na to wskazuje co do ujawnienia tożsamości wątpię ale kto wie Nolan nieraz już nas zaskoczył. Mnie głównie interesuje czemu Wayne jest w więzieniu i Alfred o scenie której mówiłeś z rozmazanym Banem to jak najbardziej to jest to strzał w 10 mi sie zdaje że wtedy Wayne ma złamany kręgosłup ale mogę się mylić

Naruto6hokage

Co przemawia za tym, że tożsamość Batmana zostanie odkryta:
-w scenie ze schodami oprócz Bruca jest jeszcze kilka osób, gdy pyta kogoś "co to znaczy" ten odpowiada "powstań" - a to raczej nie jest alfred jak wielu uważa.
-Bane na pewno pozna jego tożsamość, więc dlaczego inni by nie mieli?

użytkownik usunięty
Miiziu

he, nawet hymn przetłumaczono

użytkownik usunięty

Mnie np zastanawia czy to jest przypadek czy nie bo Nolan mówi że akcja filmu dzieje się 8 lat po wydarzeniach z TDK a od daty Batman Begins do TDKR jest 7 lat.

użytkownik usunięty

po prostu czas rzeczywisty nijak ma się do czasu filmowego

Istnieje subtelna zależność pomiędzy treścią hymnu, a tym, co się dzieje na ekranie. :)

ocenił(a) film na 9
Miiziu

"What does it mean?
Rise."