znajduje się tu:
http://www.youtube.com/watch?v=8XepSeDQLkE
Miłego seansu.
wydaje mi się, że scena ze spadającym z budynku Waynem to scena gdy ucieka ze szpitala, której fragment widzieliśmy w teaserze, a scena w pierwszym teaser-trailerze z pojawiającym się z "rozmycia" Banem może poprzedzać scenę z Banem i Waynem w areszcie z w/w trailera.
w której minucie Wayne spada bo ja nie zauważyłem a poza tym trochę za duże litery dali.
Po twarzy Gordona poznałeś, że to dzień czy jak? Bo ja tam widziałem teaser z 50 razy i nigdy nie poznałem pory, w której toczy się ta scen (choć wiem, że była nagrywana wieczorem).
I jest fajnie. : ) Dodałbym tylko 'i' przy "nie zrobiłem tego", oraz zamienił "zgodę" na "pozwolenie" ;)
i niewiem, czy kwestia Bane to jest "When Gotham move to ashes. You've got my permission to die" Czyli nie powinno być "Kiedy Gotham obórci się w popiół dostaniesz moją zgodę na śmierć" zwłaszcza że to może mieć miejsce na początku gdy Bane sprawia gackowi manto ale nie zabija go odkładając to w czasie.
Wydaje mi się, że jest tam wyraźne 'is in ashes". Teoretycznie patrząc na ogólny zarys fabuły mozesz mieć racje, że najpierw wayne dostaje manto a poźniej w wyniku czego przebywa swoistą drogę do odnalezienia ideałów z początku, wewnętrznego oświecenia (itd itp..) i 'powstania' = finalnego tryumfu. Może być też tak, że Gotham jest sterroryzowane już w trakcie, kiedy on wraca do niego (wniosek robi to za późno, a Gotham jest na skraju), natomiast bez przygotowania, może bez odpowiediego doszacowania skali przeciewnika konczy sie tak jak sie konczy. Wówczas moje tłumaczenie jest ok:)
Ciekawią z kolei mnie kadry schorowanego bruce'a , o lasce, pomijam fakt tego czy jest 'połamany; przez Bane' czy nie. ale właśnie kiedy miało to miejsce i w jakich okolicznościach? Może właśnie wówczas, kiedy pada zdecydowanie najlepszy dotąd cytat z TDKR - "When Gotham is in ashes...you have my permission to die"?
Odnoście Wayne'a w więzieniu - myślę, że zostanie uwolniony przez Catwoman. Na końcu prologu jest ujęcie sugerujące to. I jeszcze jedno: wydaje mi się, że scena z kroczącym Banem w stronę Batmana z pierwszego trailera ma miejce w pomieszczeniu ze schodami. Bane wchodzący po schodach + jakaś postać w tle. Być może to odbudowana jaskinia? Pewne jest, że tożsamość Batmana zostanie ujawniona, więc być może Wayne ukrywa w jaskini część obywateli Gotham, co nawiązywałoby do tego, że jego przodek też kiedyś kogoś tam ukrywał (już nie pamiętam dokładnie
"Nie pozwolę ci umrzeć... Dopóki z Gotham nie zostanie pył" - rozwaliło mnie to.
Dobrze powiedziane szymon0018 ale lepiej to brzmi tak jak to Baene powiedział w takiej kolejności Dopóki z Gotham nie zostanie pył Nie pozwolę ci umrzeć różnie to można to interpretować maska którą Bane nosi zakłóca jego słowa np. śmierć z ang sie bardzo dobrze było słychać tak samo jak gotham ale resztę nieco słabiej różnie można przetłumaczyć dialog Banea np. "Gdy Gotham obróci się w proch(lub pył jak kto woli) ... Wtedy pozwolę ci umrzeć" PawelM - co do twojej sugestii o odbudowanej jaskinie widać wodospad w tle widoczne rysy jaskini skał wszystko na to wskazuje co do ujawnienia tożsamości wątpię ale kto wie Nolan nieraz już nas zaskoczył. Mnie głównie interesuje czemu Wayne jest w więzieniu i Alfred o scenie której mówiłeś z rozmazanym Banem to jak najbardziej to jest to strzał w 10 mi sie zdaje że wtedy Wayne ma złamany kręgosłup ale mogę się mylić
Co przemawia za tym, że tożsamość Batmana zostanie odkryta:
-w scenie ze schodami oprócz Bruca jest jeszcze kilka osób, gdy pyta kogoś "co to znaczy" ten odpowiada "powstań" - a to raczej nie jest alfred jak wielu uważa.
-Bane na pewno pozna jego tożsamość, więc dlaczego inni by nie mieli?
Mnie np zastanawia czy to jest przypadek czy nie bo Nolan mówi że akcja filmu dzieje się 8 lat po wydarzeniach z TDK a od daty Batman Begins do TDKR jest 7 lat.