Czemu temu agentowi CIA tak bardzo
zalezalo wiedziec kim jest Bane a wogle to czemu nie zostal poinfornowany jakich
wiezniow "przewozi"?
Kim jest ten dr Pavel i co chcial Bane od niego? Czemu go wzial ze soba, uratowal?
I komu Bane pobieral krew i w jakim celu?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Robił transfuzję, żeby upozorować śmierć doktorka. A co do reszty... Obawiam się, że będziesz musiał poczekać do premiery
1) Nie wiem czemu zależalo, ale
2) wyszło na to, ze jest idiotą i nie 'sprawdził' kogo wziął na pokład.
3) Pavel jest fizykiem jadrowym, były virale na ten temat. Po co - zobaczymy
1. Zależało mu, bo Bane pewnie już przed wydarzeniami z prologu ma status terrorysty/rebelianta/najemnika, o którym mało wiedzą, a który jest w top 10 niebezpiecznych, bardzo możliwe że międzynarodowych przestępców. Nie wiem, jakie są procedury w CIA, pewnie zagmatwane, ale być może w pewnych okolicznościach, które np. uwzględniają torby na głowach więźniów i przekazanie ich dalej w odosobnionych lokalizacjach, tożsamość więźniów jest utajniona. To oczywiście tylko moje spekulacje.
2. Jak już napisał Charism, Dr Pavel jest fizykiem jądrowym, co ujawniła wirusowa kampania. Prawdopodobnie współpracuje z Banem lub został przez niego odbity i jest odpowiedzialny za przygotowanie 'narzędzi wyzwolenia', o których informuje Bane po tym, jak opanowuje stadion (źródło - filmik, który wyciekł z planu podczas kręcenia scen na stadionie Heinz Field).
3. Transfuzja to kamuflaż do śmierci Dr Pavela.
Najemnik, który przywiózł dr. Pavela i "schwytanych" terrorystów był w rzeczywistości "podwójnym agentem". Udało mu się przekonać dowódcę oddziału CIA, aby ten wpuścił ich na pokład, gdyż wmówił mu, ze należą do organizacji powiązanej z Bane'em:
- Dowódcę oddziału CIA: Dr. Pavel, jestem z CIA.
- Najemnik: Nie jest sam.
- Dowódcę oddziału CIA: Miałeś przyjść bez przyjaciół!
- Dr Pavel: To nie są moi przyjaciele.
- Najemnik: Nie martw się, ręczę za nich.
- Dowódcę oddziału CIA: I dlaczego miałbym ich zabrać?
- Najemnik: Próbowali zgarnąć twoją nagrodę! Pracowali dla najemników. Zamaskowanego mężczyzny…
- Dowódcę oddziału CIA: Bane’a? … Zabierzcie ich na pokład, zgłoszę to.
Cała ta maskarada z wejściem na pokład miała na celu wyłącznie dezinformację. Upozorowanie śmierci dr. Pavela, sprawiłoby, że CIA zaprzestało jego poszukiwań. Jak Peterson_B zauważył transfuzja (chociaz wg mnie strasznie naciągana) miała utrzymywać w przekonaniu amerykański wywiad, że doktor zginął w katastrofie. Liczyła się także liczba ciał w znalezionym wraku. Świadczy o tym scena jak najemnik, który wprowadził Bane'a na pokład samolotu próbował się ewakuować razem z nim:
- Bane: NIE! (Kładzie rękę na ramieniu najemnika) oczekują, że jeden z nas pozostanie, bracie!
- Najemnik: Tak więc rozpaliliśmy ogień?
- Bane: Ogień wzrasta! (lub 'Ogień bucha!') (???)
Gdyby Bane nie wszedłby do tego samolotu i gdyby uciekłby z doktorkiem, to zapewne amerykańskie psy gończe ruszyłyby za nim w pościg i nie dałyby mu spokoju, a tak zrobił CIA w konia i zyskał na czasie by przygotować zgubę dla Batmana (przynajmniej taka jest moja teoria :).
Wirusowa kampania ujawniła dokument, w którym w jednej z niezaczerniownych linni widnieje wpis o tym, że CIA zapłaci 3 miliony $ za Dr. Pavela. Na początku prologu, stojący obok samolotu agent CIA podaje srebrną walizkę najemnikowi, który przyprowadził 3 zakapturzonych mężczyzn. Zakładam, że to właśnie te 3 miliony baksów. W dokumencie jest mowa tylko o Dr. Pavelu, dlatego agent CIA mówi, że najemnik miał przyprowadzić tylko Dr. Pavela, bez nikogo innego. Wtedy najemnik odpowiada, że oni są za free, nie trzeba dopłacać, a nie że ręczy za nich. ,,No charge for them'' a nie ,,I vouch for them''. Jedna wielka mistyfikacja.