PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=485802}

Musimy porozmawiać o Kevinie

We Need to Talk About Kevin
2011
7,4 102 tys. ocen
7,4 10 1 102113
7,7 65 krytyków
Musimy porozmawiać o Kevinie
powrót do forum filmu Musimy porozmawiać o Kevinie

Także polskich niestety. Jeśli chodzi o sam film to według mojej oceny znaczny wpływ na to, jak tragicznie rozwinęło sie to dziecko miał ojciec. Film doskonale pokazuje to,ze wychowanie to sprawa obydwojga rodziców i żadne pieniadze i komfort tego nie zastąpią. Niestety sytuacja wyglądała tak,że w tym układzie tylko matka musiała zrezygnować ze swoich pasji, z dotychczasowego wygodnego, pełnego zabawy i podróży życia i zanurzyć się (dosłownie) w dziecięcych kupach. Tymczasem ojciec swoje "wychowanie" ograniczył do przywożenia prezentów dla Kevina z kolejnych podróży. Wiadomo,ze ktoś musi zarabiać itp., ale jednak to znowu on podjął decyzję o przeprowadzce do wielkiego, koszmarnie drogiego domu z mieszkania w mieście. Ojciec praktycznie cały czas był poza domem, co jest tez absurdem, bo jako fotograf mógł z powodzeniem ograniczyć te wyjazdy i brac innego rodzaju zlecenia pozwalające być bliżej dziecka. Jednak wybrał inaczej a dziecko znał jedynie z chwilowych spotkań w okolicach jego urodzin.
Konsekwencją była decyzja o rozwodzie, kolejny przykład tego, jak kończy się taki "związek" w którym jedna osoba jest praktycznie cały czas nieobecna. W pewnym momencie matka nie miała już szans na wytłumaczenie mężowi co się dzieje, bo tak się on oderwał od rzeczywistości, że jej po prostu nie wierzył, widząc jedynie super syna. Smutne to bardzo, a pisze to jako mężczyzna, nie wkurzona na facetów feministka:)
Problemy, które przedstawia ten film będa w naszej cywilizacji coraz powszechniejsze i powie wam to kazdy nauczyciel.
A problemy te sa głównie trzy: 1. wspomniany problem ze wspólnym wychowaniem wynikający z braku czasu i braku umiejętnosci wspólnej rozmowy o sprawach trudnych, 2. na ile dziecko może być genetycznie uwarunkowane na "potwora", 3. jak wychowywac dziecko na normalnego człowieka, we współczesnym świecie...

ocenił(a) film na 8
Ivan_The_Maskarator

Widziałam ten film wprawdzie bardzo dawno, ale obejrzałam go uważnie i nie kojarzę w ogóle tych faktów: przeprowadzka do „koszmarnie drogiego” domu?, zawód ojca – fotograf?, jego częste podróże?, rozwód rodziców Kevina? Myślałam, że został zabity jako mąż… Naprawdę to wszystko było w filmie?
Nie sądzę, żeby wychowanie dziecka przez jedno z rodziców determinowało fakt, że morduje ono rodzinę. Miliony dzieci z niepełnych związków są tego dowodem.
Nie sądzę, żeby czynniki zewnętrzne miały istotny wpływ na osobowość Kevina. Ciekawa jestem zdania psychiatrów.

Ivan_The_Maskarator

brak miłości rodziców? co wy pitolicie? znam wielu ludzi z patologicznych rodzin przy których jego dom to niebo, a nie są psychopatami, nie zabijają nikogo itp,
co wy za bzdury opwiadacie!