bajka jak bajka....fajna historia i milo się ja ogląda, ale mijająca się z prawdziwa historia. Mustangi
to rasa zdziczałych koni, wywodzących się od koni przywiezionych do Ameryki Północnej z Hiszpanii
w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Część przywiezionych przez nich koni, w różnych
okolicznościach dostała się na wolność i wtórnie zdziczała, tworząc na prerii nową rasę. Co za tym
idzie to niema Mustanga czystej krwi i nie żyją one tam od nie wiadomo jakiego czasu.
Bajka jak sam napisałeś już powinna być dla Ciebie odpowiedzią na posta. Chodzi o przekaz. O pokazanie dzieciakom, że można przeciwstawić się trudnościom nawet wtedy, kiedy sytuacja wydaje się beznadziejna, że najważniejsza jest rodzina i warto zrobić wszystko aby z nią być, że liczą się przyjaciele, że warto sobie pomagać. Mogłabym tak jeszcze wymieniać długo. Naprawdę myślisz, że kogoś obchodzi tu historia przybycia tych koni do Ameryki w XVI wieku?
wątpię, by dzieci obchodziło pochodzenie tych koni. mimo wszystko dzieci zapamiętują takie rzeczy- o, dzikie koniki w Ameryce, pewnie żyły tam zawsze dopóki nie przyszedł biały człowiek. mniej więcej coś w tym stylu. potem żyją w błędnym przeświadczeniu i dowiadują się o prawdzie parę lat później. sama tak miałam w wielu przypadkach. dzieci szybko chłoną informacje, to co zobaczą lub doświadczą ma bardzo duży wpływ na resztę życia.
Ta bajka rzeczywiście kłamie,no ale bajka to bajka, nie psujmy dzieciom przekazu.
Uważam, że przekaz jest dla wszystkich; dzieci, dorosłych i starych... Film wyjątkowo piękny i poruszający. Fakty historyczne nie muszą się zgadzać, bo mogła być to czysta fantazja twórców.
No szczerze nie rozumiem Twojego oburzenia. Przecież akcja dzieje się dużo później niż XVI wiek na który się powołujesz, stado Mustanga zapewne jest kolejnym pokoleniem takiego zdziczałego konia od konkwistadorów. Twórcy nie twierdzili, że Mustangi były tam od stworzenia świata i zanim nadleciał orzeł to ganiały się z pterozaurami. Po prostu w bajce nie opowiedzieli o pochodzeniu mustangów, bo i nie było to istotne, żadnego kłamstwa nie widzę.
Mustang jest potoczną nazwą tych dziko żyjących koni, nie wiem dlaczego sprawia Ci to taki problem.