PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=623525}

Na własne ryzyko

Safety Not Guaranteed
2012
6,2 7,6 tys. ocen
6,2 10 1 7621
6,5 17 krytyków
Na własne ryzyko
powrót do forum filmu Na własne ryzyko

7/10

ocenił(a) film na 7

w końcu trafiłem na udany film, bo w ostatnich dniach to same przeciętniaki mi się trafiały; bardzo przyjemne niezależne kino, postacie są świetne, oryginalne i specyficzne; sama fabuła jest "inna" w pozytywnym znaczeniu tego słowa, troszkę przypomina słynny "K-Pax"; oglądało się bardzo szybko i z zaciekawieniem; niesmak mam tylko do samej końcówki - zaskakująca, ale bardziej optowałbym za otwartym zakończeniem w tej historii
Moja ocena: 7/10

Pauleta

Takie życie. Ludzie uważali kolesia za świra a on miał wszystkie klepki poukładane. P.S. mogli przenieść się tylko do przeszłości bo przyszłość to alternatywa

borsuk96

Próbowałem wyrobić sobie opinię przed tym filmem, ale widzę, że go nie zobaczę. Żadnych podróży w czasie, za wyjątkiem "Powrotów do przeszłości", gdzie film od razu traktowało się jako rozrywkę najwyższej próby, nie uznam za inspirujących, bo podobnie jak perpetuum mobile są z gruntu fałszywe. To tak jakby na podstawie założenia filmowego, że 2 dodać 2 jest 5 powstał dramat, a nawet (?) melodramat o sensownej akcji.
Co prawda, także, prawie każdy film s-f, jak np. Obcy ósmy pasażer Nostromo korzysta z nienaukowych podróży w czasie, ale założenie to zawsze tworzy spójną całość w celu zapewnienia świetnej zabawy. Jeśli jednak film ma nawiązywać do rzeczywistych zdarzeń, to to kolesia należy uznać za świra, a jego klepki za niepoukładane, a film za nielogiczny. Mylę się?

ocenił(a) film na 7
voleon

Mylisz się. Wbrew pozorom nie jest to wcale film o podróżach w czasie. Obejrzyj a się przekonasz.

voleon

nie zrozumialem tylko nawiazania do 8-go, bo tam wszystko jest w twardych realiach s-f przeciez. pozdrawiam

El_Draque

Pomysły na 8-mego, podobnie jak na Łowcę androidów (obydwa zresztą w reżyserii Ridley'a Scotta) są jak najbardziej s-f i, co ważne, na razie neweryfikowalne przez naukę. Natomiast pomysł oparty na ewidentnym błędzie myślowym, jak podróże w czasie (tak to jest z ludzkim umysłem, że najpierw w liceum i na studiach uznajemy mechanikę kwantową za pewnik, żeby dwadzieścia lat później wierzyć w przesądy), chyba, że to komedia, uznaję za naciągany i takiego filmu nie zobaczę. Pozdrawiam również

użytkownik usunięty
voleon

Gdzie w "Obcym" jest podróżowanie w czasie?

ocenił(a) film na 9
Pauleta

Co do oceny z pierwszego zdania się zgadzam. A zakończenie otwarte, choć inaczej niż w K-Pax.