PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=623525}

Na własne ryzyko

Safety Not Guaranteed
2012
6,2 7,6 tys. ocen
6,2 10 1 7621
6,5 17 krytyków
Na własne ryzyko
powrót do forum filmu Na własne ryzyko

Film został dziś laureatem plebiscytu publiczności w kategorii film fabularny na American Film Festival we Wrocławiu. Choć nie widziałam wszystkich konkursowych propozycji, ta była jednym z moich faworytów.

monika83m

A Obama dostał Nobla.
Nagrody ostatnio dają po znajomościach, więc....

baraqs

Nie wiem, czy forum o filmach to odpowiednie miejsce na wyrażanie poglądów na temat Nobla dla Obamy, ale nie wpadałbym w paranoję sugerując, że cała sala podczas dwóch festiwalowych projekcji głosowała "po znajomości"..

monika83m

chłop ma orła w awatarze, z pewnością wie co mówi. Jeżeli pisze że laid-backowy film amerykański dostał w Polsce nagrodę publiczności po znajomości to musi to być prawda !!

:D

tak czy inaczej, ciężko jest zrozumieć motywy człowieka, który ocenia Moonrise Kingdom na 5/10. Można się jedynie śmiać

ocenił(a) film na 9
maskey

To, że ocenił MOONRISE KINGDOM na 5/10 nie oznacza wcale, że ma spaczony gust i trzeba się z niego smiać. Ja dałem nawet 4/10 bo mi po prostu nie poszedł, drażnił mnie sam nie wiem do końca czemu :p SAFETY NOT GUARANTEED dałem z kolei 9/10 i uważam, że to wspaniały, urzekający film, dawno żaden film mnie tak pozytywnie nie nastroił, też bym chciał się cofnąć w czasie :) Ale co do tego, że głosowanie ustawione to w sumie można się śmiać, bo to rzeczywiście bzdura totalna hehe

T_M_K

moonrise kingdom to film złożony, safety not guaranteed to bardzo proste (ale przyjemne i ciepłe) kino.
Nie można brać zupełnie poważnie opinii od człowieka, który boi się bardziej złożonych filmów - zamiast się zastanowić nad filmem lepiej dać niską ocenę i pisać że film nie podszedł, był przesadzony etc. - można się rozwodzić czy ktoś jest znawcą, czy ogląda filmy dla rozrywki, czy chce tylko podrapać się przed telewizorem - sprowadza to się jednak do tego, że taki ktoś boi się wgłębić w film bo jeszcze by się okazało, że się pogubi.
Opinia jak opinia, może dotyczyć tego że film jest dobry, kogoś rozweselił itd, wtedy nieistotny jest background wygłaszającego opinie. Jeżeli jednak kogoś opinia skonstruowana jest na osądzie w stylu "nagrody dają po znajomości, ja wszystko wiem" to tutaj warto pochylić się nad kompetencjami wygłaszającego taką opinię.

Wyjaśniłem wszystko?
Starałem się od początku do końca rozłożyć wszystko na czynniki, w miarę spójnie.
Bógzapładź