PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=542576}

Narodziny gwiazdy

A Star Is Born
2018
7,4 213 tys. ocen
7,4 10 1 213339
5,9 101 krytyków
Narodziny gwiazdy
powrót do forum filmu Narodziny gwiazdy

Pomimo skrajnie różnych opinii o filmie, jestem na tak. Jedni oceniają muzykę, inni doszukują się luk w scenariuszu.
Czasem lepiej, czasem gorzej, ale jako całość gra (muzycznie nawet bardzo :))
Ale naprawdę Bradley? Najbardziej uderzyło mnie gdy Ally jest po raz pierwszy na scenie, nie moment kiedy na nią wchodzi, ale później, podczas sławetnego AAAAA w Shallow, czujemy, że to jest jej miejsce na ziemi. Czujemy jej przemianę i wiarę w siebie. Nie chcę wychwalać tutaj talentu aktorskiego Lady Gagi, ale faktycznie można było zauważyć że to ten moment. Bohaterka uświadamia sobie do czego została stworzona, jest to niemal namacalne.
I właśnie o ten moment mi chodzi, Ally śpiewa z całego serca, rozkłada ręce i...? Nic.
Kamera ucina nasz punkt widzenia i zamyka Gagę w pokoju 1x1.
Smutne... Chciałam zobaczyć tą małą kobietę na wielkiej scenie będącą jeszcze większą piosenkarką śpiewającą dla tysięcy.
Zamiast tego Bradley Cooper, Matthew Libatique i montaż Jay'a Cassidy sprezentowali nam Lady Gagę w pudełku, którego nie da się rozpakować...
Piosenkarkę słychać bardzo dobrze, aktorki nawet nie widać. Cały film czekałam na dalekie ujęcie całości jej, sceny i tysięcy fanów na widowni.
Szkoda, bo wbrew opinii głównej bohaterki, jest na co popatrzeć.

Meg_41

Rozumiem o co Ci chodzi ale z mojego punktu widzenia to nie jest i nie miał być film muzyczny a raczej obyczajowy/romantyczny. Monumentalne sceny koncertowe, z rozmachem i szalejąca publicznością po prostu nie były reżyserskim celem. Nie zapominaj także że Lady Gaga gra cały czas na "podwórku" Bradley`a. Film tak naprawdę skupia się bardziej na jego historii, postać Ally jest "liźnięta" i-warto przejrzeć na oczy-służy tu jedynie muzycznie i wizualnie. Nic więcej.