W jakich latach Waszym zdaniem toczy się akcja? Jakoś mi zgrzytnęły współczesne pieniądze w zestawieniu z tym drewnianym wózkiem i innymi rekwizytami.
myślę, że to lata 90. bodajże w 1993 w życie weszła 'ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży', a bohaterka najwyraźniej nie zdaje sobie sprawy ze zmian jakie zaszły w polskim prawie - do tej pory możliwa była aborcja ze względu na trudne warunki materialne.
a że skansen, cóż, wiele rodzin w Polsce wciąż tak żyje...
Czy to w tym filmie jest scena jak chcą się kochać, prezerwatywa jakoś strzela i przykleja się do sufitu, oni i tak to robią i wtedy ona zachodzi w tę niechciana ciążę?
Ja sądzę, że akacja filmu rozgrywa się w roku 1997. To są moje podejrzenia, choć nie jest tego pewny. Po pierwsze: film powstał w 1998, więc to by się zgadzało. Po drugie: bohaterka w rozmowie z panią ginekolog mówi, że podobno jest takie prawo, które zezwala na aborcję, gdy matka znajduje się w trudnych warunkach. Lekarka nie zaprzeczyła. Po wprowadzaniu zakazu aborcji w Polsce tj w roku 1993, przez rok obowiązywało złagodzone przez SLD prawo zezwalające na przerwanie ciąży z powodu trudnych warunków życiowych matki. Prawo to zostało uchwalone w 1996 roku i obowiązywało do końca 1997 roku, gdyż Trybunał Konstytucyjny uznał je za niezgodne z ustawą zasadniczą. W praktyce przez rok obowiązywania tego prawa lekarze często nie wykonywali zabiegów, powołując się na tzw. klauzulę sumienia.
Czy to w tym filmie jest scena jak chcą się kochać, prezerwatywa jakoś strzela i przykleja się do sufitu, oni i tak to robią i wtedy ona zachodzi w tę niechciana ciążę?