PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191196}

Nie mów nikomu

Ne le dis à personne
2006
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 17416
6,0 7 krytyków
Nie mów nikomu
powrót do forum filmu Nie mów nikomu

Mam pytanie czy warto go obejrzeć? Wiadomo że ten film oparty jest na wspaniałej książce Harlana Cobena, nie chciałbym jednak psuć sobie świetnego wrażenia jakie mam po przeczytaniu książki i zastanawiam się czy film chociaż w połowie doruwnuje książce?

lkbm

obejrzeć warto chociażby w celu wyrobienia w sobie opinii czy film może równać się z książką. Osobiście nie było mi dane jej przeczytać a jeśli chodzi o film to uważam że choć wcale nie jest porywający i nie wzbudził we mnie szczytowych emocji to warto mu poświęcić 120 min bo jest jak dla mnie specyficznym thrillerem.
Wątek ścigania mordercy osoby która tak naprawdę żyje jest bardzo ciekawy.

użytkownik usunięty
lkbm

w 75% nawet dorównuje ksiazce ;) ma on kilka zmienionych watków, dostosowany jest również do francuskich realiów i troche zmienione zakonczenie (sens zakonczenia jest ten sam ale droga do niego w zupełności inna w moim odczuciu)

lkbm

Wg mnie oczywiscie że film jest warty obejrzenia, ale polecam pierw zapoznać się z trescia książki, ponieważ wiele rzeczy jest tam wytłumaczone nam przez głównego bohatera, w filmie trzeba się domysleć np. kim są konkretne osoby.

ocenił(a) film na 4
jazona

Według mnie po przeczytaniu książki nie ma sensu oglądać już tego filmu - po prostu szkoda czasu. Akcja jest na tyle wierna książce, że niczym na nie zaskoczy, natomiast film zupełnie nie oddaje klimatu i napięcia oryginału Cobena.