PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191196}

Nie mów nikomu

Ne le dis à personne
2006
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 17415
6,0 7 krytyków
Nie mów nikomu
powrót do forum filmu Nie mów nikomu

po obejrzeniu filmu miałem wrażenie ze obejrzałem zwiastun a nie kompletny film

brzezior2010

Czytałam książkę i jak oglądałam ten film to go nawet nie dałam rady do końca obejrzeć... :/ po książce myślałam ze będzie ok ale niestety...

użytkownik usunięty
_P_A_U_L_A_

Książka fenomenalna, przeczytałam ją w dwa dni. Film - totalna klapa : |

ocenił(a) film na 7

Nie zgodzę się z Wami. Powieść nie jest fenomenalna - jest dobra, może ciut więcej niż dobra. Moim zdaniem film nakręcony w zupełnie innych realiach niż te przedstawione w książce także jest dobry. Jedyny moim zdaniem poważny błąd twórców filmu to powierzenie roli głównej mocno wiekowo zaawansowanemu Cluzetowi. Zarówno powieść, jak i film przedstawiają małżeństwo Becków jako rówieśników, a niestety w obrazie olbrzymia różnica wieku pomiędzy odtwórcami głównych ról wręcz kuje w oczy. Generalnie jednak film to dobry francuski kryminał z co najmniej bardzo dobrą muzyką - 7/10.

holstensa

Jedyny rozsądny głos. Nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie porównują książkę z filmem.

ocenił(a) film na 4
_P_A_U_L_A_

Zgadzam się że książka genialna, natomiast film nie ukazuje całej akcji. Szczegóły które nadawały charakteru są zupełnie inne niż w powieści. Do tego całkiem inne zakończenie...po takiej książce oczekuje się zupełnie czegoś innego ;/ mam tylko nadzieje że dalszą ekranizacją powieści Cobena zajmą się Amerykanie ;)

ocenił(a) film na 4
brzezior2010

Też tak uważam. Film spłycony na maksa. Ciekawe jakie bym miał wrażenie, gdybym wcześniej nie czytał książki.

ocenił(a) film na 5
webkosz

Dołączam się, katastrofa niestety :(

brzezior2010

film nie jest zły, lecz po wcześniejszym przeczytaniu książki faktycznie pozostawia niedosyt ;]

ocenił(a) film na 9
brzezior2010

Film jest piękny, a "książkowcy" jak zwykle narzekają. :) Nigdy nie da się przenieść całej na książki na ekran, pamiętajcie o tym.

ocenił(a) film na 6
brzezior2010

Kilka elementów rzeczywiście spłycone, ale tak jak napisał poprzednik nie da się wszystkiego przenieść na ekran.
Duży minus za zakończenie, które jest zmienione względem książki o 180 stopni. Inna sprawa że książka jest aż nadto przereklamowana. Intryg jest mało, a główny wątek łatwy do odgadnięcia. "Bez śladu" dla mnie jest przy NMN bezkonkurencyjne.
Liczę że w przyszłości książki Cobena będą częściej przenoszone na ekran i chyba lepiej żeby w wydaniu amerykańskim.