PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=840345}

Niedosyt

Swallow
2019
6,7 7,9 tys. ocen
6,7 10 1 7871
7,1 54 krytyków
Niedosyt
powrót do forum filmu Niedosyt

My body, my choice w najgorszym wydaniu,a więc od początku niech nie zmyli Was porównanie do Dziecka Rosemary. To zupełnie inne kino... pretensjonalny i po linii politycznej lewicy . Brakowało jeszcze czarnoskórego mężczyzny i homoseksualisty.
Początek jest dość surrealistyczna, co pozwala inaczej wyobrazić sobie film...dalej to już poprawny politycznie gniot. Wydmuszka.

Ps. Jestem lewakiem jak cos xd

ocenił(a) film na 7
femme_fatale_filmaniak

Nie rozumiem, co ma do tego polityka. To film o tym, jak odzyskać kontrolę nad własnym życiem. I nie udawać, żeby się udało. Smutny, gorzki film, z iskierką nadziei.

ocenił(a) film na 2
Agatonik

Oj dużo...film jest typowo lewicowy. Traktuje o feminizmie, aborcji, a to koniki opozycji.
Reżyser sięga po kluczowe w obecnym czasie tematy, a to jest słabe. Film płytki w żaden sposób nie pokazuje stadium psychologicznego głównej bohaterki. Walnij aborcję, a się uleczysz z całego zła.

ocenił(a) film na 7
femme_fatale_filmaniak

Warto tworzyć filmy o aktualnych tematach - a walka kobiet o kontrolę nad swoim życiem i samostanowienie, to kwestia bardzo na czasie. Szczególnie u nas. Dla mnie film jest właśnie bardzo wnikliwy psychologicznie - mamy relacje zgwałconej matki katoliczki z córką - owocem tego gwałtu, zależnego od rodziców męża, narcystycznego chłopczyka, kontrolujących teściów, zaburzenie związane z połykaniem przedmiotów i jeszcze parę innych. Dlatego absolutnie nie uważam tego filmu za płytki, wręcz przeciwnie. Sama aborcja jest tylko pierwszym krokiem do odzyskania kontroli nad swoim życiem. I nie uleczy całego zła. W ogóle nie wiadomo, czy aż tak dużo zła które przytrafiło się tej dziewczynie, da się uleczyć.

ocenił(a) film na 2
Agatonik

Jak dla mnie problemy znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki po aborcji....i to jest straszne. Film podejrzewam,że dostanie Oskara za swoją poprawność. Akademia w końcu lubi przyznawać nagrody czarnym...itp...

No i jak się czepiać,to Sceny w gabinecie endoskopowym nierealne. Pokazane jest jelito,a nie żołądek, a wyjmowanie kleszczami przedmiotu dokonuje się za pomocą kolonoskopu,a nie gastroskopu...

ocenił(a) film na 7
femme_fatale_filmaniak

Reżyser sięga po kluczowe w obecnym czasie tematy, a to jest słabe."

Musisz koniecznie to przekazać wszystkim reżyserom świata. Stworzyłaś już wstępny szkic takiej petycji / prośby?
Chętnie pomogę, ale najpierw Twój cytat wstawię w antyramę. Zresztą do tego wątku też będę wracał. Popisy ignorancji zawsze mogą nas wiele nauczyć.

laxman

Sieganie po kluczowe w obecnym czasie tematy jest slabe, bo i aktualnie tematy sa z dupy i problemy swiata tez:-)
Film jest zwyczajnie banalny, ziewam, zasypiam, spie...

ocenił(a) film na 9
femme_fatale_filmaniak

Gdzie zobaczyłaś, że aborcja rozwiązuje wszystko jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki? Decyzja o aborcji jest pierwszą samodzielną, świadomą, odpowiedzialna decyzja tej pokiereszowanej przez zycie kobiety. To zaledwie poczatek drogi do odnalezienia wlasnej tozsamosci. Uwazasz, że ona w stanie jakim się znajduje byłaby dobra matka? Myślisz, że w tamtej rodzinie pozwolono by jej podjąć jakąkolwiek decyzję w kwestii własnego dziecka? Być może kiedyś ta matka zostanie, ale na swoich warunkach.

femme_fatale_filmaniak

Rozumiem, że decydującą scena rozmowy z ojcem została przeoczona, bo w głowie zapaliła się lampka "lewaki atakujooo" ;) proponuję więc wrócić do tej sceny i się zastanowić.

ocenił(a) film na 2
uciekinier19

Widziałam, widziałam i przykro mi, ale nie oświeciło mnie po tej rozmowie. Wręcz przeciwnie stwierdziłam,że to wszystko jest mocno naciągane...i błahe

femme_fatale_filmaniak

Oskary to syf juz od lat. Poprawnosc polityczna niszczy kino i caly swiat.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Myślę, że dyskusja z autorką tego wątku i wyjaśnianie jej istoty tego filmu nie ma sensu. Albo beton, albo troll.

ocenił(a) film na 8
femme_fatale_filmaniak

haha ja pitolę, jak można tak bardzo nie zrozumieć filmu ?? To wprost przerażające... nie ma tu żadnej polityki, nie chodzi w ogóle o temat aborcji ani o feminizm, obejrzyj jeszcze raz lub przeczytaj jakąkolwiek recenzję to zrozumiesz o czym jest ten obraz...

ocenił(a) film na 5
gggggrzegorz

Lol, przecież ten film jest oficjalnie skategoryzowany do nurtu kina feministycznego.

ocenił(a) film na 8
Sintoneal

Kolejny, który nie zaczaił filmu...

ocenił(a) film na 5
gggggrzegorz

Jeśli posiada Pan tak niesamowite zdolności widzenia na odległość to polecam zgłosić się do polskiej policji, może zastąpi Pan Jackowkiego. : ) Skąd Pan wie czy zrozumiałem jakiś film czy nie? Szczególnie, gdzie odniosłem się do oficjalnej kategoryzacji, a nie mojej personalnego zdania?

ocenił(a) film na 2
gggggrzegorz

Jak można mieć tak płytkie spojrzenie na świat? Sztukę można na różne sposoby interpretować...dla mnie był to polityczny gniot, który ostrzy sobie zęby na Oscara. Temat topowy, tylko by dostać nagrodę akademii zabrakło czarnoskórego aktora :c

ocenił(a) film na 2
femme_fatale_filmaniak

Ale miło,że taki szum wzbudziła tym wątkiem :)))

ocenił(a) film na 8
femme_fatale_filmaniak

Sztukę można na różne sposoby interpretować, ale nie w przypadku kiedy przekaz jest tak jasny...Doszukiwanie się wtedy w niej czegoś innego jest po prostu śmieszne :) Po co ?? A może wytłumaczysz czym jest poprawność polityczna ? Jestem ciekaw czy w ogóle to pojęcie jest dla Ciebie jasne, bo w którym miejscu niby ten film tak jest ?

ocenił(a) film na 2
gggggrzegorz

Poprawność polityczna czyli ukłon w stronę poglądów lewicowych i wszystkich możliwych mniejszości społecznych. Mówięnie o aborcji , stawianie na feminizm...czyli przywołanie tematów bliskich sercu eurodeputowanych , które na piedestale stawiają mniejszość,a nie większość spoleczna

ocenił(a) film na 8
femme_fatale_filmaniak

no a w którym miejscu w filmie pojawia się ta poprawność polityczna ??

ocenił(a) film na 2
gggggrzegorz

Podczas seksu i kobiecego orgazmu, podczas dokonania aborcji,...

ocenił(a) film na 8
femme_fatale_filmaniak

??????????????? łooo matko, nie mam więcej pytań...

ocenił(a) film na 2
gggggrzegorz

Oskara dostanie na bank xd

Agatonik

A co niby jest ta iskierka nadziei? Zabicie w ostatniej scenie nienarodzonego, beznronnego dziecka?

ocenił(a) film na 7
Donarek

Iskierką nadziei jest szansa na odzyskanie kontroli nad własnym życiem, walka o niezależność i samostanowienie. W pełni świadome dokonanie wyboru.

femme_fatale_filmaniak

Straszne zakończenie :( w sumie to wszystko brzmi tak jakby głowna bohaterka w ogóle miała nie istnieć i jakbyśmy mieli żałować, że jej nie zabito :(