PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142787
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Hej!
Film bardzo mi się spodobał i przy mało którym obrazie potrafiłem się tak oderwać od rzeczywistości jak przy "Niepamięci", dlatego chciałem was zapytać o podobne filmy. Szczególnie chodzi mi o:
- minimalizm, długie ujęcia, szerokie plenery
- niejednoznaczność w ocenie postaci
- umiłowanie wolności przez głównego bohatera i ukazanie przeciwnego uczucia u głównej bohaterki (rudej)
Chodzi mi głównie o powyższe cechy, mile widziane byłyby również zaprezentowane w filmie zwroty akcji i (niezaprezentowane w filmie) "ostateczne" zakończenie - dokmnięcie dzieła.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
wojtek_pasiak

pitch black

ocenił(a) film na 6
wojtek_pasiak

Może John Carter (2012) i Intruz (2013)
Duże budżety, szerokie plenery i przeciętne kino s/f z kosmitami ;-P

ocenił(a) film na 9
mates_z

Tak, intruz szczególnie (trafnie) wymienia podobne zagadnienie -gdzie wróg w skutek "zaprogramowania umysłu" jawi się sługą, a "nasz brat, nasz dom" wrogiem.. Niestety to nie są do końca filmy S-F (bo tak się programuje umysły na co dzień).

wojtek_pasiak

"Book of Eli", "Sunshine"(2007)

ocenił(a) film na 8
Bundzaj

Oj, Sunshine bym do tego nie włączył.
Sunshine daje nieco inny specyficzny klimat który wiedzie w kierunku Event Horizon, Pandorum itp - ale oczywiście jak najbardziej polecam wszystkie te filmy :)

ocenił(a) film na 6
wojtek_pasiak

Przede wszystkim MOON, ktory jest w mojej ocenie filmem duzo lepszym mniej ckliwym i patetycznym, a bardziwj autentycznym...

użytkownik usunięty
elayeth

Całkowicie popieram. Dodatkowo oglądając Niepamięć miałam wrażenie, że gdzieś już to wszystko widziałam, ale w lepszej formie.

ocenił(a) film na 7