PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142793
5,8 45 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Rzadko jestem przekonany co do produkcji hollywoodzkich s-f filmów - ale ten się zdecydowanie przebija! Warto naprawdę zobaczyć.
Świetne zdjęcia - tak wlasnie ma wyglądac postapokaliptyczna Ziemia - w tych kolorach i z tymi motywami - rewelacja!
SF ale bez zadnych galaktycznych mega-krązownikow, wybuchów czy potworów - wszystko w sumie normalnie - tylko ze nowoczesniej... W porównaniu do innych, gdzie nie lada haubice wkraczają do akcji - tutaj raczej to wszystko wypada o wiele skromniej! No i dobrze! Czasami mniej jest więcej!
No i ten sposób na jaki nas wzięły te alieny - calkiem inny niz zazwyczaj, inteligentniejszy - nas po prostu godniejszy - a nie od razu po kozacku, palą po lbie tzn. ciezkim kalibrem...
Fabula - tez niczego sobie - niezły twist, często zmieniający kierunek w rozwiązaniu tej zagadki, zatem dosyć wciągający no i trzeba ruszyć troszeczkę głową - co bardzo w filmach uwielbiam..
Naprawdę mila niespodzianka, warta obejrzenia oczywiście w Kinie a nie zerznięte z netu (tu mi chodzi o jakosc, nie o politykę!)...
Jeszce w lecie, jak taki będzie ELYSiUM Blomkampa (choc tam zapowiada się więcej TAM-TAM!) - to mozna będzie 2013 zaliczyć do udanych!

ocenił(a) film na 7
Wikus_Van_De_Merwe

Kolega jeszcze zapomnial napisac o muzyce, ktora idealnie pasuje do filmu. Film jest bardzo wystylizowany. W takiej bazie kazdy chcialby chyba mieszkac. Pozdr.

ocenił(a) film na 7
Ibrah

Gdziewyście ten film już widzieli? :O

ocenił(a) film na 9
Triple_M

w UK

ocenił(a) film na 7
Sad_Man

No tak...

ocenił(a) film na 7
Wikus_Van_De_Merwe

A słuchajcie jak to od strony aktorskiej wygląda? Tomek dał rade? A pozostali aktorzy? Zwłaszcza ciekawi mnie jak zagrał ten gościu Coster-Waldau znany z "Gry o tron"-miał jakąś znaczącą rolę czy tylko urywki?

ocenił(a) film na 7
davidstar

Tomek - dal rade... Osobiscie nie moj ziomek, ale nie moge powiedziec ze zagral zle - suma summarum troszke nawet lepiej niz zwykle! Za to swietnie wypadla Ola Kurylenko... naprawde jestem pod jej wrazeniem, i wlasnie ja najbardziej chyba zapamietam z nich wszystkich...
O Nikolaju Coster-Waldau (m.in. Mama, Gry o tron itd.) niestety nic sie w sumie nie da powiedziec - mial role trzecioplanowego mima i wypowiedzial doslownie dwa zdania i byl w 4-5 akcjach.... w dwoch nico wiekszych (walka z dronami - raz przed i raz w bunkrze) - w ogole jakos czesto go myle z Seanem Beamem!
Morgan Freeman - jak zwykle sama swoja obecnoscia punktuje, a jego rola - jak dziesiatki innych, w ktorych zagral, jak zwylke w pelni profesjonalnie - ale nic szczegolnego!

ocenił(a) film na 7
Wikus_Van_De_Merwe

Wikusie Van De Merwe dziękuje za cynk :) Z tego co mówisz wygląda to wszystko całkiem przyzwoicie :)

ocenił(a) film na 6
davidstar

Spore pozytywne zaskoczenie dla mnie, polecam jak sie pojawi w polsce obejrzec
Cruise od jakiegos czasu dostaje porzadne role i niezle sie z nich wywiazuje, taki maly comeback w co juz nie wierzylem.
Freeman zagral tak jak zwykle, w sumie nic zaskakujacego, taki cieply dziadek ktorego zawsze przyjemnie sie oglada.
Waldau to rola 3planowa i w sumie jest o nim tak glosno tylko dlatego ze przez Gre o Tron dobrze mozna go wykorzystac na plakatach i w trailerach ;p
Fabula fajnie zakrecona jest to co w rasowym SF powinno byc, Przyszlosc, roboty, kosmici, postapokaliptyczne klimaty.
Koncowka lekko zaskakujaca, i przede wszystkim niezle w sferze efektow zrobiona. Jest kilka smaczkow fabularnych ktore pewnie wyjasnia jakies niewykorzystane sceny.

ocenił(a) film na 8
Razengoroth

d\iękuję moi drodzy za recenzje, na pewno sie wybiorę, tylko prosze powiedzcie mi, że twórcy filmu nie dali sie ponieść ostatniej modzie i ten film nie jest w 3d

ocenił(a) film na 6
janka_gd

spox jest w 2D nie wiem czy nawet byla wersja w #D