M83 to mój ukochany zespół, ludziom którzy nie znają, albo znają tylko z ostatniego "hitu" Midnight City polecam album "Before the Dawn Heals Us". Jak się spodoba to później "Dead Cities, Red Seas and Lost Ghosts" i ostatni "Hurry Up, We're Dreaming", później cała genialna reszta, z pierwszym albumem "M83" włącznie.
Jest go głównie mieszanina różnych stylów, głównie elektronicznej ściany dźwięku z gitarowym instrumentalnym post-rockiem, ostatnio też muzyką orkiestrową. Niektóre
kawałki przypominają bardziej popowe hity lat 80. (szczególnie w albumie "Saturdays=Youth"), ale mi się osobiście podoba bardziej ta epicka strona M83.
Do filmu moim zdaniem ta muzyka pasuje idealnie, szczególnie do takiego rodzaju filmu - epickiego sci-fi w kosmosie, z fantastycznymi widokami i ciężkim klimatem. Jeśli Kosinski zrobi dobry obraz filmowy, a M83 uzupełni to świetnym soundtrackiem to będziemy mieć arcydzieło.
Oby się udało. Trzymam kciuki.
Mam kilka utworów M83 z albumu "Hurry Up We're Dreaming". Ale tu pisze M.8.3. więc nir jestem pewny. No ale miejmy nadzieję, że M83 bo muzyka genialna. :>
Niestety na imdb jest błąd, tak samo jest podany Daft Punkt, a Daft Punk nie ma nic wspólnego z Oblivion i muzyką w tym filmie.
Żenujący system kontrybucji i weryfikacji niestety prowadzi do takich nieporozumień, nawet nie ma jak odkręcić tych danych bo dopóki błędy na imdb nie będą poprawione, to żadnemu weryfikatorowi nie wyjaśnisz o co chodzi...
Aj, wybacz, nie wiem czego tam się słucha teraz w gimnazjach, naprawię swój błąd ściągając dyskografię Slayera i Tede.
Większość ludzi nie wie co to jest hipsterstwo i bez sensu używa tego słowa gdzie popadnie. :/ To jedna z takich sytuacji.
Czyli w końcu co :D Kto będzie/ jest twórcą muzyki do tego filmu ;) ? Jeżeli naprawdę M83 Gonzaleza, to już nie mogę się doczekac ;)
A jeszcze Kosiński reżyserem, wiec można się spodziewać spektaklu muzycznego jak w przypadku Tronu i muzyki Daft Punku :D
Myślałam, że wszyscy fani M83 najbardziej cenią album 'Saturdays=Youth', a Ty wspominasz o nim na końcu. :) Mój ulubiony to 'Dead Cities, Red Seas and Lost Ghosts', tak więc również polecam.
Film zapowiada się ciekawie. Jestem pewna, że muzyka będzie świetna. Od razu nasuwa mi się skojarzenie z Sępem (oczywiście muzyczne), gdzie za ścieżkę dźwiękową odpowiedzialny był zespół Archive. Muzyka podniosła tam poziom, tutaj pewnie będzie podobnie. :)