PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=443610}

Niepowstrzymany

Unstoppable
2010
6,9 61 tys. ocen
6,9 10 1 61096
5,9 15 krytyków
Niepowstrzymany
powrót do forum filmu Niepowstrzymany

o ile ktoś nie spodziewa się intelektualnej rozrywki. (to akurat nie ujmuje temu filmowi wiele).
Ale oczywiście amerykanscy scenarzysci musieli swoje 2 gr dołorzyc tj. [uwaga mini-spojler] chodzi mi o
scene WYBUCHAJACEJ, JAK SKŁAD FAJERWERKÓW, po wykolejeniu lokomotywy
(napedzanej silnikiem elektrycznym, który z koleji jest napedzany silnikiem dislowskim).
Niech sobie scenarzysci amerykanscy wreszcie wbija do swych tepych głow, ze nie kazdy
pojazd jest wypełniony od podwozia po dach łatwopalną benzyna!
ps. a który tak własciwie jest? może jakiś drakster!?!

ocenił(a) film na 7
the_men_from_okinawa

Zgadzam się, Niepowstrzymany miał wszystko to, co powinien mieć typowy film sensacyjny. Efektowny, trzyma w napięciu, ładne zdjęcia.
[też mini spoiler ;)] Do takich niedorzeczności dodał bym ten "tekturowy wagon" podczas zderzenia.
Generalnie w filmie idiotyzmów jak ten wybuchający pociąg było akurat tyle, że nie psuło to przyjemności oglądania.
Polecam do obejrzenia po ciężkim dniu!

ocenił(a) film na 5
Kandyzowany_

@Kandyzowany_ ten film był pełen idiotyzmów, oglądałem go z ojcem kolejarzem (choć murarz też by się uśmiał) - nie sądziłem, ze zaserwuje mu taką komedię :) Od początku:

[SPOILER]
1. Facet wysiada z pociągu (loozaka) chcąc przestawić zwrotnice, pociąg toczy się powoli, zsuwa się dźwignia na pełną moc (jak?), a facet nie słyszy jak zaczynają pracować silniki, aby jak najszybciej wskoczyć?
2. Hamowanie ma max'a - bzdura niesamowita, hamulce w takich warunkach spalają się po chwili. Jeszcze większa bzdura to hamowanie i uderzanie w pędzący pociąg...
3. Strzelanie w guzik, który wyłączał dopływ paliwa - nie można przestrzelić zbiornik paliwa? Uwierzcie, że w realu nie wybuchnie :)
4. Wiraż w mieście (zapomniałem nazwy) i jazda na jednej szynie - nc :)
5. Akcja ze spuszczeniem kolejarza-żołnierza + pierwsza akcja wsiadania do lokomotywy - mój pies by to lepiej zaplanował.
6. Nie wiem jak to wygląda w USA, ale w Polsce są 3 systemy zapobiegające takim wydarzeniom - 2 wspomniane w filmie + system radiowy pozwalający zatrzymać pociąg z zewnątrz na stacjach.
oraz ww i inne, o których nie pamiętam.

Jeśli się gdzieś błędy to przepraszam, ale do filmu wracać mi się nie chce...

ocenił(a) film na 8
joker_skater

Jeśl się z góry nastawić, że to jest film amerykański i można się w nim spodziewać różnych tego typu akcji z kosmosu ;) to samo ogladanie go jest zdecydowanie przyjemne. Moja ocena tego filmu wynika głównie z przyjemności oglądania, na takie jak to nazwałaś/eś idiotyzmy po prostu przymknęłam oko.

ocenił(a) film na 5
qa88sia

Zgadzam się z Tobą, już przywykłem do tego, że brak logiki i realizmu to norma w amerykańskich filmach akcji. Po prostu brakuje mi solidnego, inteligentnego kina akcji. A moja reakcja na takie bzdury, gdzie w Ameryce odbiorca krzyczy: "wow1!!" chyba dobrze o mnie świadczy.

ocenił(a) film na 7
joker_skater

No tak, pewnie dałoby się tego znaleźć więcej.
Z tego właśnie powodu nie widzę potrzeby ponownego oglądania tego "arcydzieła" ;), niemniej do obejrzenia na raz do piwka nadaje się jak najbardziej (dla Denzela i ładnych zdjęć).

the_men_from_okinawa

Ja również polecam. Film może ma parę przesadzonych momentów, ale nadrabia to mistrzowskim budowaniem napięcią i fajnym stylem kręcenia.