PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8117}

Nieustające wakacje

Permanent Vacation
1980
6,9 10 tys. ocen
6,9 10 1 10218
6,7 21 krytyków
Nieustające wakacje
powrót do forum filmu Nieustające wakacje

Film o autsajderze. Dialogi i fabuła przypomina trochę literacką twórczość Kafki (jednak Jarmuschowi wiele do niego barkuje...). Sam pomysł na film całkiem dobry i mógł zostać lepiej wykorzystany. Zaczyna się ciekawie i sm wstęp zachęca do dalszego oglądania. Niestety awangarda w tym filmie nie jest ciekawa, sceny w których nic się nie dzieje, a które trwają bardzo długo nie są interesujące, po prostu męczą i nużą. Takie miały być? Wiem o tym, ale to nie jest dobry pomysł, dlatego takich rzeczy się w kinie nie stosuje bo to jest po prostu bezsensowne. Monotonia rzuciła się chyba na mózg reżyserowi bo jest w tym filmie aż tak przytłaczająca, że nawet nie ma sensu się wsłuchiwać w ciekawe dialogi. Tym samym główny bohater wyszedł na zblazowanego dzieciaka, który nie ma nic do roboty i łazi tu i tam myśląc sobie "jaki ja jestem autsajderowy. Kreacje aktorskie też nie są na wysokim poziomie, zwłaszcza aktor grajacy głównego bohatera, gra po prostu słabo. Jeśli ktoś uważa że film o monotonii powinien być monotonny to jest w błędzie, monotonia może być przyjemna.
Gdyby patrzeć na ten film jako tylko na projekt szkolny to można by było powiedzieć że OK, jest dobrze. Ale jeśli oceniamy film w skali całej kinematografii "Nieustające wakacje" są filmem bardzo, bardzo słabym.
Jedynie tytuł mi się podoba.

ocenił(a) film na 9

A ja uważam, że wszystko tu jest perfekcyjne. To jest właśnie taki anty-film i pewnego rodzaju opozycja do tego, co prezentuje nam Hollywood i w ogóle dzisiejszy świat. Przydługawe i monotoniczne sceny, to znak rozpoznawczy Jarmuscha i za to go kocham - mnie nie nudzi, ani przez sekundę. Wpatruję się w niego jak w obraz, książkę, czy fotografię, ale jest to jednak świetny film ze świetnymi dialogami. Aktorsko nie wiem, ale nie powiedziałbym, że beznadziejnie.

ocenił(a) film na 4
Zygfryd666

N.U.D.A Nudny, Usypiający, Depresyjny, Apatyczny 2/10

Zygfryd666

(Według ciebie zaletą filmu jest to, że nie ma tego, co mają inne :D)

Zbyt monotonny nawet dla mnie
3/10

ocenił(a) film na 8
jestem_piatym_elementem

Hm. Film ma swój senny, monotonny, aczkolwiek niepokojący charakter (nienormalni ludzie i niepokojąca muzyka, cały czas grająca z tyłu) nie rozumiem motywu Charliego Parkera, ani tego tańca, jednak film jest krótki, co na pewno ratuje tą monotonię. Spodobały mi się dialogi. No i fabuła, człowiek, który właściwie nie może znaleźć dla siebie miejsca, jednostka aspołeczna. Jakżeż to lubimy. W końcu, jeśli nie lubisz "Buszującego w zbożu" to nie jesteś inteligentem, prawda? Dałem 8/10, bo film jest bardzo dobry, ze względu na te wszystkie elementy wymienione przeze mnie wcześniej, które poskładane do kupy dają całkiem fajny obraz.