PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=721161}
6,6 5,8 tys. ocen
6,6 10 1 5849
5,0 11 krytyków
Niewygodna prawda
powrót do forum filmu Niewygodna prawda

i taka miernota.... Witajcie w Hollywood.

ocenił(a) film na 4
thuscomethusgo

Przychylam się do opinii. Film z kategorii "przerost formy nad treścią". Amerykańska apoteoza demokracji okraszona pompatyczną muzyką, do tego scenariuszowe koleiny i dłużyzny... Na jedyny plus zjawiskowo dobra C. Blanchett...

ocenił(a) film na 6
Sabistyna

Dlaczego apoteoza demokracji? Przecież wygrali ci, dla których prawda niekoniecznie jest najistotniejsza.

ocenił(a) film na 4
arekde

Ok, już dopowiadam:) cały film według mnie utrzymany jest w dusząco patetycznym tonie, z silną ekspozycją wartości liberalnych w takim mega amerykańskim stylu "jesteśmy wolni, szlachetni, podążamy tropem prawdy, płacimy cenę, jesteśmy bohaterami" i takie to właśnie laurkowate jakieś mi się wydaje, że amerykańscy obywatele mają tę demokrację i szlachetność wypisane na twarzy;)
A propos prawdy i C. Blanchett, to według mnie o wiele spokojniejszy narracyjnie i bardziej wymowny był film "Veronica Guerin". Polecam poszukiwaczom prawdy na ekranie:)

ocenił(a) film na 3
thuscomethusgo

Zgadzam się w zupełności. Film słaby. Liczyłam na dużo więcej. Próby zestawienia go i porównania ze Spotlight budzą we mnie głęboki, wewnętrzny sprzeciw.

thuscomethusgo

Najbardziej denerwowała mnie ta sztuczna troska o swoich informatorów. Nie ważne co się z nimi stanie, ważne by dziennikarz nie dostał po d*pie...