PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49283
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Jeśli film był rzeczywiście na faktach autentycznych to pokazuje, że głupata Amerykanów nie zna granic. Przecież normalni ludzie zabarykadowaliby się, wezwali policję i czekali trzymając broń w pogotowiu, a nie szli w ciemność, a nie wychodzili, by stac sie łatwym celem. No i niezrozumiałe jest postepowanie samychnapastników, którzy najpierw zabrali telefon kolesia, by potem go odnieść. Dużo bardziej podobał mi się angielski Eden Lake, gdzie główni bohaterowie byli dużo bardziej zdeterminowani w walce o życie.

Pawel86_fw

z całym szacunkiem dla Ciebie, ale jeśli już mówimy o głupotach małych i dużych, to spieszę z informacją, że czegoś takiego jak 'fakt autentyczny' nie ma, tak samo jak nie ma 'faktu nieautentycznego.' zapraszam do zapoznania się z terminem tautologii :-) pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Pawel86_fw

Ja się nie zgodzę wg mnie to oni zachowywali się odpowiednio, policji nie mogli wezwać (nie mieli tel) zabarykadowali się (odstrzelili kumpla) wcale nie ganiali się w ciemności (przez cały film byli w domu na koniec chcieli wezwać pomoc) a dodatkowo cały czas szukali broni nie zadawali głupich pytań kto tam jak to się zdarza w "horrorach" co do napastników akcja z telefonem była niezła nie ma jak to się ujawnić a nie pokazać się, ja postrzegam napastników jako bawiących się w "boga". Co do determinacji w walce o życie tu raczej było pokazane że i tak nie wygrają bohaterzy nawet to czują bo jak tu walczyć z "duchami"

Ogólnie dla mnie film całkiem całkiem:)

Natalia16191

Z telefonem jest zrozumiałe, ale PO CO chłopak wychodził z domu zostawiając ukochaną samą? To ok, ale dlaczego ona, zamiast zostać w bezpiecznym miejscu gania po ciemku, wykręcając sobie kostkę, dlaczego kiedy ta w masce bierze nóż, ona czeka, a dopiero potem się orientuje o co chodzi i też coś tam bierze? Trochę to naciągane, ale plus za to, że czasami jest klima, chociaż psuje go ta muzyka i, że jest tajemniczy, chociaż przez to zamazuje motyw zabójców.

ocenił(a) film na 7
riccollo

Z tego co wiem, inspiracją dla reżysera (jak wspomniał w udzielonym wywiadzie) były morderstwa dokonane w domu rodziny Mansona , poza tym jako dziecko ponoć otworzył drzwi nieznajomemu, który pytał o kogoś kto oczywiście pod wybranym adresem nie mieszkał. Co do samego filmu , wywiera emocje, trzyma w napięciu , to w moim mniemaniu jeden z lepszych filmów grozy. Riccollo, myślę, że raczej to zachowanie jest naturalne, strach , panika i szok , trudno o "trzeźwą" natychmiastową reakcję. Wg mnie warty obejrzenia.Daję 7

ocenił(a) film na 7
DarkWater

*przez "rodzinę" Mansona

DarkWater

Wiesz, ja bym się bała tak po prostu gnać w ciemność, gdy w otoczeniu grasują przebiegli mordercy. Dla mnie takie krążenie w ciemności bez szans na przetrwanie trudno nazwać naturalnym.

ocenił(a) film na 9
Pawel86_fw

Dlaczego od każdego horroru z motywem morderstwa w tle wymaga się od postaci racjonalizmu, zachowania zimnej krwi i planowania następnych kroków tak, jakby z takimi sprawami mieli do czynienia na co dzień? Nie mieli wielkiego wyboru co robić - zabójcy bawili się z nimi i na zewnątrz, i w środku. Nigdzie nie byli bezpieczni, więc musieli próbować robić cokolwiek. Co do akcji z telefonem - oddali go bez baterii, zależało im tylko na tym, by uświadomić młodym jak bardzo mają przesrane.

użytkownik usunięty
Pawel86_fw

Film nie był na faktach. Przeczytajcie sobie na wikipedii inspiracje reżysera. Pewnie powiedzieli tak ,żeby przyciągnać tłumy.